Ekonomi Güncelleme Tarihi: 15 May 2017 00:36

Durgunluğu aşmak için Merkez Bankası para mı basacak?

Türkiye'nin ekonomisinde yaşanan durgunluğun krize dönmemesi için çare arayan hükumet Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi peş peşe çıkardığı teşviklerden sonuç alamayınca Merkez Bankası'na fazladan para basmanın yolunu açacak düzenlemeyi gündeme getiriyor.

Durgunluğu aşmak için Merkez Bankası para mı basacak?

Türkiye ekonomisinde son birkaç yıldır yaşanan ekonomideki durgunluğa çıkardıkları teşviklere rağmen bir türlü çare bulamayan AK Parti hükümeti, T.C.Merkez Bankası’nın fazladan para basmasının yolunu açıyor. İddiaya göre ekonomi alanındaki teşvikler sonuç vermeyince AK Parti hükümetinde gözler Merkez Bankası'na çevrildi. Merkez Bankası yapılan düzenleme fazla para basacak.

Hükumetin bu kararı almasında başta Kredi Garanti Fonu (KGF) gibi durgunluğu aşmaya yönelik art arda açılan paketlerden sonuç alamaması gösteriliyor.  Bu nedenle AK Parti hükümeti T.C. Merkez Bankası'na fazladan para bastırmanın yolunu açacak düzenlemeyi gündeme getiriyor.

Ekonomi yönetiminden Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin gündeme getirdiği bu yeni yöntem eğer hayata geçerse, T.C. Merkez Bankası bankaların sıcak para ihityacını karşılamak içim para basıp bankalara dağıtacak. Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli,  Türkiye Bankalar Birliği'nin (TBB) toplantısında “Merkez Bankası, likidite sağlamak için bankaların elindeki menkul kıymetlendirilmiş kredilerini satın alabilir. Bankalarda bulunan senetler T.C. Merkez Bankası tarafından alınarak sisteme likidite (sıcak para) enjekte etme aracı olarak kullanılabilir” dedi.

İŞTE CANİKLİ'NİN ANLATTIĞI YÖNTEM

Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli'nin TBB toplantısında ipucunu verdiği yönteme göre Merkez Bankası bu yolla sıcak para basarak mevcut piyasayı fonlamasını sağlayacak. Hükumette ekonomiden sorumlu bakanların üzerinde çalıştığı kritik fonlama yöntemi şöyle olacak:

Bankaların bireysel müşterine ya da şirketlere açtığı TL ve döviz cinsinden krediler, menkul kıymete dönüştürülüp, önceden belirlenmiş bir faiz oranı karşılığında satışa çıkarılacak. Bu işlem sayesinde bankaların kredileri bilançolarından çıkacağı için bankalar müşterilerine yeni kredi verme imkanı bulacak. Bankaların menkul kıymete dönüştürdüğü kredilerin satın alınması için Merkez Bankası'na zorunlu görev verilirse, Merkez Bankası bankalardan aldığı kredinin karşılığını ödeyebilmesi için sıcak para basma yoluna gidecek. T.C. Merkez Bankası krediler karşılığı basacağı paraları ilgili bankalara verecek. Bankalar, Merkez Bankasından aldıkları taze para sayesinde piyasaya çok sayıda yeni kredi açacak. Söz konusu kredilerin vadeleri dolduğunda Merkez Bankası faiziyle birlikte bankalara verdiği paralarını alıp menkul kıymetleri bankalara iade edecek. Bu işlemler esnasında piyasalarda nakit sıkıntısı olmaması için Merkez Bankası'ndan yeni menkul kıymetler alması ve yeni paralar basması istenecek. (Sözcü)

Ekleme Tarihi: 15 May 2017 00:36