Ekonomi Güncelleme Tarihi: 21 Şub 2018 11:44

Clariant 2017 finansal sonuçlarını açıkladı

Özel kimyasallar alanında bir dünya lideri olan Clariant, 2017 yıl sonu itibarıyla satışlarının 6,377 milyar İsviçre Frangı (CHF) düzeyine ulaşarak 2016'daki 5,847 milyar CHF değerini geride bıraktığını açıkladı.

Clariant 2017 finansal sonuçlarını açıkladı

Kataliz ve Doğal Kaynaklar iş birimlerindeki çift haneli büyüme oranlarının etkili olduğu bu artış, yerel para biriminde %9 büyüme oranına karşılık geliyor. Tüm iş birimlerindeki hacim artışının etkisiyle organik büyüme oranıda %6 seviyesine ulaştı.

Yılın genelinde yerel para birimiyle en büyük satış artışı Asya, Orta Doğu ve Afrika ile Avrupa'da yaşandı. Asya'daki satışlar, Çin, Güneydoğu Asya ve Japonya'da elde edilen ciddi satış artışlarıyla %12 oranında arttı. Artış Orta Doğu ve Afrika'da %15 olurken, Avrupa'da ise %7 düzeyinde seyretti. Kuzey Amerika'da elde edilen %11'lik artış ise çoğunlukla birleşmelerden kaynaklandı. Latin Amerika satışları yatay seyrederken, makroekonomik ortamdaki olumsuzluklara rağmen yılın ikinci yarısında toparlanma belirtileri gösterdi.

Yılın genelinde yaşanan başarılı satış performansı, tüm iş birimlerinde yaşanan büyümenin sonucu olarak gerçekleşti. Bakım Kimyasalları ve Kataliz iş birimlerindeki büyüme özellikle dikkat çekti. Bakım Kimyasalları satışında yerel para biriminde elde edilen %8'lik artışta, Tüketici Bakım ve Endüstriyel Uygulamalar iş birimlerinin performansları etkili oldu. Kataliz satışları, tüm iş birimlerinden gelen olumlu katkılarla %13 gibi yüksek bir büyüme oranına ulaştı.

Doğal Kaynaklar satışlarındaki %14 artışın arkasındaki en önemli etken ise, Kuzey Amerika'daki Kel-Tech ve X-Chem şirketlerinin satın alınması oldu. Doğal Kaynaklar birimi satışlarındaki organik artış, Fonksiyonel Mineraller birimindeki yüksek büyüme ve Petrol ve Madencilik Hizmetleri birimindeki toparlanmanın da etkisiyle %3 düzeyinde gerçekleşti. Plastik ve Kaplamalar biriminde de üç iş biriminde de artan satışlar ve özellikle Çin'de yaşanan başarı sayesinde %5 artış kaydetti.

Olağanüstü kalemlerden önce FAVÖK, İsviçre Frangı cinsinden %10 artarak 887 milyon CHF'den 974 milyon CHF'ye yükseldi. Mutlak kârlılıktaki iyileşme, tüm iş birimlerinde yaşanan olumlu gelişmelere bağlandı.

Olağanüstü kalemlerden önce FAVÖK marjı ise %15,3 olarak gerçekleşti.

Net gelir, İsviçre Frangı cinsinden %15 artarak 263 milyon CHF'den 302 milyon CHF'ye yükseldi. Bu artışta, olağanüstü kalemlerden önceki mutlak FAVÖK artışı ve düşük finansman maliyetleri etkili olurken tek seferlik maliyetlerin ve yükselen vergi tutarlarının olumsuz etkisi dengelendi.

Faaliyet nakit akışı 428 milyon CHF'ye gerilerken bunun sebebi olarak tek seferlik maliyetlerin yol açtığı geçici nakit çıkışı ile, özellikle Kataliz alanındaki talebin 2017'nin dördüncü çeyreğinde hızla artması ve 2018'in ilk çeyreğinde de yüksek kalacağı öngörüleri nedeniyle net işletme sermayesinin yüksek seyretmesi tespit edildi.

Net borç, 2016 sonundaki 1,540 milyar CHF seviyesine çok yakın seyrederek 1,539 milyar oldu.

Performanstaki sürekli devam eden iyileşme sayesinde Yönetim Kurulu, Olağan Genel Kurul sırasında hisse başına 0,50 CHF temettü ödenmesini teklif etti. Bu tutar geçen yıla göre %11'lik bir artış anlamına geliyor. Dağıtımın, İsviçre stopaj vergisinden muaf olan sermaye katkı yedeğinden yapılması teklif edildi.

2017 Dördüncü Çeyrek – Satış ve kârlılıkta daha fazla artış
2017'nin dördüncü çeyreğinde yerel para birimiyle satışlar %6 artarak 1,679 milyar CHF oldu. Bu iyileşme, tüm iş birimlerinde satışların artmasından kaynaklandı. Satışlardaki organik artış, yerel para birimi cinsinden %5 düzeyinde gerçekleşti.

Büyümeye tüm bölgelerin katkısı oldu. Satışlar Asya'da yerel para birimi cinsinden %10 artarken özellikle Çin'de güçlü bir artış kaydedildi. Avrupa'da satışlar yerel para birimiyle %6, Orta Doğu ve Afrika'da ise %11 arttı. Amerika’da ise karışık bir tablo elde edildi. Kuzey Amerika az da olsa olumsuz yönde seyrederken, Latin Amerika'da ciddi toparlanma kaydedildi ve yerel para biriminde %7 artış görüldü.

Bakım Kimyasalları satışları fiyatlarda iyileştirmeye gidilmesinin ardından hacimde yaşanan artış sonucunda yerel para birimiyle %7 büyüdü. Kataliz satışları, siparişlerin dördüncü çeyrekten üçüncü çeyreğe kaydırılması nedeniyle %1 yükseldi. Doğal Kaynaklar birimi satışları Fonksiyonel Madenler ve Petrol ve Madencilik Hizmetleri iş birimlerinden gelen olumlu katkılar sonucunda yerel para biriminde %5 artarken Plastikler ve Kaplamalar satışları ise üç iş biriminin katkısıyla %8 artış kaydetti.

Olağanüstü kalemlerden önce FAVÖK CHF cinsinden %9 artarak 235 milyon CHF'den 257 milyon CHF'ye yükselirken, bunda Bakım Kimyasalları ve Doğal Kaynakların etkisiyle beraber Plastik ve Kaplamalar biriminin olumlu katkıları oldu. Bunun sonucunda, Grup düzeyinde olağanüstü kalemlerden önce FAVÖK marjı geçen yılki %15,2 seviyesinden %15,3'e çıktı.

Geleceğe bakış - Büyümede, kârlılık artışında ve nakit akışı üretiminde devamlı ilerleme
Clariant, olgunlaşmış pazarlardaki olumlu ekonomik ortamın sürmesini beklemektedir. Yükselen pazarların bu büyümeye destek vermesi beklenirken, Latin Amerika'da toparlanma belirtileri görülüyor.

Clariant 2018 yılında yerel para biriminde büyüme sağlamanın yanı sıra nakit akışında, mutlak FAVÖK'te ve olağanüstü kalemlerden önce FAVÖK'te ilerleme kaydedileceğini öngörüyor.
Özel kimyasallar sektörünün üst kademesine ulaşmaya yönelik orta vadeli hedefinde kararlı olduğunu vurgulayan Clariant'a göre, bunun için olağanüstü kalemlerden önce FAVÖK marjının %16 ila 19 arasında olması ve yatırım sermayesi getirisinin grup ortalamasından yüksek olması gerekiyor.

Ekleme Tarihi: 21 Şub 2018 11:44