Dünya Güncelleme Tarihi: 2 Şub 2018 17:27

ABD'de Türkiye'ye karşı yaptırım hazırlığı

ABD'de Kongre üyelerinin Türkiye'ye yaptırım kararı almak istediği belirtiliyor. Buna göre, yaptırım listesine konulması için tartışılan isimler arasında adalet bakanı da dahil bazı siyasetçiler, hakim ve savcılar bulunuyor.

ABD'de Türkiye'ye karşı yaptırım hazırlığı

ABD’de Kongre’nin, Türkiye’ye karşı yaptırım kararı almaya hazırlandığı iddia ediliyor. Buna göre Kongre, Rusya’dan S-400 alımı, Türkiye’de tutuklu olan Amerikan vatandaşı pastör Andrew Brunson ve Amerikan diplomatik personelini gerekçe göstererek, bir dizi Türk devlet yetkilisine ‘hedefli yaptırım’ dayatmayı planlıyor.

Hürriyet’in Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel’in bugünkü köşe yazısında aktardığına göre Kongre üyeleri, ‘insan hakları ihlallerine karışan yabancı hükümet ve devlet yetkililerinin ABD’deki mal varlıklarının dondurulmasını ya da ABD’ye seyahatlerinin engellenmesine imkân veren’ Magnitsky Yasası’na başvuracak. Çamlıbel, “Kongrenin amacı Pastör Brunson’ın tutukluğuna neden olan kişilerden oluşan bir liste hazırlayarak ABD Dışişleri Bakanlığı’na göndermek. Yaptırım listesine koymak için tartışılan isimler arasında adalet bakanı da dahil bazı siyasetçilerin, hakim ve savcıların olduğu dedikodular arasında” ifadelerini kullandı. Ve Magnitsky Yasası’na göre, “Kongre nihayetinde o listeye kimin ismini koyarsa Dışişleri ve Hazine Bakanlıkları adım atmak ve listeyi yayınlamak zorunda.”

Çamlıbel bu adımın Kongre’nin ABD Dışişleri’ne bir yanıtı olduğunu belirterek, “ABD Dışişleri’nin Türkiye’de tutuklu Amerikan personelinden ya da Amerikan vatandaşlarından hiçbirini kurtaramadan Türkiye’de vize hizmetlerine geri dönme kararına kızgın olan Kongre adeta ‘Gerekeni siz yapmadınız, biz yapacağız’ havasında” ifadelerini kullandı. (Kaynak: Hürriyet)

Ekleme Tarihi: 2 Şub 2018 17:27