Eğitim Güncelleme Tarihi: 6 Kas 2017 22:59

Yeni lise geçiş sistemi "Veliler Göçü"nü başlatacak

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, öğrencilerin en yakın okula kayıt yaptırmasını öngören yeni lise geçiş sisteminin Kavimler Göçü gibi “Veliler Göçü”ne yol açacağını söyledi.

Yeni lise geçiş sistemi

Eğitim Sen'den de 'dört öğrenciden biri imam hatip liselerine yerleştirilecek' açıklaması geldi.

Öğrencilerin ikametgahlarına en yakın okula gitmesini öngören yeni liselere geçiş modeli tartışma konusu oldu. CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, bu sistemin Kavimler Göçü gibi Veliler Göçü’ne yol açacağını söyledi. Eğitim Sen de düzenlemenin dört öğrenciden birini imam hatiplere yönlendireceğini açıkladı.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel Meclis’te düzenlediği basın toplantısında TEOG’un kaldırılmasının ardından getirilen yeni liselere geçiş sistemini değerlendirdi. Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz’ın “nitelikli okullar için sınav yapılacak” açıklamasını “normal bir ülkede hükümet götürecek itiraf” olarak nitelendiren Özel şunları söyledi, “Bakan, ‘Yüzde 10 nitelikli okul sınav yapacak, niteliksiz okullara sınavsız girilecek’ diyor. 600 okul bakan ağzıyla ‘nitelikli okullar’ olarak sınıflandırılmıştır. Geri kalan 8 bin 400 okul, Sayın Bakan açısından niteliksiz okullardır. Burada bir nitelik tartışması yapılacaksa Adalet ve Kalkınma Partisi’nin milli eğitim politikaları, milli eğitim bakanları, bakanın kendisi ve bu eğitim sistemine saldıran Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Genel Başkanı için yapılmalıdır.”

‘VELİLER GÖÇÜ’ BAŞLAYACAK

“En iyi okul eve en yakın okuldur” dayatmasının öğrencileri imam hatip liselerine yönlendirmek dışında anlamı bulunmadığını anlatan Özel, bu okulların sayısının artmasına karşın öğrenci talebinin düştüğüne dikkat çekerek şöyle devam etti, “Son bir yılda imam hatip lisesi sayısı yüzde 22 arttı, bu okullara giden öğrenci sayısı yüzde 7 düştü. İmam hatiplerle ilgili ne kadar çaba harcanırsa harcansın vatandaş çocuğunun eğitim alması için doğru yerin imam hatip olmadığını, oranın gerekli ama bir meslek okulu olduğunu görüyor.

Şimdi fiziki coğrafi bariyerler konuluyor. Nerede oturuyorsan, evine yakın 5 okuldan birine mahkumsun. Ama yönelim imam hatip dışı okullar. O okullar dolunca imam hatip kalacak. Bu proje zorla çocukları imam hatibe doldurma projesinden başka bir şey değil. Dezavantajlı olan yoksul halk çocukları kalıcı bariyerlerle mahkum ediliyor. Bunun gelecekte yeni göç dalgaları, şehir içi göç dalgaları yaratacağı söyleniyor. Daha iyi okullara doğru Kavimler Göçü başlayacak, veliler göçü başlayacak. Yoksul mahallelerdeki aileler nitelikli görülen okulların bulunduğu yerlere taşınacak.

TEOG VELİSİ VEKİLDEN TEPKİ

CHP Ankara Milletvekili Murat Emir’in gündeminde de TEOG yerine getirilen sistem vardı. Bir “TEOG velisi” olduğunu söyleyen Emir, getirilen sistemde tercih bulunmadığını belirterek şunları söyledi, “Tercih bunun neresinde? Hiçbir yerinde değil. 5 okul verecekler, o 5 okuldan 2’si imam hatip, 2’si meslek lisesi, bir tanesi oradaki, kendi deyimleriyle başarısız, niteliksiz bir okul. Dolayısıyla burada tercih yok. Tercih çok belli, bu çocukları mümkünse oradaki imam hatip lisesine yerleştirmek. Açık seçik ortada. Eğitimde eski sisteme dönülmüştür.

Ama eski sistemden önemli bir farkı vardır. Eski sistemde iyi kötü gençlerimiz, çocuklarımız yakınlarında kendi istedikleri tipte bir okul bulabiliyorlardı. Oysa bugün artık eğitimin imam hatipleştirilmesi dolayısıyla artık eğitim bölgelerinde çocuklarımız imam hatip okullarına gitmeye mecbur bırakılacaklar. Bir önceki sistemden tek farkı budur. Onun dışında sınav da yerleştirme de seçme de dershane de emlak rantı da vardır. Çünkü velilerimiz, o okullara yakın ev tutabilmek veya belge almak için yarışa girecekler.”

Yeni sistem özel okulları ve emlakçıları sevindirecek!

Öğrencilerin ikametgahlarına en yakın 5 okuldan birine yerleştirilmesini öngören, “nitelikli” okullar için ise merkezi sınav getiren sisteme Eğitim Sen de tepki gösterdi. Eğitim Sen’den yeni sistemle ilgili yapılan açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı’nın ‘Sınav Kalktı’ söyleminin büyük bir kandırmaca olduğu belirtilerek yeni sistemde de sınavın kalkmadığı, öğrencilerin büyük bölümünün ‘nitelikli okullar’ için Haziran ayındaki sınava gireceği belirtildi. Sendikaya göre, MEB’in açıkladığı yeni sistem, sadece özel okulları ve emlakçıları sevindirdi.

‘KURS VE ÖZEL DERSLERE YÖNELİM ARTACAK’

“Eğitim Bölgesi ve Sınavsız Mahalli Yerleştirme Sistemi” adı altındaki yeni sınav sisteminde “nitelikli” okullara girmek isteyen öğrenciler haziran ayında 60 sorunun sorulacağı ve tek oturumda yapılacak olan sınava girecek. Eğitim Sen’e göre sınavla öğrenci alan okul sayısının azalması nedeniyle bu okullara girmek için daha yüksek puan almak zorunlu olacak. Yeni sistemle birlikte ‘nitelikli okullara’ girmek adına kurs, etüt ve özel derslere yönelim daha çok artacak.

‘ÖĞRENCİLERİN YÜZDE 25’İNİN İHL’YE YERLEŞMESİ GARANTİ OLACAK’

Bakan İsmet Yılmaz’ın açıkladığı ‘adrese dayalı kayıt sistemi’nin sorunları çözmek bir yana daha da arttıracağını savunan Eğitim Sen, bu sistemin öğrencilerin seçme hakkını kısıtladığını ve öğrencileri sadece oturduğu mahalle ya da eğitim bölgesine hapsedeceğini savundu. Pek çok bölgede seçilebilecek 5 okulun bile bulunmamasının istenmeyen zorunlu tercihleri ortaya çıkaracağı savunulan açıklamada şöyle denildi, “Bahsi geçen 5 okul büyük şehirlerde büyük olasılıkla 1 İmam Hatip Lisesi, 2 Meslek Lisesi, 2 Anadolu Lisesi şeklinde olacaktır.

Okul başarı puanı düşük olanlar Meslek Lisesi’ne, daha da düşük olanlar İmam Hatip Liseleri’ne (İHL) yerleştirilecektir. Böylece temel eğitimden ortaöğretime geçişte öğrencilerin en az yüzde 25’inin İHL’ye yerleşmesi garanti altına alınacaktır. TEOG sürecinde İHL’ye yerleşme oranının yüzde 11-12 civarında olduğu dikkate alındığında, benimsenen modelin kontenjanlarının ancak yüzde 65’ini doldurabilen İHL’lere yönlendirmeyi temel aldığı açıktır. Bu durum öğrenci, tercih, ilgi ve yeteneklerine göre eğitim alma hakkını ortadan kaldırmaktadır.”

Ekleme Tarihi: 6 Kas 2017 22:59