Dünya Güncelleme Tarihi: 13 Kas 2017 14:14

Halepçe'deki deprem 7 ülkede 328 can aldı 3 binden fazla yaralı var

Halepçe'de yerel saatle dün 21.18'de meydana gelen 7.3 büyüklüğündeki deprem 7 ülkede hissedildi. Kuzey Irak ile İran'da meydana gelen yıkımlar en az 328 can aldı, 3 binin üzerinde yaralı var.

Halepçe'deki deprem 7 ülkede 328 can aldı 3 binden fazla yaralı var

Halepçe depreminin 12 Kasım Düzce depremiyle aynı güne denk gelmesi dikkat çekerken, Türkiye'ye hava sahasını açması çağrıları yapıldı. 3 günlük yas ilan edildi.

Kuzey Irak'ta  dün akşam 7.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Süleymaniye ve Halepçe kentlerinin kesiştiği noktada meydana gelen deprem, İran’ın Kürt bölgesinde de yıkımlara neden oldu. Türkiye, Suriye ve Ürdün’de de hissedilen depremde günün ışımasıyla birlikte yıkımın boyutu da ortaya çıktı. Depremde en az 328 kişi hayatını kaybetti, üç binin üzerinde yaralı var. Eyalette 3 günlük yas ilan edildi.

21.18’deki 7.3’lük depremin ardından saat 00.33’te 4.8’lik bir deprem meydana geldi. 01.31’de ise 4.6 büyüklüğünde bir sarsıntı daha kaydedildi.

Deprem Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğusundaki bir çok kentle İran, Suriye, Kuveyt ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde de hissedildi.

İRAN’DA DA HASAR BÜYÜK

Depremin yıkıcı etkisi özellikle İran’da kendini gösterdi. Yetkililer İran’da 300’ün üzerinde ölü olduğunu, 2600 kişinin yaralandığını açıkladı. İran’da Kürt nüfusunun yoğunlukta olduğu Kırmanşan’da yaklaşık 70 bin kişi evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Amerika Birleşik Devletleri Jeoloji Araştırmaları Kurumu’nun (USGS) verilerine göre, yerin 33 kilometre altında meydana gelen depremin merkez üssü Halepçe’nin 32 kilometre güneybatısı.

Kuzey Irak Kürt Bölgesi Sağlık Bakanı Rekewt Heme Reşid, depremde kendi bölgelerinde 7 en az kişinin hayatını kaybettiğini, 300’den fazla yaralı olduğunu açıkladı. Süleymaniye Derbendihan’da 4, Germiyan’da 2, Süleymaniye’de ise 1 kişi yaşamını yitirdi.

SÜLEYMANİYE’DE 50 KİŞİ YARALANDI

Süleymaniye’de ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığı bildirildi. Depremden sonra ilk gelen bilgilere göre Süleymaniye’de 8 köyde büyük hasar var.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi (IKBY) Süleymaniye İl Sağlık Müdürü Mirhan Muhammed, yerel basına yaptığı açıklamada, depremde Süleymaniye’nin Derbendihan ilçesinde ilk belirlemelere göre 50 kişinin yaralandığını ifade etti.

Süleymaniye’de bulunan Derbendihan Barajı’na yakın yerleşim alanlarının ise ivedi şekilde boşatılması

Muhammed, yaralıların ilçe ve Süleymaniye kent merkezindeki hastanelere kaldırıldığını kaydetti. Derbedihan İlçe Kaymakamı Nasih Mela Hasan da deprem sonrası yaptığı açıklamada, hükümete ivedi bir şekilde yardım çağrısında bulundu.

Hasan, yaralı sayısının çok olduğunu ve bazılarının durumun ise ağır olduğunu belirtti.

DİYARBAKIR, MARDİN VE BATMAN’DA HİSSEDİLDİ

Deprem, Diyarbakır, Mardin ve Batman, Şırnak ve Hakkari’de hissedildi. Yaklaşık 40 saniye süren deprem sonrası bir çok kişi sokaklara çıktı. Mardin’de çocuğunu kucaklayarak sokağa çıkan bir vatandaş, “Depremi eşim bayağı hissetti. Eşim panikledi bu yüzden çok korktum” dedi.

DÜZCE DEPREMİYLE AYNI GÜNE DENK GELDİ

Resmi rakamlara göre yaklaşık 800 kişinin yaşamını yitirdiği, 5 bini aşkın kişinin de yaralandığı 12 Kasım Düzce depremiyle aynı güne denk gelen Halepçe depremi nedeniyle, özellikle sosyal medya üzerinden Türkiye’ye ambargo nedeniyle kapattığı hava sahasını açması çağrıları yapıldı.

YILDIRIM: KARDEŞLERİMİZİN YANINDAYIZ

Başbakan Yıldırım, İran-Irak sınırında meydana gelen 7,3’lük depremde hayatını kaybedenler için taziye mesajı yayımladı. Başbakan Binali Yıldırım, Irak’taki depreme ilişkin, “Türkiye’nin bütün varlığıyla depremzede kardeşlerinin yanında olduğunu bilmelerini istiyoruz. Deprem acısını yaşayan kardeş Irak halkının ihtiyaç duyacağı tıbbi ve gıda yardımı başta olmak üzere bütün talepleri için Türkiye harekete geçmiş, ilk yardım konvoyunu yola çıkarmıştır” ifadesini kullandı.

BARZANİ’DEN TÜRKİYE’YE TEŞEKKÜR

IKBY Başbakanı Neçirvan Barzani, Rudaw’da yer alan habere göre, dün akşam meydana gelen deprem sonrası Türkiye’nin kendileriyle irtibata geçip insani yardımları göndermeye başladığını belirterek, teşekkür etti.

KIZILAY: İRTİBAT HALİNDEYİZ

Türk Kızılayı Genel Başkanı Kerem Kınık, depremin ardından Erbil’deki Türk Kızılayı ekibinin bölgeye hareket ettiğini, öncü bir araç ve müdahale ekibinin de karayoluyla Türkiye’den yola çıktığını bildirdi.

SAĞLIK BAKANI DEMİRCAN: BEKLİYORUZ

Sağlık Bakanı Ahmet Demircan, Irak’ta meydana gelen depreme ilişkin, “Kuzey Irak’tan gelecek talebe göre her türlü hazırlığımızı yaptık, bekliyoruz” dedi.

Deprem Erbil kentinde de hissedildi. Sarsıntının ardından insanlar sokağa çıktı.

Diyarbakır’dan CNN Türk canlı yayınına bağlanan DHA muhabiri Ferit Aslan, sarsıntının Diyarbakır’da ciddi şekilde hissedildiğini, bir çok kentte yaşayanların sokağa çıktığını söyledi.

Yine CNN Türk’e bağlanan Irak Türkmen Cephesi Ankara temsilcisi Hicran Kazancı, Kerkük’te can kaybı olmadığını ancak maddi hasar meydana geldiğini söyledi. Kazancı, Süleymani’yede 20’ye yakın evin yıkıldığını söyledi.

Tuzhurmatu’dan bağlanan DHA muhabiri Ahmet Haşim Muhtaroğlu, depremin yaklaşık 2 dakika sürdüğünü ancak, kentte can kaybı olmadığını söyledi.

PROF. DEPREM SÜRPRİZ DEĞİL

CNN Türk canlı yayınında konuşan Prof. Dr. Tuncay Taymaz, “Bu deprem bizim için sürpriz değil. 100-150 kilometrelik bir deprem fayının kırıldığını tahmin ediyoruz. 10 km derinliğinde gerçekleşen bu depremin ilk 72 saatte artçıları 7.5 şiddetine kadar varabilir.” açıklamasında bulundu.

ARTÇI DEPREMLER

21.18’deki 7.3’lük depremin ardından saat 00.33’te 4.8’lik bir deprem meydana geldi. 00.33’te Güney ve Doğu  sınırda meydana gelen depremin ardından Güney’de saat 01:31’de, 4.6 büyüklüğünde bir deprem daha meydana geldi. Irak Kürdistan Bölgesi Tarım ve Su Kaynakları Bakanı Abdulsetar Mecid yaptığı açıklamada, acil yardım ekiplerinin çalışmalara başladığını belirtti.

Ekleme Tarihi: 13 Kas 2017 14:14