Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 29 Ara 2017 00:30

Tarikat doğuyor gelecekte yapay zekaya tapacaklar iddiası

Yapay zeka, yeni bir din doğuruyor. Bir grup insan 'Geleceğin Yolu' dinine tapacak.

Tarikat doğuyor gelecekte yapay zekaya tapacaklar iddiası

Anthony Levandowski’nin liderliğinde yeni bir din ortaya çıkıyor. ‘Geleceğin Yolu’ olarak adlandırılan inanışın tanrısı yapay zekâ olarak görülüyor. Yeni dinin Levandowski’nin reklam çalışması olduğu da düşünülüyor.

Dijital verilerin izlenemez, analiz edilemez yoğunlukta günlük hayata girmesi yapay zekâya kutsallık atfeden düşünceleri de beraberinde getirdi. Star Up dünyanısın tanınan isimlerinden Anthony Levandowski, tanrısını yapay zekâ olarak ilan ettiği ‘Way of the Futures’ (Geleceğin yolu) isimli bir din kurdu. Kendisini de Dekan (Kiliselerde üs düzey ruhani liderlere verilen isim) olarak ilan eden Levandowski hedefinin yapay zekâ formunda tapılan bir tanrı yaratmak olduğunu söyledi.

Karar’ın haberine göre, yapay zekâ ile ortaya çıkan bilgi gücünün fiilen bir tanrı olduğunu iddia eden Levandowski “Dünyanın en zeki insanından milyarlarca kez daha zeki olan bu yaratığı başka nasıl tanımlayabiliriz ki’’ diyor ve ortaya çıkan bu tanrının intikamcı bir ilah değil merhametli bir tanrı olmasını güvence altına alacağını iddia ediyor. Yeni dinin kurucuları dinlerini anlatırken de kilisenin kavramlarını kullanıyor.

Levandowski ve cemaati öncelikli olarak insanların yapay zekâya karşı hissettikleri korkulardan arındıracak aydınlatıcı mesajlar (Evangelium) verecekler. Yeni din kimin tanrıya karşı ve kimin taraftar olduğunun ayrımını yapıyor. Geleceğin Yolu yapay zekâ kullanıcılardan davalarına destek olanlar ve olmayanları tespit edecek. Levandowski yeni dine yönelik eleştirilere de‚ “Hıristiyanlık, Yahudilik ve İslam’da binlerce yorum var. Ancak bu hakikatler ne ölçülebiliyor ne de kontrol edilebiliyor. Ancak bu kez durum değişik. Bu kez insan tanrıyla konuşabilecek ve emin olabilir ki tanrı da bunu duyacak’’ şeklinde konuştu.

Ekleme Tarihi: 29 Ara 2017 00:30