Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Oca 2018 00:06

Dışişleri Suriye'de ABD'nin SDG kararı için "bize danışılmadı" dedi

Dışişleri Bakanlığı, IŞİD karşıtı koalisyonun SDG'nin de yer aldığı yeni bir kuracağı açıklamasına tepki gösterdi. Açıklamada, "Sözde 'Suriye Sınır Güvenliği Gücü' oluşturulması konusunda Koalisyon üyesi sıfatıyla Türkiye'ye danışılmamıştır" denildi.

Dışişleri Suriye'de ABD'nin SDG kararı için

Dışişleri Bakanlığı, ABD öncülüğündeki IŞİD karşıtı koalisyonun, içinde Suriye Demokratik Güçleri’nin (SDG) de yer aldığı “sınır güvenlik gücü” kurulacağı açıklamasına tepki gösterdi.

Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada, 10 Ocak’ta ABD Büyükelçiliği maslahatgüzarından açıklama istendiği belirtildi. Açıklamada, “Türkiye, DEAŞ’la sahada mücadelenin ve DEAŞ’tan kurtarılan alanlardaki istikrarlaştırma faaliyetlerinin bir başka terör örgütü olan PYD/YPG’yle işbirliği yapılarak yürütülmesinin yanlış ve sakıncalı olduğunu her düzeyde ve platformda müteaddit kereler bildirmiştir” denildi.

IŞİD karşıtı koalisyona Türkiye’nin de üye olduğu hatırlatılan açıklamada, “Öte yandan, sözde “Suriye Sınır Güvenliği Gücü” oluşturulması konusunda Koalisyon üyesi sıfatıyla Türkiye’ye danışılmamıştır. Koalisyonun sözkonusu kararının Koalisyonun hangi üyelerinin onayıyla alındığı da bilinmemektedir. Tek taraflı atılan adımları Koalisyon’a mal ederek açıklamak, DEAŞ’la mücadeleye de zarar verebilecek son derece yanlış bir harekettir” ifadelerine yer verildi.

PYD ile işbirliğinin ABD’nin açıklamalarıyla çeliştiği belirtilen açıklama, şöyle sonlandı:

“ABD’nin taahhütleriyle ve beyanatlarıyla çelişen şekilde PYD/YPG’yle işbirliğinin sürdürülmesi suretiyle ulusal güvenliğimizi ve Suriye’nin toprak bütünlüğünü tehlikeye atan bu tür girişimler asla kabul edilemez. Bu hatalı yaklaşımda ısrar edilmesini kınıyor ve Türkiye’nin ülkesine yönelecek her türlü tehdidi bertaraf etmeye kararlı ve muktedir olduğunu bir kez daha hatırlatıyoruz.”

Ekleme Tarihi: 15 Oca 2018 00:06