Bilim ve Teknoloji Güncelleme Tarihi: 2 Eyl 2017 10:04

Türk bilim insanları dünyada bir ilki gerçekleştirdi

Bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen maddeden, çatı yalıtımında kullanılmak üzere radyasyon ve güneş ışınlarını geçirmeyen kauçuk membran üretildi.

Türk bilim insanları dünyada bir ilki gerçekleştirdi

Rezervinin büyük bölümü Türkiye'de bulunan bor madeninin saflaştırılmasıyla elde edilen ve özellikle hastanelerdeki radyoterapi odalarında radyasyona karşı yalıtım malzemesi olarak kullanılmaya başlanan madde, çatı yalıtımına da girdi. Bursa'da hava süspansiyon sistemleri ve yapı malzemeleri alanında faaliyet gösteren Aktaş Holding, bu maddeyi kullanarak çatı yalıtımı gibi alanlarda kullanılmak üzere radyasyon ve güneş ışınlarını geçirmeyen kauçuk membran üretmeye başladı. Aktaş Holdingin Yönetim Kurulu Başkanı Şahap Aktaş, elde ettikleri malzemeyi Türkiye Atom Enerjisi Kurumu Çekmece Nükleer Araştırma ve Eğitim Merkezi'nde test ettirdiklerini, yüzde 97,7 oranında radyasyon geçirmezliği sonucuna ulaştıklarını açıkladı.

MALİYETİ DÜŞÜK

Bu ürünün ticarileştirilmesini de gerçekleştirdiklerini belirten Aktaş, bu malzemeyi çok uygun bir fiyatla kısa sürede piyasaya süreceklerini söyledi. Edremit'te kurulu Ar-Ge firmasının sahibi  Faruk Durukan da bor madenini saflaştırarak elde ettikleri ara ürünün kullanım alanlarının arttığını belirtti. Söz konusu malzemenin daha önce kurşunla yapıldığını ve ozon tabakasını deldiğini belirten Aktaş ve Durukan, üstelik eski ürünlerin sağlığa zararlı ve daha maliyetli olduğunu da aktardı.

"DÜNYA BİLİMİNİN YAPAMADIKLARINI YAPIYORUZ"

Üretilen bu malzemenin sessiz bir devrim olduğuna vurgu yapan  Faruk Durukan, "Dünya biliminin yapamadıklarını yapıyoruz. Dünyadaki problemler  Türkiye'den çözüm bulacak. Bu çalışma, gelişmiş ülkelerin yapamadığı bir olaydı. Dünya,  Türkiye'yi gelişmiş ülke olarak görecek" dedi.

Ekleme Tarihi: 2 Eyl 2017 10:04