Ekonomi Güncelleme Tarihi: 20 Şub 2018 19:02

14 şeker fabrikası için özelleştirme ihalesi süreci başladı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı, 14 şeker fabrikasının satışı için ihale sürecinin başladığını duyurdu. İhale ilanı aşamasına gelindiği belirtildi

14 şeker fabrikası için özelleştirme ihalesi süreci başladı

 Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), 14 şeker fabrikasının özelleştirilmesi için ihale sürecinin başladığını açıkladı.

ÖİB’nin internet sitesinden yapılan açıklamada, Türkiye Şeker Fabrikaları A.Ş. (Türkşeker) ait 14 fabrikanın özelleştirmesi için ihale sürecinin başladığı belirtildi. Açıklamada, “Özelleştirme Yüksek Kurulu’nun belirlediği strateji çerçevesinde özelleştirme hazırlık çalışmaları tamamlanmış ve bazı fabrikalar için ihale ilanı aşamasına gelinmiştir” denildi.

Afyon, Alpullu, Bor, Burdur, Çorum, Elbistan, Erzincan, Erzurum, Ilgın, Kastamonu, Kırşehir, Muş, Turhal ve Yozgat şeker fabrikalarının satılacağı kaydedildi.

‘ÇALIŞANLAR BAŞKA KAMU KURUMLARINA GEÇEBİLECEK’

Fabrikalarda çalışanlar ve şeker pancarı üreten çiftçilerin korunması için ihale belgelerinde düzenleme yapıldığı belirtildi. Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

“1- Özelleşecek Fabrikalarda Çalışan Memurlara tanınan imkanlar/seçenekler

– Diledikleri taktirde Türkşeker’e ait diğer fabrikalarda çalışmaya devam edeceklerdir.
– Arzu ederlerse tüm özlük hakları korunarak diğer kamu kurum ve kuruluşlarına nakil olacaklardır.
– Ayrıca talep etmeleri halinde özelleştirilen fabrikalarda yeni yatırımcılar ile çalışabileceklerdir.

2- Özelleşecek Fabrikalarda Çalışan Daimi ve Geçici İşçilere tanınan imkanlar/seçenekler

– Talepleri halinde emeklilik hakkını henüz elde etmemiş olanlar Türkşeker’in diğer fabrikalarında çalışmaya devam edeceklerdir.
– Dileyen işçiler ilgili mevzuat çerçevesinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında yılda 12 ay çalışma hakkıyla istihdam edileceklerdir.
– Özelleştirilen fabrikalarda çalışmaya devam etmek isteyenler Türkşeker tarafından tüm yasal hakları ödendikten sonra Alıcı ile çalışmaya devam edebilecek daha sonraki dönemde emeklilik hakkını kazanmadan önce kamuya geçmek istemeleri halinde diğer kamu kurum ve kuruluşlarında istihdam edilecektir.”

ÜRETİM DEVAMLILIĞI VE ZORUNLULUĞU GETİRİLDİ’

“Fabrikalarda üretim devamlılığı ve zorunluluğu getirilmiştir” denilen açıklamada, alıcılar 5 dönem boyunca pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme şartı getirildiği aktarıldı.

Açıklamada, “Mevcut durumda Türkşeker’e pancar temin eden çiftçiler mevcut kotaları kapsamında pancar üretmeye devam edeceklerdir. Alıcılara mevcut çiftçilerle asgari 5 kampanya dönemi boyunca pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme zorunluluğu getirilmiştir. Bu düzenleme ile mevcut tüm çiftçilere pancar üretim sözleşmelerini devam ettirme imkânı sağlanacaktır” ifadeleri kullandı.

Ekleme Tarihi: 20 Şub 2018 19:02