Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 14 Eki 2017 02:56

Kendi kendini tedavi eden robot geliştirildi

Yumuşak robotik teknolojisi organik canlılar gibi kendi dokusunu onarmayı başarabildiği bir aşamaya ulaştı. Belçika’daki bir araştırma, bu alanda dünyada bir ilk olma özelliğine sahip.

Kendi kendini tedavi eden robot geliştirildi

Yaşayan organizmalar, söz gelimi eli kesildiğinde veya bir kas dokusu tahrip oldu­ğunda oluşan hasarı kendili­ğinden iyileştirme özelliğine sahip. Bu özelliğin mekanik nesnelerde bulunması müm­kün mü? Belçika’da yapılan bir araştırma, tıp veya gıda sektörlerinde kullanılan yu­muşak robotların bunu başa­rabildiğini gösterdi.

Science Robotics Journal‘da yayınlanan Bel­çika Vrije Üniversitesi araş­tırmasında, esnek ve yumu­şak bir malzemeden yapılan robotun kendi kendini nasıl iyileştirdiği görüldü.

Yapılan deneyde, plastik polimerden yapılan yumuşak robot, önce ‘tedavi sonrasında’ orijinal şekline geri döndü, ardın­dan kendisini tamamen iyileştirmeyi başardı. Tedavi süreci şöyle gerçekleşti; yumuşak robot zarar gördüğü zaman, plastik polimer 40 dakika boyunca 80 derecelik ısıya maruz bırakıldı. Yirmidört saat sonra 25 derecelik ısıda tutulan robot, gücünü ve esnekliğini yeniden kazanabildi. Bu başarıda, plastik polimer malzemesinin yapısı büyük önem taşıyor. Çapraz bağlardan oluşan bu malzeme ısıya maruz kaldığında molcküler yapısı yeni bağlar kurabiliyor.

Bu bağlar, oluşan fiziksel zararda oluşan boşluğu kapatarak ‘iyileş­meyi’ sağlıyor. Çalışmayı yü­rüten beş araştır­macıdan biri olan Prof. Bram Van- derborght, “Ro­botun tamir olma­sı süreci hem çok karmaşık, hem de çok zor. Bu araş­tırma yumuşak robotikte ken­di kendini tamir edebilecek malzemelerin kullanıldığında nasıl sonuçlar alınabi­leceğini göstermesi bakımından bir ilk” diye konuşuyor.

Bundan sonra üniversite ekibinin üzerinde çalışacağı aşamay­sa robotlara ‘sağlıklarını’ ölçecek bir alıcı yerleştirerek, sorunun nerede olduğunu kolayca anlamak ve yumuşak robotikte başka malzemeler deneyerek bu önemli gelişmeyi farklı sektörlerin kullanımına da açmak.

(Şule Güner)

Ekleme Tarihi: 14 Eki 2017 02:56