Çevre Güncelleme Tarihi: 9 Kas 2017 15:51

Mavi yüzgeçli orkinoslar izni 10 yıllık emeği çöp edebilir

100’den fazla ülkede 5 milyondan fazla destekçisi ile dünyanın en büyük sivil toplum kuruluşlarından biri olan WWF, mavi yüzgeçli orkinoslar için artırılması düşünülen avlanma kotasının, geri dönülemez sonuçlar doğuracağı konusunda uyarılarda bulundu.

Mavi yüzgeçli orkinoslar izni 10 yıllık emeği çöp edebilir

Dünyanın önde gelen sivil toplum kuruluşlarından WWF, orkinos popülasyonlarının tam olarak iyileşmesini engelleyen balıılık kotalarındaki hızlı artışa karşı sert bir şekilde uyarıda bulunuyor. 14-22 Kasım’da Fas’ta yapılacak Avrupa Birliği ve Uluslararası Atlantik Orkinoslarını Koruma Komisyonu'na (ICCAT) üye ülkelerin katılacağı toplantıda, Doğu Atlantik ve Akdeniz mavi yüzgeçli orkinosu için izin verilen yakalanma oranındaki ciddi artış önerisi tartışılacak.

ICCAT Bilim Komitesi, 2020'ye kadar toplam izin verilen yakalama miktarının 36 bin tona çıkarılmasını (2015 kotasının iki katından fazla) önermekte. Bilim insanları, mavi yüzgeçli orkinosun tehdit altındaki stoklarını korumak ve sürdürülebilir şekilde yönetmek için 10 yılı aşkın bir süredir mücadele verildiğini belirterek, henüz stokların kendini yenilediği ilan edilmeden böyle bir yakalama yapılmasının önümüzdeki yıllarda mavi yüzgeçli orkinos popülasyonunu azaltacağına dair uyarıyor.

WWF Akdeniz İnsiyatifi Balıılık Projeleri Müdürü Alessandro Buzzi: "Mavi yüzgeçli orkinos stokları bu kadar hızlı bir av artışını desteklemeye henüz hazır değil ve kota artışından olumsuz etkilenecekler. Mavi yüzgeçli orkinosları denizlerimize geri getirmek on yılı aşkın zaman aldı. Kısa vadeli kararlarla onu bir daha kaybedemeyiz” dedi. "Türlerin kurtarılması için alınan tedbirler, mavi yüzgeçli orkinos artık aşırı avlanmadığı için olumlu sonuçlar doğuruyor. Hükümetlerin bu başarının devamı ve türlerin tamamen kurtarılması için işbirliğine devam etmesi büyük önem taşıyor" diye ekledi.

WWF, orkinos popülasyonunun büyümeye devam etmesini sağlamak için 2020'ye kadar 28 bin tonluk bir kota öneriyor ve stoğun toparlandığına dair bilim insanlarının teyidi alınana kadar kurtarma planının devamı için çağrıda bulunuyor. Vakıf buna ek olarak, mevcut izleme ve kontrol standartlarının sağlanması koşuluyla, son on yılda kaynağın erişimine hemen hemen hiç imkan sağlanmamış olan küçük ölçekli balıılara daha yüksek kotalar tahsis edilmesini öneriyor.

WWF ayrıca, Akdeniz'de halen yaygın olan “Yasadışı, Raporlanmamış ve Düzenlenmemiş” (IUU) balıılığın bilinmeyen etkileri konusunda, "Mavi yüzgeçli orkinos stoğunun yeniden yapılandırılması büyük bir mücadeleydi, geçmişten ders almak ve stoklar kurtarılana kadar sabırlı davranmak zorundayız, uygulamalara devam edersek bu çok yakında gerçekleşecek" açıklamasında bulundu.

Ekleme Tarihi: 9 Kas 2017 15:51