Ekonomi Güncelleme Tarihi: 4 May 2024 10:00

S&P Türkiye'nin Kredi Notunu Yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti.

sp global

S&P, Türkiye'nin Kredi Notunu "B+"ya Yükseltti

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's (S&P), Türkiye'nin uzun vadeli kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti. Kredi notunun görünümü ise "pozitif" olarak kalmaya devam etti. Bu değişiklik, Türkiye'nin ekonomik göstergelerinde olumlu gelişmelerin yaşandığını gösteriyor.

S&P'nin Türkiye ekonomisi hakkında yaptığı açıklamada, yerel seçimlerin ardından dış dengelenmenin de etkisiyle para, maliye ve gelirler politikası arasındaki koordinasyonun iyileşeceğine inandığı belirtildi. S&P, gelecek iki yıl içinde Türkiye'de portföy girişlerinin artacağını, cari açıkların daralacağını, enflasyonun ve dolarizasyonun düşeceğini öngörüyor.

Bu değişiklik, Türkiye'nin ekonomik durumunda olumlu bir dönüşüm yaşandığının işareti olarak kabul ediliyor. S&P, politika yapıcıların cari açığın daraldığı ve dolarizasyonun tersine döndüğü bir ortamda enflasyonu düşürmeyi ve liraya olan güveni yeniden tesis etmeyi başarması halinde, Türkiye'nin kredi notunun daha da yükselebileceğini belirtti.

Açıklamada, Türkiye ekonomisinin bu sene ve gelecek yıl yüzde 3 büyüyeceği tahmin edilirken, tüketici fiyat artışlarının bu yıl yüzde 55,8 ve gelecek yıl yüzde 27,3 olacağının öngörüldüğü ifade edildi. Bu öngörüler, Türkiye'deki ekonomik reformların ve politika değişikliklerinin etkisinin yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladığını gösteriyor.

Diğer kredi derecelendirme kuruluşları da Türkiye'nin ekonomik durumunda pozitif gelişmeler olduğunu belirtti. Moody's, Ocak ayında Türkiye'nin kredi notu görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirmişti. Fitch Ratings ise Mart ayında Türkiye'nin kredi notunu "B"den "B+"ya yükseltti ve not görünümünü "durağan"dan "pozitif"e çevirdi.

Bu gelişmeler, Türkiye'nin uluslararası finansal piyasalardaki güvenilirliğini artırırken, ülkenin ekonomik ve mali politikalarında istikrar sağlama çabalarının da başarılı olduğu yönünde bir işaret olarak değerlendiriliyor.

Ekleme Tarihi: 4 May 2024 10:00