Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Nis 2024 10:00

ABD gizlice Kiev'e uzun menzilli füzeler verdi

Amerikalı yetkililer Ukrayna'nın ABD tarafından gizlice sağlanan uzun menzilli balistik füzeleri işgalci Rus kuvvetlerine karşı kullanmaya başladığını doğruladı

füze

Amerikalı yetkililer, Ukrayna'nın ABD tarafından gizlice sağlanan uzun menzilli balistik füzeleri işgalci Rus kuvvetlerine karşı kullanmaya başladığını doğruladı.

Silahlar, Mart ayında ABD Başkanı Joe Biden tarafından onaylanan 300 milyon dolarlık (240 milyon £) yardım paketinin parçasıydı ve bu ay geldi.

ABD basınında çıkan haberlere göre, bu silahlar zaten en az bir kez işgal altındaki Kırım'daki Rus hedeflerini vurmak için kullanıldı.

Bay Biden şimdi Ukrayna için 61 milyar dolarlık yeni bir yardım paketi imzaladı.

ABD daha önce Ukrayna'ya Ordu Taktik Füze Sistemlerinin (ATACMS) orta menzilli bir versiyonunu sağlamıştı ancak kısmen ABD'nin askeri hazırlık durumundan taviz verme konusundaki endişeler nedeniyle daha güçlü bir füze gönderme konusunda isteksizdi.

Ancak Bay Biden'ın, Şubat ayında 300 km'ye (186 mil) kadar mesafelere füze ateşleyebilen uzun menzilli sistemin gönderilmesi için gizlice yeşil ışık yaktığı söyleniyor.

Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Vedant Patel, "ABD'nin Ukrayna'ya başkanın doğrudan talimatıyla uzun menzilli ATACMS sağladığını doğrulayabilirim" dedi.

Kendisi, ABD'nin "kendi talepleri üzerine Ukrayna'nın operasyonel güvenliğini sağlamak amacıyla başlangıçta bunu açıklamadığını" da sözlerine ekledi.

Şu ana kadar silahlardan kaçının gönderildiği belli değil ancak ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan, Washington'un daha fazlasını göndermeyi planladığını söyledi.

"Bir fark yaratacaklar. Ancak daha önce de söylediğim gibi bu podyumda... sihirli bir çözüm yok" dedi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre adı açıklanmayan bir ABD'li yetkili, uzun menzilli füzelerin geçen hafta ilk kez işgal altındaki Kırım'daki bir Rus hava sahasını vurmak için kullanıldığını söyledi.

New York Times'a göre, yeni füzeler Salı günü işgal altındaki liman kenti Berdyansk'ta Rus birliklerine düzenlenen saldırıda da kullanıldı.

Son aylarda, mühimmat stoklarının tükenmesi ve Rusya'nın istikrarlı kazanımlar elde etmesi nedeniyle Kiev'in Batı'dan yardım çağrılarını artırdığı görüldü.

Yeni yardım paketi, Kongre'deki bazı kişilerin yardıma karşı çıkması nedeniyle aylarca süren çıkmazın ardından geldi.

Bay Biden yasayı imzaladıktan sonra, "Bu Amerika'yı daha güvenli hale getirecek, dünyayı daha güvenli hale getirecek" dedi.

Pakete tepki gösteren Ukrayna Devlet Başkanı Volodymyr Zelensky, "Şimdi tartışmalarla ve şüphelerle geçen yarım yılı telafi etmek için her şeyi yapacağız.

"Rus işgalcinin bu süre zarfında neler yapabildiğini, Putin'in şu anda planladığını ona karşı dönmeliyiz."

Bay Zelensky geçtiğimiz günlerde Ukrayna'nın kış aylarında Avdiivka şehrini kaybetmesinin ardından önümüzdeki haftalarda bir Rus saldırısının beklendiği konusunda uyardı.

Ukrayna kuvvetleri son aylarda mühimmat ve hava savunma sistemi sıkıntısı çekiyor ve yetkililer can ve toprak kaybından ABD ve diğer Batılı müttefiklerden gelen askeri yardımdaki gecikmeleri sorumlu tutuyor.

Bay Sullivan Çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Rusya'nın önümüzdeki haftalarda ilave taktiksel kazanımlar elde etmesinin kesinlikle mümkün olduğunu" söyledi.

Rusya'nın 24 Şubat 2022'de Ukrayna'yı işgal etmesinden bu yana her iki tarafta da çoğu asker olmak üzere onbinlerce kişi öldü veya yaralandı, milyonlarca insan evlerinden kaçtı.

Ekleme Tarihi: 25 Nis 2024 10:00