Ekonomi Güncelleme Tarihi: 31 Eki 2017 01:25

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun Türkiye'ye getirisi ne olacak?

Tarihi İpekyolu'nun eksik parçası Bakü-Kars-Tiflis tren yolu tamamlandı. 10 yıllık Kars-Bakü-Tiflis tren yolu projesinin hayata geçirildi. İnşası için 600 milyon dolar harcandı. Pekiyi Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun Türkiye'ye getirisi ne olacak? İşte yanıtı

Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu'nun Türkiye'ye getirisi ne olacak?

Tarihi İpekyolu, Bakü-Tiflis-Kars hattının açılmasıyla tamamlandı. 838 kilometre uzunluğundaki dev proje, Türkiye'ye yılda 1 milyar dolar getirecek.

Tarihi İpekyolunun eksik parçası tamamlandı. 10 yıllık Kars-Bakü-Tiflis tren yolu projesinin hayata geçirilmesiyle  Londra ve  Pekin arasında kesintisiz bir demir ağ örüldü.

İKİ BÜYÜK ENGEL ORTADAN KALDIRILDI

Dünyanın iki büyük ticaret merkezi arasında demiryolu ile kesintisiz seyahatin önünde iki engel vardı. İlki  Marmaray'la kapatılmıştı. En büyük eksikse Bakü-Kars-Tiflis tren yoluydu.

İNŞASI İÇİN 600 MİLYON DOLAR HARCANDI

2007'de ihalesi yapıldı. 1 yıl sonra ise temelleri atıldı. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu 830 kilometre uzunluğunda. 79 kilometresi  Türkiye'den, 246 kilometresi  Gürcistan'dan, 504 kilometresi ise  Azerbaycan'dan geçiyor. İnşası için 600 milyon dolar harcandı.

AZ MALİYETLE YÜK TAŞIMACILIĞI MÜMKÜN OLACAK

Projenin önceliği yük taşımacılığı. 6.5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip hatla 45-60 günlük nakliye süresi 15 güne düşecek. Bugüne kadar maliyetinin yüksek olması nedeniyle taşınması az yapılan inşaat malzemeleri, gübre gibi malzemeler az maliyetle taşınabilecek.

TÜRKİYE'YE YILDA 1 MİLYAR DOLAR GETİRECEK

Türkiye ile orta asya ülkeleri arasındaki mevcut yük trafiği büyük ölçüde bu hatta kayacak. Bu hatla ayrıca 1 milyon yolcu taşınması da hedefleniyor. Hat,  Kars ve çevresindeki illerin yanı sıra bölgeye de ekonomik anlamda katkı sağlayacak.  Türkiye bu projeden yılda 1 milyar dolar gelir elde edecek.

Ekleme Tarihi: 31 Eki 2017 01:25