Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Haz 2018 03:12

ABD'nin Menbic'te terk ettiği PYD Esad'a göz kırpıyor

PYD'nin eski eş başkanı Salih Müslim, Türkiye ile ABD'nin Menbic anlaşmasının bir sonucu olarak Esad yönetimiyle önkoşulsuz diyaloğa yeşil ışık yaktı.

ABD'nin Menbic'te terk ettiği PYD Esad'a göz kırpıyor

"Nihayetinde biz ABD’nin kararlarına mahkum değiliz" diyen Müslim, "Rejimle bile çıkarlarımız örtüşürse ittifak kurabiliriz" ifadelerini kullandı. Müslim, "Diyalog ön şartsız olacaktır" dedi.

 PYD’nin eski eş başkanı ve TEV-DEM Dış İlişkiler Sorumlusu Salih Müslim, Türkiye ile ABD’nin Menbic için bir yol haritası üzerinde anlaşmasını değerlendirdi. Müslim, ABD’yle kurdukları işbirliğinin sonsuza kadar devam etmeyebileceğini söyleyerek Şam yönetimiyle müzakarelere kapı araladı.

“Kürtlerin Suriye’de kurduğu ittifaklar çıkar odaklıdır. Bu yüzden Suriye rejimi dahil herkese ittifak kapımız açık” diyen Müslim, “ABD ve Türkiye şu an ittifak halinde buna rağmen Menbic’i savunacak gücümüz var” ifadelerini kullandı.

‘OLAN OLDU’

Alman Haber Ajansı’na (DPA) konuşan Müslim, “İşlerin farklı olmasını isterdik. Ancak olan oldu. Nihayetinde biz ABD’nin kararlarına mahkum değiliz. Amerikalılar kendi çıkarlarına göre kararlar veriyor. Aynı şekilde bizim de çıkarlarımız gereği ittifaklarımız var. Hiç kimsenin kölesi ya da hizmetçisi değiliz, kendi politikalarımız var. Amerikalılarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla devam ederiz. Ruslarla çıkarlarımız örtüşürse onlarla ittifak kurarız. Hatta rejimle bile çıkarlarımız örtüşürse ittifak kurabiliriz” dedi.

Türkiye ile ABD’nin Afrin’de bir çıkar anlaşmasına vardığını savunan Müslim, “ABD, savaşçılarımızın kanlarıyla kazandığımız bölgelerden, Türkiye’den bazı çıkarlar elde etmek için taviz veriyor” deyip, Menbic’de de benzer bir durum olabileceğini öne sürdü.

‘ESAD’IN DİYALOGDAN BAHSETMESİ BİR İLERLEMEDİR’

Müslim, “Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın Kürtleri diyalog ya da savaş seçenekleri arasında bırakması halinde ne yapılacak?” sorusuna da şu yanıtı verdi:

“Böyle bir şey olmayacaktır. Kapılarımız herkes ile diyaloğa her zaman açıktır. Esad’in sözlerini değiştirdiğini gördük. Bundan iki ay önce bizi terörist olarak niteliyordu şimdi ise bizimle diyalogdan bahsediyor. Bu bir ilerlemedir. Herkes nasıl çıkarlarını düşünüyorsa biz de öyle düşüneceğiz.”

Ekleme Tarihi: 10 Haz 2018 03:12