Dünya Güncelleme Tarihi: 10 Eki 2017 18:58

lrak'tan Barzani'yi Bypass edecek proje

Irak, bağımsızlık referandumu sonrası Kürt bölgesini bypass edecek petrol boru hattını onarmaya başladı.

lrak'tan Barzani'yi Bypass edecek proje

Irak yönetimi, tartışmalı Kuzey  Irak referandumunun ardından Kürt yönetimine karşı adımlarını sürdürüyor.

PETROL BORU HATTINI BYPASS EDECEK

Irak, Kürt bölgesinden  Türkiye'ye uzunan petrol boru hattını bypass etmeye hazırlanıyor.  Bağdat bunun için varolan başka bir hattı onarmaya başlayacağını duyurdu.

TALİMAT PETROL BAKANI'NDAN

Irak Petrol Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, "Petrol Bakanı Cebbar el-Luaybi,  Kerkük petrol boru hattının Salahaddin ve Musul kentlerinden geçerek  Türkiye'nin  Ceyhan limanına yapılan petrol ihracatının yeniden başlatılması için söz konusu hattın yeniden tamir edilmesi talimatı verdi." denildi.

Bakan Luaybi'nin  Irak'taki petrol boru hattının yeniden onarılmaması halinde ülkedeki mali ve ekonomik zorlukların aşılamayacağını da ifade ettiği belirtildi.

İHRACAT HEDEFİ GÜNDE 400 BİN VARİL

Öte yandan,  Irak Petrol Bakanlığı Sözcüsü Asım Cihad konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, Bakan Luaybi'nin  Kerkük, Salahaddin ve Musul'da terör örgütü DEAŞ'a karşı elde edilen kazanımlardan sonra ham petrolün taşınması için Kerkük-Ceyhan petrol boru hattının yeniden onarılması talimatı verdiğini aktardı.

Irak'ın günlük 250 ila 400 bin varil petrol ihracatı kapasitesini yeniden elde etmek istediğini belirten Cihad, ülkenin kuzeyinden yapılan enerji ihracatına yeni imkanlar eklemek istediklerini de kaydetti.

TÜRKİYE'NİN BAĞDAT BÜYÜKELÇİSİYLE GÖRÜŞMÜŞTÜ

Irak Petrol Bakanı Luaybi, dün  Türkiye'nin  Bağdat Büyükelçisi Fatih Yıldız ile görüşerek, enerji ve petrol konularıyla Kerkük-Ceyhan boru hattından petrol ihracatını ele almıştı.

BAŞBAKAN, SADECE BAĞDATLA ÇALIŞILMASINI İSTEMİŞTİ

Öte yandan, dün,  Irak Başbakan Haydar el-İbadi başkanlığında toplanan  Irak Milli Güvenlik Kurulu, IKBY ile özellikle petrol ihracatı ve satışı gibi tüm ticari ilişkilerin durdurulması ve bu konuda sadece  Bağdat ile çalışılmasını istemişti.

ŞİMDİYE KADAR ATILAN EN CİDDİ ADIM

25  Eylül'de gerçekleşen tartışmalı bağımsızlık referandumunun ardından  Bağdat yönetimi  Mesut Barzani'yi hedefleyen bir dizi yaptırımı hayata geçirmiş durumda. Petrol boru hattının onarılması, bugüne kadar gerçekleşmiş en ciddi adım olarak dikkat çekiyor.

Ekleme Tarihi: 10 Eki 2017 18:58