Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 10 May 2017 13:17

İş ve özel hayattaki dijital dönüşüm neler vaat ediyor?

Gelişen teknoloji ile beraber iş yapış biçimleri de dönüşüme uğradı. "E-İmza, mobil imza, elektronik tasdik, elektronik onay" gibi yeni nesil ürüne ilgi artıyor. Pekiyi nedir e-dönüşüm? Dosya Haber konuyu E-GÜVEN İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Tüzün'e sordu.

İş ve özel hayattaki dijital dönüşüm neler vaat ediyor?

Gelişen teknoloji ile beraber iş yapış biçimleri de dönüşüme uğradı. Günümüzün ekonomi şartları ve yeni eğilimler, kurumların ve bireylerin çalışma şekillerini yönlendiriyor. Ayrıca her geçen gün bizleri daha esnek ve daha hızlı kılan, ofis dışında da iş süreçlerini aksatmamamızı sağlayan uygulama sayısı artıyor.

Elektronik ve mobil imza alanlarında bireylere ve kurumlara katma değerli çözümler sunan E-GÜVEN, imza süreçlerini farklı uygulamalarla kolaylaştırıyor. Mobil cihazlarla da hızlı ve kolay doküman imzalamaya olanak tanıyan uygulamalar, zaman kazandırmanın yanı sıra maliyetleri de azaltıyor.

Peki, Türkiye'de bu servisler yeterince tanınıyor mu? Kafamızdaki tüm soru işaretlerini E-GÜVEN İş Geliştirme, Satış ve Pazarlama Direktörü Ayşegül Tüzün'e sorduk. İşte Dosya Haber'in söyleşisi...

İşte Dosyahaber'in söyleşisi...

Ürünleriniz, çözümleriniz ve avantajlarından bahseder misiniz?

E-İmza, mobil imza gibi temel ürünlerimize ek olarak İmzala–Gönder, Belgepro ve Tasdix gibi web tabanlı ve lokal kurulumlu ürünlerimizle, EBİmza, PdfSigner gibi masa üstü çözümlerimiz ve JetOnay, Pikzum ve Zumizum gibi mobil uygulamalarımızla kurumlara ve bireylere katma değer, hız ve kolaylık sunuyoruz.

Zaman damgası ürünümüz ile belgelerin oluşturulma zamanına hukuksal geçerlilik kazandırıyoruz. Yazılım çözümlerimiz ile kurumlara elektronik dönüşüme yönelik projeler kurguluyor ve danışmanlık yapıyoruz.

Özel şirketlere ve meslek kuruluşlarına hem kamu alanında hem de kurum içi projeler kapsamında özel ürünler geliştirerek e-dönüşüme katkı sağlıyor, Türkiye’nin dijital dönüşümüne öncülük ediyoruz.

Türkiye’deki ilk elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olarak elektronik ve mobil imza alanında bireylerin ve kurumların hayatını kolaylaştıracak çözümler geliştirmek öncelikli hedefimiz.

Yenilikçi ürünler sunarak zaman kayıplarını en aza indiriyor ve maddi tasarruf elde edilmesine olanak sunuyoruz.

E-imza’nın bireylere ve kurumlara sağladığı avantajlar nelerdir?

E-dönüşüm kapsamı içerisinde yer alan birçok uygulama, iş süreçlerini hızlandırırken, zaman ve maliyetten önemli oranda tasarruf etmek mümkün oluyor.

Günlük hayatımızda, e-imza bireylere ve kurumlara önemli avantajlar sağlıyor.  Bireyler ve kurumlar hızlı ve basit bir şekilde istedikleri yerden e-imza ile işlemlerini yapabiliyor.

Bireyler tarafında, e-devlet uygulamalarının giderek yaygınlaşıyor olması, e-imza kullanımını da artırıyor ve zamanın çok değerli olduğu günümüzde her türlü işlemin verimli, hızlı yapılabilmesini sağlıyor.

Operasyonel süreçlerini kısaltmak ve çalışanlarının verimliliğini hem ofis içinde hem ofis dışında maksimum seviyeye çıkarmak isteyen şirketler, e-imzayı bünyelerine dahil edip, iş süreçlerini hızlandırıyor. Islak imzadan e-imzaya geçen kurumlar, kağıt ve kargo maliyetlerini minimuma indiriyor.

E-dönüşüm sektörüne eğitim anlamında da katkılar sunuyorsunuz, bu alana yönelik yaptığınız çalışmalar hakkında bilgi verir misiniz?

Bilgi birikimimizi, e-dönüşümün yaygınlaşması ve gelişmesi için E-GÜVEN AKADEMİ ile destekliyoruz. E-GÜVEN AKADEMİ kapsamında her yıl üniversiteler bünyesinde gerçekleştirdiğimiz eğitimler ile farkındalık oluşturmayı ve ülkemizdeki nitelikli iş gücüne katma değer sağlamayı hedefliyoruz.

Türkiye’nin ilk ve lider elektronik sertifika hizmet sağlayıcısı olarak bu dönüşüme öncülük edip, farkındalık yaratıyoruz.

Çalıştıkları kurumlara değer katmak isteyen ve kendilerini e-dönüşüm alanında geliştirmek isteyen katılımcılar, alanındaki uzman isimlerin verdiği eğitim programından yararlanabiliyor.

E-GÜVEN AKADEMİ’nin ülkemizin bilgi toplumu olma yolculuğuna önemli katkılar sağladığını söyleyebiliriz. E-dönüşümün sağladığı faydaların geniş kitlelere ulaşması için etkinlikler düzenlemeye devam edeceğiz. 

JetOnay hakkında kısaca ne söyleyebilirsiniz?  

JetOnay, Apple Store ve Google Play Store üzerinden indirilebilen mobil cihazlar üzerinden doküman imzalamayı sağlayan bir mobil uygulamadır. Ürünümüz, mobil çalışan sayısının hızla arttığı günümüzde zaman ve mekan bağımsız işlem yapma olanağı sunuyor.

JetOnay kullanıcıları, maillerinin ekinde bulunan ya da telefonlarına daha önce kaydettikleri dokümanları uygulama üzerinden açabiliyor, mobil imzaları ile imzalayabiliyor, imzaladıkları dokümanları diledikleri kişilere yine uygulama üzerinden e-posta ile gönderebiliyor.

Ayrıca ürünümüz sayesinde imzalı gelen dokümanlardaki imzaların doğrulama işlemi JetOnay üzerinde yapılabiliyor ve tüm dokümanlar uygulama içinde arşivlenebiliyor.

Mobil cihazlar üzerinden imzalama işlemi yapabilmeyi mümkün kılan ürünümüz, zaman kaybını ortadan kaldırıyor ve imza onay süreçlerinin saniyeler içerisinde yapılmasını sağlıyor.

JetOnay, imza prosedürlerinin ortadan kaldırılmasını, güvenli imzalama süreçlerinin yapılabilmesini ve maddi kayıpların minimuma indirilmesini mümkün kılıyor.  

Tasdix ürününüz ile fikri haklar nasıl koruma altına alınabiliyor?

Yenilikçi teknolojilerin hızla yaygınlaşması sayesinde, fikri hakların başkaları tarafından kullanılmadan koruma altına alınması artık mümkün. Tasdix çözümümüz bu alandaki boşluğu doldurmayı hedefliyor.

5070 Sayılı Elektronik İmza Kanunu kapsamında fikri mülkiyet haklarını koruma altına alan Tasdix, bilgisayar ortamındaki verilerin elektronik olarak damgalandığı (Tasdixlendiği) zamanı ve o tarihten itibaren üzerinde hiçbir değişiklik yapılmadığını güvence altına alıyor.

15 bini aşkın kullanıcısı olan ve bugüne kadar 50 bine yakın eseri koruma altına alan ürünümüz ile dijital çağdaki yaratıcı çalışmaların başka kişiler tarafından çalınmasını, kopyalanmasını veya izinsiz kullanılmasını engelliyoruz.

Resimden fotoğrafa, yazılı eserlerden moda tasarımlarına, edebiyattan müziğe, teknolojiden sanat alanına kadar fikri mülkiyet haklarının ve her türlü yeniliğin dijital ortamlarda, güvenli şekilde korunmasını sağlıyoruz.

Kullanıcılar, Tasdix’in web sitesinde üyelik işlemlerini tamamladıktan sonra, tek tıkla eserine zaman damgası atabiliyor ve herhangi bir uyuşmazlık durumunda hukuki geçerliliğe sahip bir delil belgesine sahip oluyor. Tasdix’in diğer önemli avantajı, mesai saatlerinden ya da tatil günlerinden bağımsız istenilen an kullanılabilmesi. 

Ekleme Tarihi: 10 May 2017 13:17