Ekonomi Güncelleme Tarihi: 18 Kas 2017 12:58

Taşeron işçilerin önünde taşeron tartışması!

Çalışma Bakanlığı bütçe görüşmelerine Meclis’in taşeron işçileri, garsonlar da katıldı. HDP Milletvekili Garo Paylan Komisyon’da milletvekillerine çay dağıtan garsonlara çalışma şartlarını sordu.

Taşeron işçilerin önünde taşeron tartışması!

Taşeron olduklarını söyleyen garsınların 45 saatin üzerinde haftada 60 saat çalıştıkları da tutanaklara geçti. Paylan, “İhbar ediyorum, altmış saat çalıştırıyorsunuz” dedi.

Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu’nda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı bütçesi görüşüldü. Taşeron işçilerin kadroya geçirilmesiyle ilgili çalışmaların gündem olduğu Komisyon’da Meclis’teki çalışanların durumu da örnek gösterildi. Tartışmaya milletvekillerine çay getiren garsonlar da katıldı. Garsonların tutanaklara geçen ifadesinde haftada 45 saatin üzerinde 60 saat çalıştıkları ortaya çıktı.

GÖRELİ GARSON TUTANAKTA

Komisyon üyesi Paylan, kamudan taşeron çalışma sisteminin kaldırılacağıyla ilgili hükümetin vaadinin hayata geçmediğini Komisyon’da görev yapan işçileri örnek gösterererek anlattı. Bu sırada bir garsonu çağıran Paylan, garsona, “Siz 4/C’li misiniz, taşeron musunuz?” diye sordu. Garson, “taşeron” yanıtı verdi. Bu yanıt Komisyon tutanaklarına “Görevli garson: Taşeron” olarak girdi.

KANUN KOYUCU BUNU YAPARSA…

Konuşmasına devam eden Paylan, sık gördüğü bu taşeron işçinin haftada 60 saatin üzerinde çalıştığını ama kırk beş saatin üzerinde kesinlikle çalıştırılamayacağını söyledi. Paylan Meclis’teki yüzlerce taşeron işçinin benzer durumda olduğunu belirtirken, “Kanun yapıcı bunu yapamamışsa iki yıl önce vadettiği bir kurumun altında, nasıl Türkiye’ye bunu vadedeceğiz arkadaşlar? Sabahtan beri bize hizmet veriyorlar. 1.700 – 1.800 liraya çalıştırıyoruz, emeklilik geldiğinde son derece düşük maaşlara mahkûm ediyoruz. Bu, hak mıdır? Yani biz burada daha iyi maaşlar alırken o insanları bu durumlara mahkûm etmek hak mıdır?” diye sordu.

BÜTÜN GARSONLAR TAŞERON ÇIKTI

Tartışmaya Komisyon Başkanı Süreyya Sadi Bilgiç de katıldı, “Arkadaşlar hangi koşullarda çalışıyorlar biliyor musunuz? Bütçe Başkanlığında kaç tane kadrolu personelimiz var biliyor musunuz? Çay ocağında kaç tane arkadaşımız var biliyor musunuz? Bütçe süreci dolayısıyla Meclis Başkanlığından, Genel Sekreterlikten kaç tane takviye eleman aldığımızı biliyor musunuz? Taşeron olur, 4/B olur, 4/C olur, 4/A olur, nasıl çalışıldığını bilmem.” dedi.
Paylan Komisyon’da bulunan görevli garsonlara bir kez daha “siz taşeron musunuz?” diye sordu. Garsonlar ayrı ayrı “4/C’liyim”, “4/C” “Taşeron” yanıtlarını verdi. Bu yanıtlar da “Görevli garson” denilerek tutanaklara geçirildi.

KOMİSYONDA FAZLA ÇALIŞMA İHBARI

Komisyon Başkanı Bilgiç, bu çalışma şekillerinin Türkiye’nin bir gerçeği olduğunu hepsinin personel rejimi içerisinde bulunduğunu söyledi. Bu arada Bilgiç garsonlara çalışma sürelerini sordu. Bu diyalog tutanaklara şöyle yansıdı:

BAŞKAN – Arkadaşlar, diyelim, saat ikiye kadar çalıştıktan sonra, iki buçukta, üçte gittiniz, ertesi gün saat kaçta geliyorsunuz sabah?
GÖREVLİ GARSON – On birde.
BAŞKAN – On birde.
PAYLAN (İstanbul) – Altmış saat çalışıyorlar.
BAŞKAN – Doğrudur, doğrudur.
PAYLAN (İstanbul) – Altmış saat çalıştırılır mı ya?
BAŞKAN – Bununla ilgili olarak Meclis Başkanlığına…
PAYLAN (İstanbul) – Sayın Bakan, kırk beş saat üstü çalıştırabilir misiniz?
BAŞKAN – Müsaade eder misiniz… Bunun muhatabı Sayın Bakan değil. Bununla ilgili olarak öncelikle Meclis Başkanlığına müracaatınız var mı yazılı?
PAYLAN (İstanbul) – Sayın Bakan, müfettiş gönderin.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Var.
BAŞKAN – Popülist yaklaşımı bırakın, ekran karşısında konuşmayın.
MEHMET BEKAROĞLU (İstanbul) – Var, Meclis Başkanına sorduk.
BAŞKAN – Bizim Meclis Başkanına bununla ilgili olarak yazdığınız, sorduğunuz bir şey var mı? PAYLAN (İstanbul) – İhbar yapıyorum buradan, altmış saat çalıştırıyorsunuz.
BAŞKAN – Meclisin bütçesi geçti, Meclis Başkanına burada niye konuşmadınız? Oraya koyuyorsunuz ekranı, oradan naklen yayın, ondan sonra konuşun böyle.(Nergis Demirkaya-Gazeteduvar)

Ekleme Tarihi: 18 Kas 2017 12:58