Dünya Güncelleme Tarihi: 30 Oca 2018 13:37

Rus uçakları TSK konvoyunu durdurdu iddiası

Türkiye'nin dün gece Suriye'de İdlib-Halep sınırında, silahlı isyancıların kontrolündeki stratejik El Eys kasabasına asker konuşlandırmak üzere harekete geçtiği ileri sürüldü. İddiaya göre bu adım, Rusya ve Şam'la koordinasyon kurulmadan atıldı; Rus savaş uçakların güzergahını bombalayarak konvoyu durdurdu.

Rus uçakları TSK konvoyunu durdurdu iddiası

 Suriye ordusunun Türkiye sınırındaki İdlib vilayetinde cihatçı militanlara karşı ilerleyişi sürerken, Türkiye’nin dün gece bölgede yeni bir adım attığı öne sürüldü. TSK’nin dün gece Halep-İdlib sınırında, stratejik bir noktada bulunan ve çatışmasızlık bölgesi anlaşmasında yer almayan El Eys kasabasına asker konuşlandırmak için bir konvoyu harekete geçirdiği iddia edildi. İddiaya göre bu adım, Rusya’ya bildirilmeden atıldı ve konvoyun ilerlemesi Rus savaş uçakları tarafından engellendi.

İddia şu: Stratejik bir tepede ve şu an silahlı isyancıların kontrolünde bulunan El Eys’in Suriye ordusunun kontrolüne geçmesini istemeyen Türkiye, İdlib’den 110 araçlık bir konvoyu Tahrir el Şam (eski El Nusra) militanlarının gözetiminde, Rusya ve Suriye’ye bilgi verilmeden yola çıkardı.

Ancak Rus uçakları, konvoyun El Eys’e varışını engellemek için konvoyun güzegahındaki Kammari’ye 70 ateşlik bombardıman düzenledi. Konvoy bu nedenle Kefr Haleb’de farlarını söndürerek durdu. İddia, gazeteciler Jenan Moussa ve Elijah j. Magnier tarafından sosyal medya üzerinden duyuruldu.

EL EYS NEDEN ÖNEMLİ?

Halep vilayetinin sınırlarındaki tepelik el Eys kasabası, Astana’da belirlenen çatışmasızlık bölgeleri arasında yer almıyor. Cihatçıların kontrolündeki kasaba stratejik konumu sebebiyle, son olarak İdlib’in doğusundaki Ebu Zuhur kentini kontrolü altına alan ve vilayetteki operasyonlarını sürdüren Suriye ordusunun ilerleyişini etkileyebilecek bir merkez.

‘RUSYA VE SURİYE’NİN HABERİ YOKTU’

Ankara’nın el Eys hamlesiyle Suriye ordusunun İdlib’e ilerleyişini durdurmak istediği öne sürülüyor. Afrin operasyonunu Rusya’nın onayıyla düzenleyen Türkiye’nin bu konuda Moskova’yla görüş birliğinde olup olmadığı merak konusu. Suriye ordusu ya da Rusya tarafından gerçekleştirildiği belirtilen bombardıman, bunun aksine işaret etse de taraflardan henüz bir açıklama gelmedi.

AMAÇ AFRİN’E TAKVİYE GÜÇ MÜ ÇEKMEK?

Evrensel’in aktardığına göre, bölgeyi yakından takip eden Gazeteci Elijah J. Magnier, Türkiye’nin askeri intikalini Rusya ve Suriye ile koordine olmadan gerçekleştirdiğini söyledi. Magnier, TSK’nin Rusya ve Suriye ile anlaşmadan neden böyle bir adım attığına yönelik bir senaryoyu da paylaştı.

Magnier’in bir saha komutanına dayandırdığı yoruma göre Türkiye, İdlib’de ilişkili olduğu pek çok grubun militanlarını Afrin operasyonuna çağırdı. Bu nedenle Suriye ordusuyla sınır oluşturan stratejik merkezlerdeki savunma hatları zayıfladı. Bunun üzerine Türkiye, Menbic’de ABD, Tel Rıfat’ta Rusya’nın yaptığı gibi 200 askerini buraya konuşlandırarak Rusya ve Suriye güçlerine “Burada biz varız. Daha fazla ilerlemeyin” mesajı vermek istedi. (Dış Haberler)

Ekleme Tarihi: 30 Oca 2018 13:37