Ekonomi Güncelleme Tarihi: 16 May 2017 16:28

İş Bankası ile Çinli kuruluş Sinosure arasında işbirliği

Türkiye İş Bankası ile Çin’in ihracat ve kredi sigorta kuruluşu olan Sinosure arasında işbirliği çerçeve anlaşması (Framework Cooperation Agreement) imzalandı.

İş Bankası ile Çinli kuruluş Sinosure arasında işbirliği

İşbirliği mutabakatı içeren çerçeve anlaşması, Çinli şirketlerce Türkiye’de üstlenilen projeler ile Türkiye’ye yapılacak olan Çin menşeli yatırım malı ihracatında Türkiye İş Bankası aracılığıyla Sinosure tarafından kredi garanti desteği verilmesini kapsıyor.

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Ertürk, Çin ile Türkiye arasında 1971 yılında tesis edilen Türkiye-Çin diplomatik ilişkilerinin, 80’li yıllardan itibaren siyasi ve ekonomik alanda ilerleme kaydetmeye başladığını ve iki ülke arasında karşılıklı gerçekleştirilen üst düzey ziyaretlerle gelişen ilişkilerin, 2010 yılında “stratejik işbirliği” seviyesine yükseldiğini vurguladı. Ertürk, “Küresel olarak en büyük yatırımcı konumuna gelmekte olan Çin’in, Sinosure üzerinden bu konumunu güçlendireceğini ve ülkemize uzun vadeli yatırımların kazandırılması, teknoloji transferi kanallarının açılması ve ticaretin artırılması anlamında Sinosure’un öneminin giderek artacağına inanıyoruz. Bu sözleşmeyle ticaret, yatırım, altyapı, enerji, lojistik ve birçok diğer alanda müşterilerimize verdiğimiz desteği artırarak sürdüreceğiz” dedi.

Türkiye – Çin ticaret hacmi 28 milyar dolar

Türkiye ile Çin arasındaki ikili ticaret hacminde ilk kez 1 milyar ABD Doları’nın aşıldığı 2000 yılından bu yana kaydedilen gelişme sonucunda, 2016 sonunda ticaret hacmi 28 milyar ABD Doları seviyesine ulaştı. Böylelikle Çin, Türkiye’nin dünya genelinde ikinci, Asya-Pasifik bölgesinde ise en büyük ticari ortağı haline geldi. Özellikle “İpek Yolu Ekonomik Kuşağı" ve "21. Yüzyıl Deniz Üzerinden İpek Yolu" stratejilerinin Çin-Türkiye işbirliğine yeni fırsatlar getirmesi bekleniyor.

Ekleme Tarihi: 16 May 2017 16:28