Ekonomi Güncelleme Tarihi: 5 Ara 2017 12:48

Merkez Bankası enflasyon için rüya mı görüyor?

Merkez Bankası, 2018 Yılı Para ve Kur Politikası’nı açıkladı. 2018’de likidite yönetiminde bir değişiklik olmayacağı belirtilirken, 2018-2020 döneminde geçerli olacak enflasyon hedefinin yüzde 5 seviyesinde belirledi.

Merkez Bankası enflasyon için rüya mı görüyor?

Merkez Bankası (MB), mevcut verilere karşın enflasyon konusunda oldukça iyimser bir analiz yaptı. 2018-2020 döneminde geçerli olacak enflasyon hedefinin yüzde 5 seviyesinde belirlendiğini vurgulayan MB, "Enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülmektedir" açıklamasında bulundu. TÜİK dün yıllık enflasyonu yüzde 12.98 olarak açıklamıştı. 

Merkez Bankası, döviz hareketlerine sahip olduğu araçlarla ‘gerekli tepkiyi’ vermeye devam edeceğini açıkladı. MB  ayrıca 2018 Para ve Kur Politikası raporunda ana fonlama aracının haftalık repo olmasının hedeflendiğini belirtti.

Merkez Bankası, 2018 Yılı Para ve Kur Politikası’nı açıkladı. 2018’de likidite yönetiminde bir değişiklik olmayacağı belirtilirken, fiyat istikrarı çerçevesinde bütün araçların kullanılacağı ifade edildi.

Raporda şu ifadelere yer verildi:

Merkez Bankası, 2018’de de fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda elindeki bütün araçları kullanmaya devam edecektir. Enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme ve hedeflerle uyum sağlanana kadar para politikasındaki sıkı duruş kararlılıkla sürdürülecek, ihtiyaç duyulması halinde ilave parasal sıkılaştırma yapılabilecektir.

TCMB, döviz kurundaki hareketlerin fiyat istikrarını kalıcı olarak etkilemesi durumunda sahip olduğu araçlarla gerekli tepkiyi verecektir. Ayrıca, döviz kurunun iktisadi temellerden belirgin şekilde kopması ve finansal istikrara dair risk oluşturması halinde bu duruma kayıtsız kalınmayacaktır. TCMB, döviz piyasasının etkin bir şekilde çalışabilmesi için döviz kuru gelişmelerini ve buna dair her türlü risk faktörünü yakından takip etmeye, gerekli önlemleri almaya ve ilgili araçları kullanmaya devam edecektir. Bununla birlikte uygulanmakta olan döviz kuru rejiminde kur riskinin iktisadi birimler tarafından yönetilmesi önem arz etmektedir.

2018-2020 döneminde geçerli olacak enflasyon hedefinin, hükümet ile varılan mutabakatla uyumlu olarak yüzde 5 seviyesinde belirlendiği belirtilerek, “2018-2020 dönemine ilişkin Orta Vadeli Program kapsamında enflasyonun yüzde 5 hedefine kademeli olarak yakınsayacağı öngörülmektedir. TCMB’nin hesap verme yükümlülüğünün bir unsuru olan belirsizlik aralığı, önceki yıllarda olduğu gibi her iki yönde 2 yüzde puan olarak korunmuştur.”

2018’de 8 PPK TOPLANTISI

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2018’e ilişkin kur ve para politikasını açıklarken, PPK toplantı takvimini de paylaştı.

Merkez Bankası, 2018 yılında Para Politikası Kurulu 8 kez toplanacak. Buna göre; yeni yılın ilk faiz toplantısı 18 Ocak’ta yapılacak.

Ekleme Tarihi: 5 Ara 2017 12:48