Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 2 Kas 2017 19:05

Bugüne kadar astronomi prensiplerine aykırı bir gezegen keşfedildi

Gökbilimciler, Dünya'dan 600 ışık yılı uzaklıkta bugüne kadar benimsenmiş astronomi prensiplerine tamamen aykırı bir gezegen keşfetti.

Bugüne kadar astronomi prensiplerine aykırı bir gezegen keşfedildi

Gökbilimciler, Dünya'dan 600 ışık yılı uzaklıkta bugüne kadar benimsenmiş astronomi prensiplerine tamamen aykırı bir gezegen keşfetti.

JÜPİTER BOYUTLARINDA

NGTS-1b adlı gezegen neredeyse Güneş Sistemi'nin en büyük gezegeni  Jüpiterboyutlarında ve yörüngesinde döndüğü kırmızı cüce yıldızın iki katı büyüklükte. Bugüne kadar gezegenlerin, yörüngesinde döndükleri yıldızlar tarafından oluşturulduğu teorisi kabul görüyordu. Ancak NGTS-1b'yi keşfeden Warwick Üniversitesi astronomları, yeni gezegenin bu teoriyle çeliştiğini söylüyor ve gezegenlerin güneş sistemi dışından gelen etkilerle de oluşuyor olabileceği fikrinin ortaya çıktığını vurguluyor.

YILDIZINDAN BÜYÜK İLK GEZEGEN

Daha önce yıldızından büyük bir gezegene hiç rastlanmadığını söyleyen Dr Daniel Bayliss, "Bizim için böyle alışılmadık bir gezegen bulmak tamamen sürpriz oldu. Şimdi amacımız bu tür gezegenlere ne sıklıkta rastlandığını tespit etmek" diyor.

YÜZEY SICAKLIĞI 530 DERECE

NGTS-1b,  Şili'deki Atacama Çölü'ne yerleştirilmiş olan Yeni Nesil Transit Gözlem (NGTS) teleskop sistemiyle bulundu. Gökbilimciler, inceledikleri gezegeni "sıcak  Jüpiter" olarak niteliyor. Yıldızına çok yakın mesafede bulunan gezegen büyük oranda gazdan oluşuyor ve gezegenin yüzey sıcaklığı da 530 derece olarak hesaplanıyor.

"DAHA SIK RASTLAMA İMKANIMIZ VAR"
NGTS projesinin direktörü Warwick Üniversitesi Profesörü Peter Wheatley, yeni gezegeni keşfetmenin kolay olmadığını çünkü NGTS-1b'nin yörüngesinde döndüğü yıldızın çok küçük ve soluk olduğunu ifade ediyor. Cüce yıldızlar evrende en sık rastlanan yıldız türleri olarak kabul ediliyor. Profesör Wheatley, "O yüzden bu tür dev gezegenlere daha sık rastlama ihtimalimiz var" diyor.

Ekleme Tarihi: 2 Kas 2017 19:05