Dünya Güncelleme Tarihi: 25 Haz 2018 14:28

Dünya basını Erdoğan'ın zaferi için ne dedi?

Dünya medyası Türkiye'deki seçimleri yakından takip etti. Birçok yabancı gazete ve haber sitesi sonuçları manşetten okuyucularına duyurdu.

Dünya basını Erdoğan'ın zaferi için ne dedi?

Amerikan yayın kuruluşu CNN, Türkiye’nin seçimini internet sitesinin manşetinden duyurdu. Başlığını Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın galibiyet konuşması üzerinden veren CNN, “Resmi olmayan sonuçlar, Türkiye Cumhurbaşkanı’nın 15 yıllık iktidar süresini uzatacak” ifadesini kullandı. Erdoğan’ın siyasi hakimiyetine yönelik en ciddi güçlüğü aştığının belirtildiği haberde, “sonuç Erdoğan’ın en yakın rakibi Muharrem İnce ve Cumhuriyet Halk Partisi için darbe” yorumunda bulundu.

Associated Press (AP) haber ajansı “Türkiye’nin görevdeki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, kritik seçimlerde galibiyetini ilan etti” yazdı. Ana muhalefet partisinin sonuçların tam olarak açıklanmadığını savunarak, seçimin ikinci tura kaldığı yönündeki iddiasını aktaran AP, HDP’nin seçim barajını aşması nedeniyle Diyarbakır’da yaşanan sevinç gösterlerini de abonelerine servis etti.

ABD’nin saygın gazetelerinden New York Times, internet sitesinin manşetinden aktardığı haberinde, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve partisinin kritik seçimi önde götürdüğünü aktardı. Sonuçların netleşmesinin ve Erdoğan’ın galibiyet konuşması yapmasının ardından NYT, “sonuç sadece Türkiye’de değil, Batı ve bölge ülkelerinin başkentlerinde de hissedilecek sarsıntılar gönderdi” ifadesine yer verdi.

BBC, seçimi internet sitesinin manşetine taşıdı. Açılan sandıklarla birlikte değişen oy oranlarını takipçilerine aktaran BBC, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın zafer konuşmasını başlığa taşıdı. BBC, “Erdoğan yüzde 53 oy aldı, en yakın rakibi Muharrem ince yüzde 31’de kaldı” ifadesine yer verirken, muhalefetin “sonucu ilan etmek için çok erken” iddiasını da sayfalarına taşıdı.

Guardian gazetesinin dijital platformu son gelişmeleri “Erdoğan zafer ilan etti fakat muhalefet henüz yenilgiyi kabul etmedi” başlığıyla duyurdu. Muhalefeti oy sayımının sürdüğü iddiasıyla mağlubiyeti kabul etmediğini aktaran Guardian, Erdoğan’ın İstanbul’da yaptığı konuşmaya sayfalarında yer verirken, HDP’nin yüzde 10 barajını aşarak Parlamento’ya girmeye hak kazandığını yazdı.

Dünyanın en önemli haber ajanslarından Reuters da gelişmeleri “Tayyip Erdoğan, cumhurbaşkanlığı ve meclis seçimlerinde zafer ilan etti” ifadesiyle duyurdu. Reuters, “Erdoğan 15 yıllık yönetimine yönelik en büyük seçim meydan okumasının üstesinden geldi” yazdı.

Financial Times gazetesinin haberinde "Sonuç Erdoğan için kritik öneme sahipti. Sonuçlar kesinleştiğinde Erdoğan yalnızca beş yıl daha cumhurbaşkanı olmayacak, aynı zamanda başbakanın yerini alan güçlü bir yürütmeyi elinde tutacak" ifadeleri yer aldı.

Laura Pitel ve Funja Guler imzalı haberde Erdoğan'ın "Türkiye demokratik bir devrim gerçekleştiriyor, çıtayı muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarıyor" sözlerine yer verildi.

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle (DW), Türkçe baskısında anbean aktardığı gelişmeleri İngilizce baskısıyla da tüm dünyaya duyurdu. DW, Türk seçmenlerin ilk kez cumhurbaşkanlığı seçimi ile meclis seçimine aynı anda gittiğini belirterek “tarihi oylama” yorumunda bulundu.

Focus Online sitesi de haberine “Seçim zaferi hemen hemen kesin” başlığı attı.

Die Welt gazetesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “demokratik bir devrimden bahsettiğini” yazarken, “Erdoğan, cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazandığını ilan etti bile” yazdı.

TASS haber ajansı, Türkiye’deki Cumhurbaşkanı ve meclis seçimlerinin 2016 darbe girişiminden sonra ilk defa yapılmasını ön plana çıkararak, alınan sonuçların Erdoğan’ın zaferle çıktığına işaret ettiğini duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın yüzde 55 ile önde gittiğine işaret ederek, ana muhalefet partisinin yüzde 30’larda kaldığını yazdı.

RİA haber ajansı seçimlerde alınan sonuçları yorum yapmadan sadece istatistik olarak vermeyi tercih etti. RİA, “İktidardaki Erdoğan, yüzde 52.5 ile seçimi kazandı. Ana muhalefet ise yüzde 30 seviyelerinde” bilgisini paylaştı.

Sputnik yayın kuruluşu Türkçe sayfasından seçimleri en sıkı takip eden yayın organları arasındaydı. Sputnik’in uluslararası baskısı ise sonuçları tüm dünyaya duyurdu. Erdoğan’ın seçimleri kazandığını ve halka geleceğe odaklanma çağrısı yaptığını aktaran Sputnik, Erdoğan’ın 2003-2014 arasında Başbakan, 2014’ten bu yana ise Cumhurbaşkanı olarak görev yaptığını hatırlattı.

Yunan haber siteleri, liderlerin oy kullanmalarını, açıklamalarını dakika dakika duyururken, bazı Yunan televizyonları dün saat 17.00’de normal yayın akışlarını keserek, Türkiye’deki seçimler için 4-5 saatlik özel programlar yaptılar. Bu programlarda, canlı bağlantıların yanı sıra, seçim sonrası Türk-Yunan ilişkileri, Ege, Kıbrıs ve mülteci sorunları enine boyuna tartışıldı. İlk sonuçların açıklanmasından sonra Yunan haber siteleri “Erdoğan’ın çifte zaferi”, “Erdoğan kazandı” gibi başlıklar attı.

Ekleme Tarihi: 25 Haz 2018 14:28