Dünya Güncelleme Tarihi: 18 Oca 2018 00:38

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Suriye'den çekilmeyeceklerini açıkladı

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, ülkesinin yeni Suriye stratejisini açıkladı. 'Türkiye'nin Suriye ile ilgili endişelerini ciddiye aldıklarını' söyleyen Tillerson, ABD'nin Suriye'den çekilmeyeceğini ilan etti.

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson Suriye'den çekilmeyeceklerini açıkladı

Yardımcı doçentliğin kaldırılmasını öngören kanun teklifi, TBMM’ye sunuldu. Teklif kabul edilirse, yardımcı doçentliğin yerine “doktor öğretim görevlisi” kadrosu getirilecek. Doçentliğe geçiş için yeterlilik belgesinin yanında, üniversiteler ek şartlar belirleyebilecek.

Birgün gazetesinden Sebahat Karakoyun’un haberine göre,

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye’nin Suriye ile ilgili endişelerini ciddiye aldıklarını söyledi. Ülkesinin Suriye’deki yeni stratejisini açıklayan Tillerson, “NATO müttefiki Türkiye’nin endişelerini duyuyor ve ciddiye alıyoruz” dedi.

‘SDG’NİN BAŞARISI SİYASİ GEÇİŞİN GARANTİSİ DEĞİL’

“İdlib’de ve Türkiye’nin PKK’li teröristlerle ilgisi nerede kaygısı varsa orada birlikte mücadele etmeye devam edeceğiz” diyen Tillerson, SDG’li sınır gücümü doğrudan ele almasa da, “SDG’nin IŞİD’le mücadelede gösterdikleri büyük fedakarlığın farkındayız ve selamlıyoruz. Fakat askeri başarılar siyasi geçiş sürecinin başarısının garantisi değil” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, “Siyasi süreç bütün yerel unsurları temsil etmeli ve Suriye’nin komşularını tehdit etmemeli” dedi.

AMERİKAN ASKERLERİ ÇEKİLMEYECEK

Tillerson’ın Stanford Üniversitesi’nde yaptığı konuşmanın odak noktası ise ABD’nin Suriye’deki askeri varlığı ve Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile ilgiliydi. ABD Dışişleri Bakanı, Suriye’de açık uçlu bir Amerikan askeri varlığının sinyalini verdi.

Suriye’deki ihtilafa son vermek için ABD’nin askeri ve diplomatik varlığını sürdürmesinin ulusal bir çıkar olduğunu savunan Tillerson, “Amerikan personelinin tamamen çekilmesi Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın yararına olur” ifadelerini kullandı. ABD Dışişleri Bakanı, Esad’ı iktidardan indireceklerini de savundu.

‘ÇEKİLMEK İRAN’A ALTIN FIRSAT SUNAR’

Tillerson, Suriye’den çekilmelerinin İran’a ‘altın bir fırsat’ sunacağını açıkça dile getirdi; Suriye’deki IŞİD’in yeniden canlanmaması için çalışacaklarını, diplomatik faaliyetlerini istikrar getirme girişimi çerçevesinde artıracaklarını söyledi. (Dış Haberler)

Ekleme Tarihi: 18 Oca 2018 00:38