Dünya Güncelleme Tarihi: 2 Ara 2017 12:14

Flynn: FBI'ya Türkiye konusunda yalan söyledim

ABD'deki Rusya soruşturmasında Donald Trump aleyhine itirafçı olmayı kabul eden eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in itirafnamesinde ürkiye lehine lobicilik faaliyetleri konusunda FBI'a yalan söylediğini kabul etti.

Flynn: FBI'ya Türkiye konusunda yalan söyledim

ABD'deki Rusya soruşturmasında Donald Trump aleyhine itirafçı olmayı kabul eden eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn'in itirafnamesinde Türkiye detayı... Flynn, Türkiye lehine lobicilik faaliyetleri konusunda FBI'a yalan söylediğini kabul etti, bu yalanları tek tek sıraladı.

ABD’deki Rusya soruşturmasında özel savcı Robert Mueller ile işbirliğine giderek yalan söylediğini kabul eden ve itirafçı olan eski ulusal güvenlik danışmanı Michael Flynn, Türkiye konusunda da yalan beyanda bulunduğunu açıkladı. Flynn’in FBI’a yalan söyleme suçunu kabul ettiği itirafnamenin son maddesinde, Türkiye konusu yer aldı.

İTİRAFLARI NE?

Flynn itirafnamede FBI’a hangi konular hakkında yalan söylediğini madde madde aktarıyor. Beşinci maddede ise Türkiye’den söz ediliyor. Belgede Flynn’in, şirketinin Türkiye adına lobi faaliyeti yaptığı konusunda ABD Adalet Bakanlığı’na 7 Mart 2017’de beyanda bulunurken bir dizi konuda yalan söylediği kabul ediliyor; bu yalanlar şöyle sıralanıyor:

  • Türkiye Cumhuriyeti’nin [şirketinin üstlendiği] Türkiye projesine dahil olup olmadığını bilmediği veya dahilse de bunun boyutunu bilmediği;
  • Türkiye projesinin ABD’deki işletmelerin Türkiye’de iş yapmaya duyduğu güveni artırmaya odaklı olduğu;
  • 8 Kasım 2018’da The Hill sitesinde yayımlanan makalesini kendi girişimiyle kaleme aldığı;
  • Türkiye projesinde Türkiye Cumhuriyeti’nden yetkililerin gözetiminin veya yönlendirmesinin olmadığı.

Flynn bu itirafla, hem ABD’de başkanlık seçimlerinin düzenlendiği gün Fethullah Gülen’in iadesi için yayımlanan makalesinin, hem de lobicilik faaliyetinin Türkiyeli yetkililer tarafından yönlendirildiğini kabul etmiş oldu.

Amerikan basını, Flynn’in ulusal güvenlik danışmanlığı sırasında bir başka ülke lehine lobi yapmak için para aldığı yönündeki iddiaları ‘skandal’ olarak nitelemişti. Flynn’in, Türkiye hükümeti yetkilileriyle biraraya gelip, 15 milyon dolar karşılığında Fethullah Gülen’i yasadışı yollardan Türkiye’ye kaçırmayı planladığı da iddia edilmişti. Özel Savcı Mueller’in, Flynn’in Gülen aleyhine çekmeye başladığı bir belgeseli incelediği de biliniyor. 


 

Ekleme Tarihi: 2 Ara 2017 12:14