Dünya Güncelleme Tarihi: 15 Şub 2018 11:18

Dünya medyası ABD ile Afrin gerilimini nasıl gördü?

Dünya basınının gözü, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson'ın YPG ve Afrin gerilimi gölgesinde bugün yapacağı Türkiye ziyaretinde. İşte gazetelerin yorumları...

Dünya medyası ABD ile Afrin gerilimini nasıl gördü?

Dünya basını, ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson’ın bugün yapacağı Türkiye ziyaretine geniş yer ayırdı. ‘Tillerson’ın ORtadoğu ziyaretinde en zorlu durak Türkiye olacak’ yorumu öne çıktı. İşte yorumlar…

CNN ‘OSMANLI TOKADI’NI HATIRLATTI

“Tillerson Türkiye’yle gerilimin gölgesinde ‘Osmanlı tokadı’yla karşı karşıya” başlığını kullanan CNN International, “Türkiye, Tillerson’ın Ortadoğu seyahatinin en zorlu durağı olacak” yorumunu yaptı. Bir dizi Amerikalı yetkilinin görüşlerine yer verilen haberde, ABD’nin IŞİD’le mücadeleye odaklanılması mesajından geri adım atmayacağı belirtildi.

FOREIGN POLICY: KÜRT SORUNUNDA YARDIM EDİLMELİ

Foreign Policy dergisinde, ‘Türkiye ve ABD ilişkilerini çok geç olmadan düzeltmeli’ başlıklı bir analiz yayımlandı. Amanda Sloat imzalı makalede, Tillerson’ın ziyareti öncesinde yapılan üst düzey görüşmelerde Türkiye’nin istediği yanıtları alamadığı belirterek şöyle denildi: “IŞİD’i yenilgiye uğratmaya odaklanılması gerekli ama ABD’nin tek hedefi bu olmamalı. ABD, Türkiye ve bölgedeki çıkarlarını göz önünde bulundurarak, bu meselelerin karmaşıklığını ele alan daha kapsamlı bir strateji geliştirmeli. Özellikle de, Türkiye’ye kendi Kürt sorununu çözmesinde yardım etmeli.” 

‘RUSYA HAVA SAHASINI KAPATABİLİR’

Muhafazakâr kanattan Washington Times gazetesi, Türkiye ile ilişkilerin düzeltilmesi çağrısı yapan bir makale yayımladı. Makalede Fethullah Gülen’in iade edilmesi ve Afrin sınırının Türkiye’nin kontrolüne geçmesi için ABD’nin istihbarat vermesi çağrısı yapıldı. “Yakın gelecekte Şam’ın YPG’ye Türk silahlı kuvvetlerine ağır zarar vermesi açık açık çek vereceği ve dahası, Rusya’nın hava sahasını muhtemelen kapatılacağı görülüyor” yorumu yapılan makalede, “ABD Türkiye’ye, Fırat Kalkanı’ndaki asimetrik ihtilafta karşılaştığı zorluklardan kaçınması için destek vermeli” denildi.

‘TÜRKİYE ESAD’I DA CESARETLENDİRDİ’

The Atlantic dergisinde yayımlanan Uri Friedman imzalı makalede, Türkiye’nin Afrin harekâtıyla ilgili şu iddia yer aldı: “Türkiye’nin müdahalesi Kürtleri ve ABD-Kürt ittifakını zayıflattı. Bu durum, Rusya’nın paralı askerleri ile Esad’la ittifak içindeki diğer güçlerin geçen hafta Suriye’nin doğusundaki ABD-Kürt üssüne yürüyecek cesareti nereden bulduğunu açıklayabilir.”

‘AFRİN’DE HIZLI ÇÖZÜME İHTİYAÇ VAR’

İngilizce yayın yapan Arap gazetesi The National’da yayımlanan makalede, Tillerson’ın Ortadoğu ziyaretinin en zorlu noktasının Türkiye olduğu vurgulandı. Gazete, “Tillerson’ın yükü ağır. Türkiye’ye diz çöktürmek, en deneyimli diplomatları bile zorlayacak bir durum” yorumunu yaptı; “Tillerson’ın Suriye’ye 200 milyon dolar yardım vaadi memnuniyet vericiydi ama Afrin ve diğer yerlerde çekilen acıyı azaltmak için hızlı bir çözümün hayati önem taşıdığı bir zamanda, ABD’nin azalan etkisi yüzünden Tillerson’ın bunu yapması zor görünüyor” denildi. (Dış Haberler)

Ekleme Tarihi: 15 Şub 2018 11:18