Otomobil Güncelleme Tarihi: 4 May 2024 10:00

Benzin ve motorinde tek fiyat dönemi başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) 8370 Sayılı Kararı ile akaryakıtta ne kadar farklılaştırılmış olursa olsun tek fiyat dönemi başlıyor

benzin

Benzin ve Motorinde Tek Fiyat Dönemi Başlıyor

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nun (EPDK) "8370 Sayılı Farklılaştırılmış Akaryakıtlara İlişkin Kurul Kararında Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kurul Kararı" Resmi Gazete'de yayımlandı. Karar kapsamında, farklılaştırılmış olsun veya olmasın aynı tür akaryakıtlar için fiyat farkı uygulanmayacak. Bu değişiklik, akaryakıt istasyonlarında satış fiyatlarının tek bir seviyede olmasını sağlayacak.

Değişiklikle birlikte, Farklılaştırılmış Akaryakıt Bilgi Formu'ndan "DKA (Diğer Kodlu Akaryakıt) olarak kullanılacak mı? (Evet/Hayır)" ibaresi ile aynı formun altındaki "(3) Kuruma 'Diğer' olarak bildirimi yapılan ve fiyat farkı uygulanan akaryakıt olarak satılıp satılmayacağına ilişkin bilgi" ibaresi kaldırıldı.

Ayrıca, Karar'ın Ek-2'sinde yer alan Farklılaştırılmış Ürün Bilgilendirme Metni'nde "Fiyat farkı uygulanan akaryakıt, sadece tüketicinin talebi doğrultusunda ikmal edilebilir." ifadesi de yürürlükten kaldırıldı. Yeni düzenleme, 15 Mayıs 2024 tarihinde yürürlüğe girecek.

EPDK'nın Açıklaması

EPDK'den konuya ilişkin yapılan açıklamada, dağıtıcı lisansı sahiplerinin farklılaştırılmış akaryakıt satışına devam edebileceği, ancak artık aynı tür akaryakıtlar için birden fazla fiyat uygulanamayacağı belirtildi. Tüketiciler arasında oluşan belirsizliklerin önüne geçilmesi ve dağıtıcılar ile bayilerin operasyonlarındaki kolaylığın, değişikliğin en önemli gerekçeleri arasında yer aldığı ifade edildi.

EPDK, petrol piyasası mevzuatına göre, dağıtıcı lisansı sahiplerinin yüzde 0,5 oranını geçmemek kaydıyla akaryakıtların özelliklerini iyileştirmeye yönelik katkı maddeleri ekleyebileceğini, ancak bu katkılama işlemi için gerekli izinleri alma yükümlülüğünde herhangi bir değişiklik yapılmadığını belirtti. Bu değişiklikler, akaryakıt sektöründe daha açık ve kolay anlaşılır fiyatlandırma sistemine geçişi işaret ediyor.

Ekleme Tarihi: 4 May 2024 10:00