Dünya Güncelleme Tarihi: 17 Oca 2018 14:16

Almanya'daki PKK soruşturmaları 10 kat arttı

Almanya'da PKK destekçilerine yönelik soruşturmaların yoğunlaştırıldığı belirtildi. Almanya'da yaklaşık 14 bin PKK sempatizanı olduğu tahmin ediliyor.

Almanya'daki PKK soruşturmaları 10 kat arttı

Avrupa Birliği’nin terör örgütleri listesinde yer alan ve Almanya’da da yasaklı olan PKK ile bağlantılı olarak Almanya’da 2013 yılında 15 soruşturma açılmışken, bu sayı geçen yıl 130’a ulaştı. Almanya Federal Başsavcılığı tarafından yapılan açıklamaya göre PKK’ye üye oldukları ya da örgütü destekledikleri şüphesiyle 2014 ve 2015 yıllarında 20’nin üzerinde kişi hakkında soruşturma açıldı. Savcılık bu sayının 2016 yılında 40’ı aştığına dikkat çekti. Haklarında dava açılanlardan kaçının mahkum edildiğine dair  açıklama yapılmadı.

Almanya’da 1993 yılında yasaklanan PKK’nin Almanya’daki üye ve destekçileri cezai takibata tabi tutuluyor. Türkiye ise uzun süredir PKK yandaşlarına karşı harekete geçmediği gerekçesiyle Almanya’yı eleştiriyordu.

YENİ BİR DAVA BAŞLIYOR

Öte yandan PKK’nin Oldenburg kentinin bölge sorumlusu olduğu suçlamasıyla 43 yaşındaki bir kişinin bugün Celle’deki Eyalet Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanmasına başlanıyor. Sanık Irak’ın kuzeyine seyahatler düzenlemek ve örgüte eleman toplanmasına yardımcı olmakla suçlanıyor. Sanık hakkında “terörist bir örgütü desteklemek” suçlamasıyla 10 yıla kadar hapis cezası isteniyor.

PKK’nin Almanya’daki siyasi kolu olarak nitelendirilen Almanya Demokratik Kürk Toplum Merkezi (NAV-DEM), örgüt bağlantısı olanlara dava açılmasını eleştiriyor ve “Kürt direnişinin suç gibi gösterildiğini” savunuyor.

14 bin PKK sempatizanı var

Almanya’nın iç istihbarat teşkilatı Anayasayı Koruma Teşkilatı’nın faaliyetlerini izlediği PKK’nin militanları ve silah için her yıl Almanya’da milyonlarca euro bağış topladığı belirtiliyor. Almanya çapında 14 bin civarında PKK destekçisi olduğu tahmin ediliyor. (Kaynak: Deutsche Welle Türkçe)

Ekleme Tarihi: 17 Oca 2018 14:16