Dünya Güncelleme Tarihi: 8 Oca 2018 11:14

Mısır Trump'ın Kudüs kararını çoktan kabul etmiş

Mısır'ın, ABD Başkanı Trump'ın Kudüs kararını çoktan kabul ettiği ortaya çıktı... New York Times'a göre, bir istihbarat yetkilisi televizyon sunucularına tek tek telefon ederek ABD'nin Kudüs kararını ekranda desteklemelerini istedi.

Mısır Trump'ın Kudüs kararını çoktan kabul etmiş

Yetkili şöyle dedi: "Taviz vermek şart ve eğer Ramallah'ın Filistin'in başkenti olduğu bir anlaşmaya ulaşırsak ve başka kimse ölmezse, bunu kabul ederiz."

ABD Başkanı Donald Trump’ın uluslararası hukuku ihlal ederek Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıma kararına ilişkin tartışma sürüyor. Son olarak, Trump’ı kamuoyu önünde eleştiren Mısır yönetiminin, perde arkasında halkı bu karara ‘alıştırmak’ için medya operasyonu yürüttüğü ortaya çıktı. Buna göre, Mısırlı bir istihbarat yetkilisi ülkenin öne gelen televizyon sunucularını tek tek arayarak, halkı ABD’nin Kudüs kararına ikna etmelerini istedi.

‘BU İŞ GERÇEK OLACAK’

New York Times gazetesinin kendilerine ulaştırılan dört ses kaydına dayandırdığı habere göre, Yüzbaşı Eşref el Kholi konuşmalardan birinde “Sizi, kamuoyu önünde savunacağımız görüşü anlatmak için arıyorum. Mısır’ın ulusal güvenlik yetkililerinin duruşunu televizyona çıktığınızda bilmeniz için” diyor ve devam ediyor: “Bu meseleyi bütün Arap kardeşlerimiz gibi kınıyoruz. Sonrasında bu iş gerçekliğe dönüşecek. Filistinliler direnemez ve biz de savaşa girmek istemiyoruz. Yeterince sorunumuz var.”

‘RAMALLAH BAŞKENT OLSA NE OLUR?’

“Bizim için tehlikeli olan şey intifada” diyen Kholi, “Bir intifada Mısır’ın ulusal güvenlik çıkarlarına hizmet etmez çünkü İslamcıları ve Hamas’ı canlandırır. Hamas bir kez daha doğar. Günün sonunda Kudüs Ramallah’tan çok da farklı olmayacak. önemli olan şey, Filistin halkının acılarına son vermek. Taviz vermek şart ve eğer Ramallah’ın Filistin’in başkenti olduğu bir anlaşmaya ulaşırsak ve başka kimse ölmezse, bunu kabul ederiz” ifadelerini kullanıyor.

‘KATAR’I SUÇLAYIN’

Kholi bir kayıtta, sunuculardan birinden Katar’ı suçlamasını da istiyor.

KAHİRE YALANLADI

New York Times’ın haberinde sesi duyulan bir sunucu kaydın doğruluğunu teyit etse de, Mısır Cumhurbaşkanlığı iddiaları yazılı açıklamayla yalanladı. Açıklamada, ‘bilinmeyen bir şahıs ile ilgili belirsiz ses kayıtları’ ifadesi kullanıldı.

Gazze’nin dünyaya açılan kapısı olan Refah’ı kontrol eden Mısır, İsrail’in ablukası sırasında kapıyı açamadığı için eleştirilmişti. 

Ekleme Tarihi: 8 Oca 2018 11:14