Eğitim Güncelleme Tarihi: 10 Kas 2017 14:13

YÖK üniversite sınavlarının tarihini ve içeriğini açıkladı

YÖK, üniversiteye girişte ilk kez bu sene uygulanacak olan YKS'nin birisinci oturumu olan TYT'nin gününü ve içeriğini değiştirdi. Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk oturumunun cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise pazar sabahı yapılması kararlaştırıldı.

YÖK üniversite sınavlarının tarihini ve içeriğini açıkladı

120 soruya 135 dakika verildi. Fen Bilimleri testi ile Felsefe ve Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi testleri de yeniden imtihanın içine alındı.

Yüksek Öğretim Kurulu (YÖK) bu yıl yapılacak üniversiteye giriş imtihanlarının tarihini ve içeriğinde yine değişiklik yaptı. Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın (YKS) birisinci oturumu olan Temel Yeterlilik Testi’nin (TYT) 23 Haziran 2018 Cumartesi sabahı, ikinci oturum ile Dil Sınavı’nın ise 24 Haziran 2018 Pazar günü yapılması kararlaştırıldı.

YÖK’ün internet sitesinde yapılan açıklamada konunun Yükseköğretim Kurulu’nun bugün (9 Kasım 2017) yapılan Genel Kurul toplantısında konunun ele alındığı belirtildikten sonra, şöyle denildi:

“Dünyada bilgi ve iletişim teknolojilerindeki hızlı gelişmeler, yükseköğretim sistemlerini,  öğretimin amaç ve içeriğini, metodolojilerini, ölçme ve değerlendirme yollarıni değişime zorlamaktadır. Gelişmeler ve değişim ihtiyacı kapsamında ülkemizin, her düzeyde nitelikli insan kaynağına ihtiyacı bulunduğu dikkate alınarak yükseköğretime geçişte yeni bir ölçme ve değerlendirme sistemine ihtiyacı bulunduğunu kamuoyuna açıklamıştık.”

ASIL SINAV CUMARTESİ GÜNÜNE ALINDI

YÖK’ün açıklamasında toplantıda alınan iki karar şöyle sıralandı:

bir. Sınavın iki oturumunun tek günde yapılması yerine, ilk oturumunun cumartesi sabahı, ikinci oturumunun ise Pazar sabahı yapılması,

2. TYT’nin Türkçe ve Temel Matematik yeterliliklerinin ölçülmesine ağırlık vermesi olumlu karşılanmakla beraber, öteki derslerimizin kazanımlarının ihmal edilme sonucunu doğuradahiceği endişesi ile TYT oturumunda, sosyal ve fen bilimleri kazanımlarının örtük şekilde değil, açık ve müstakil bir biçimde sorulması.”

Açıklamada daha sonra şu bilgilere yer verildi: “Yükseköğretim Kurulu’nun topluma hizmet temel fonksiyonu göz önünde tutulduğunda paydaşların düşüncelerine ve eleştirilerine dikkate alması tabiidir. Bu çerçevede yapılan müzakere ve analizler neticesinde Yükseköğretim Kurulu şekilde yeni ölçme ve değerlendirme sistemine ‘tedrici geçişi’ de dikkate alarak öğrencilerimizin, ailelerinin ve kamuoyunun kaygılarını azaltıcı ve durdurucu yönde, TYT’de kısmi değişiklikler üretilmiştır.”

SINAV TARİHLERİ 23-24 HAZİRAN

Açıklamada imtihan tarihlerine ilişkin şu bilgiler yer aldı: “Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın birisinci oturumunun (Temel Yeterlilik Testi) 23
Haziran 20bir8 Cumartesi günü sabah, ikinci oturumunun 24 Haziran 2018 Pazar günü sabah, Dil imtihanının ise 24 Haziran 2018 Pazar günü öğleden sonra yapılmasına karar verilmiştir. İkinci oturumda ve Dil imtihanında, imtihan uygulaması ve soru cinsinde açısından herhangi bir değişikliğe gidilmemiştir. Lisans programlarına yerleştirmeye esas teşkil edecek puan türleri, daha önce açıklandığı gibi Shususi, Sayısal, Eşit Ağırlık ve Dil puanı cinsindende olacaktır.”

SINAVLARDA HANGİ DERSLERDEN KAÇ SORU YER ALACAK?

YÖK, imtihanlarda sorulacak sorulara ilişkin şu bilgileri verdi: “TYT imtihanında öğrencilerimizin temel yeterliliklerinin esas alındığı Türkçe temel yeterlilik testindeki 40 soruya ek şekilde 20 Sosyal Bilimler (Coğrafya, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi, Felsefe, Tarih) sorusu, Temel Matematik testindeki 40 soruya ek şekilde 20 Fen Bilimleri sorusu (Biyoloji, Fizik, Kimya) olmak üzere toplam bir20 soru yer alacaktır. Sosyal Bilimler ve Fen Bilimleri testlerindeki soru adetleri, derslerimizin ortaöğretim programlarındaki ders saatleri sıkluğuna göre değil, öğrencilerin temel yetkenliklerinin oluşmasına katkı kullanması bilim alanlarına göre birisi ötekiinden üstün tutulmadan mümkün bulunduğunca eşit şekilde dağıtılmıştır.”

SINAV SÜRESİ 135 DAKİKA

Açıklamada soru sayısı dikkate alınarak imtihan süresinin bir35 dakika şekilde belirlendiği kaydedilirken, son şekilde şunlara yer verildi:

“TYT ilk kez uygulanacak bulunduğundan, adaylarımız yönünden daha iyi anlaşılabilmesi ve tereddütlerin oluşmaması için örnek sorular, ÖSYM yönünden en kısa olmamaktada paylaşılacaktır.”

Ekleme Tarihi: 10 Kas 2017 14:13