Dünya Güncelleme Tarihi: 30 Kas 2017 12:24

Dünya basını Reza Zarrab'ın ifadelerini nasıl gördü?

ABD'de sanıkken tanık yapılan Reza Zarrab'ın ifadeleri, özellikle Amerikan basınında manşetlere taşındı. New York Times, devlet televizyonu TRT'nin haberi vermemesine dikkat çekti. İşte yorumlar...

Dünya basını Reza Zarrab'ın ifadelerini nasıl gördü?

İranlı işadamı Reza Zarrab’ın (Türk vatandaşlığı sonrası Rıza Sarraf) ABD’de tanıklık yaptığı dava dünya basınının da gündeminde. Yorumlar şöyle:

NBC: İKİ KITANIN DA GÖZÜ ZARRAB’DA

NBC News, “Türkiye cumhurbaşkanıyla bağlantıları olan bir altın tüccarı Manhattan’da bir mahkeme salonunda, İran’a karşı Amerikan yaptırımlarından kaçınmak amacıyla kurulan bir çarkı döndürmek için bir bakana şaşkınlık yaratan miktarlarda rüşvet verdiğini söyledi” ifadelerini kullandı.

Haberde, “Zarrab’ın vereceği ifadenin tam kapsamı hâlâ bilinmese de, iki kıtadaki yetkililerin de söyleyecekleriyle çok yakından ilgilendiğine şüphe yok” denildi; “Zarrab’ın tanık olduğu dava ABD-Türkiye ilişkilerini geriyor” ifadeleri kullanıldı.

NYT: DEVLET TELEVİZYONU HABERİ VERMEDİ

New York Times ‘Reza Zarrab ifadesinde bir Türk bakana rüşvet verdiğini söyledi’ başlıklı haberinde, duruşmada yaşananları aktardıktan sonra şu ifadeleri kullandı: “Türkiye’de gün biterken ve Zarrab’ın Çağlayan’a rüşvet verdiğini söylemesinin üzerinden dört saatten uzun süre geçmişken, devlet televizyonunda da devlet haber ajansında da ifadeye dair bir haber yayınlanmamıştı. Bununla birlikte Twitter, binlerce Türk’ün diğer haber kuruluşlarının canlı yayınını takip etmesi sonucunda epey hareketliydi ve ‘Zafer Çağlayan’ dünya çapında en çok konuşulanlar arasına girdi.”

WASHINGTON POST: TAKAS ANLAŞMASI YAPMAYA KALKIŞTI

Washington Post gazetesi, Zarrab’ın cezaevinden çıkabilmek için avukatları aracılığıyla ABD ile Türkiye arasında tutuklu değişimi anlaşması yapmaya çalıştığına dikkat çekti. Gazete, “Zarrab salıverilmek için, seçkin ve siyasi bağlantıları olan Amerikalı avukatlar tutarak, ABD ve Türkiye arasında bir tutuklu değişimi anlaşması yapılmasını denedi” dedi.

AL JAZEERA: YILDIZ TANIK KONUŞUYOR

Katar televizyonu Al Jazeera’nın İngilizce internet sitesinde şu ifadeler kullanıldı: “Bir Türk altın tüccarı, Washington ile Ankara arasındaki ilişkileri geren davada Amerikan soruşturmasının hedefi olmaktan çıkıp hükümetin yıldız tanığı haline geldi. Reza Zarrab, Türkiye’nin ekonomi bakanı Zafer Çağlayan’a, İran’ın lehine ve Amerikan yaptırımlarını ihlal edecek şekilde para aklaması için on milyonlarca dolarlık rüşvet verdiğini söyledi.” 

Ekleme Tarihi: 30 Kas 2017 12:24