Dünya Güncelleme Tarihi: 7 Ara 2017 11:41

Hamas lideri Haniye'den "yeni intifada" çağrısı

Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail'e karşı yeni intifada çağrısı yaptı. Irak'taki etkili Şii milis gruplardan el Nucaba örgütü ise açıklamasında "Bu, ABD askerlerine yapılan saldırıları meşrulaştırmıştır" dedi.

Hamas lideri Haniye'den

ABD Başkanı Donald Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak kabul etmesinin ardından Hamas lideri İsmail Haniye "yeni intifada" çağrısı yaptı.

Hamas lideri İsmail Heniyye, İsrail'e karşı yeni intifada çağrısı yaptı.

Hamas lideri Haniye, ABD'nin Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını açıklamasının ardından Gazze'de yaptığı konuşmada "Siyonist düşmana karşı yeni bir intifadanın çağrısını yapmalı ve çalışmalarını yapmalıyız" dedi.

“ABD ASKERLERİNE YAPILAN SALDIRILARI MEŞRULAŞTIRMIŞTIR”

Bu arada Reuters haber ajansı, Irak'taki etkili Şii milis gruplardan el Nucaba örgütünün, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararının ardından yaptığı açıklamada, "Bu, ABD askerlerine yapılan saldırıları meşrulaştırmıştır" ifadesini kulllandığını duyurdu.

Örgütün lideri Akram el Kaabi açıklamasında "Trump'ın aptalca kararı, Amerikan güçlerini hedef almak için bir meşru neden ve ümmetin vücudundan bu yapıyı (İsrail) söküp atmak için büyük bir kıvılcım olacak" dedi.

Yaklaşık 10.000 militana sahip olduğu belirtilen örgüt, Haşdi Şabi’nin şemsiyesi altında faaliyet gösteriyor.

FİLİSTİN ÖFKELİ

Aynı zamanda Filistin'de bu sabah derin bir hayal kırıklığı ve öfke hakim. Gazze Şeridi'nde göstericiler sabah erkenden sokağa çıktı, İsrail polisi biber gazı ve tazyikli su kullanıyor.
Batı Şeria'da ise genel greve gidiliyor. Kudüs'ün doğusunda ve Ramallah'ta dükkanlar kapalı.

Öğle saatlerinde hem Gazze'de hem de Batı Şeria'da dev protesto gösterileri bekleniyor.

HİZBULLAH’IN GAZETESİ: “ABD’YE ÖLÜM”

Lübnan’da Hizbullah yanlısı El Akhbar gazetesi, “ABD’ye ölüm” manşetiyle çıktı.

El Akbhar’ın manşeti, Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına verilen en sert tepki oldu. El Akhbar ayrıca, Trump’ın kararını “ABD’nin yeni Balfour”u diye niteledi. İngiltere, 1917’deki Balfour deklarasyonuyla Ortadoğu’da bir Yahudi ülkesi kurulmasına ön ayak olmuştu.

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah’ın, Trump’ın tartışmalı kararıyla ilgili ilk tepkisini bugün 16.00’da yayınlanacak televizyon programında açıklaması bekleniyor.

El Akhbar, “Bugün Filistin yeterli ve güçlendirilmiş bir direnişe sahip ve Tel Aviv’i vuracak binlerce füzesi var” ifadelerine de yer verdi.

Ekleme Tarihi: 7 Ara 2017 11:41