Dünya Güncelleme Tarihi: 20 Tem 2017 02:53

Bağımsızlık isteyen Barzani "yürek yemiş": Geri adım yok

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani, Irak Başbakanı Haydar el İbadi'nin "bağımsızlık referandumu anayasaya aykırıdır" sözüne karşı çıkararak aldıkları karardan geri adım atmayacaklarını duyurdu.

Bağımsızlık isteyen Barzani

IKBY Başkanlık resmi internet sitesinden yayımlanan açıklamada görüşlerine yer verilen Barzani, "Tüm taraflara şunu bildirmek istiyoruz, referandumun Kürdistan ve dünyadaki tüm halkların en doğal hakkıdır ve uygulanmalıdır. Neden bu hak sadece Kürdistan halkına haram edilsin?" ifadelerini kullandı.

TEKRARLANMASINI İSTEMİYORUZ

"Şehitlerimizin kanı, uluslararası toplum, halkımızın taleplerine karşı sorumluluk içerisindeyiz" diyen Barzani, "Bu yüzden hakkımız olan bu referandum kararından geri adım atmayacağız. Bu hak, çok doğal, barışçıl ve şiddetten uzak bir şekilde uygulanacaktır. Çünkü acı ve başarısızlığa uğramış tecrübelerin tekrarlanmasını istemiyoruz." diye konuştu.

Barzani, "Her iki tarafın (Erbil ve Bağdat), derin stratejik ilişkilere sahip iki komşu gibi, dost ve kardeşçe farklı alanlarda birbirine yardım edip dayanışma içerisinde kalmalarını daha doğru buluyoruz." dedi.

"Irak'taki taraflar anayasaya bağlı kaldı mı?" diye soran Barzani, "Irak merkezi hükümetinin, halkın oylarıyla kabul edilen anayasaya bağlı kalmadığını belgeleyen onlarca örnek var." bilgisini paylaştı.

İBADİ ÇAĞRI YAPMIŞTI

Irak Başbakanı İbadi, dün başkent Bağdat'ta düzenlediği basın toplantısında, "IKBY, 'referandum sonucunu uygulamayacağız' diyor. Eğer uygulamayacaksanız neden yapıyorsunuz? Bu referandum anayasal değil." demişti.

IKBY Başkanı Mesut Barzani, siyasi parti temsilcileriyle 7 Haziran'da Erbil'de yaptığı toplantıda "bağımsızlık referandumu" için 25 Eylül tarihinin belirlendiğini açıklamış, statüsü tartışmalı Kerkük'ün de referanduma dahil edileceği kaydedilmişti.

Ekleme Tarihi: 20 Tem 2017 02:53