Ekonomi Güncelleme Tarihi: 11 Oca 2018 13:06

Türkiye'nin 21 ekonomi göstergesinden 10'u alarm veriyor

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yükselen piyasa ekonomileri için kırılganlık göstergelerinden oluşan “Alarm Haritası”nda, Türkiye’nin 21 göstergenin 10’unda “alarm” vererek, diğer ülkelerden ayrıştığını söyledi.

Türkiye'nin 21 ekonomi göstergesinden 10'u alarm veriyor

CHP Ekonomiden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, yükselen piyasa ekonomileri için kırılganlık göstergelerinden oluşan “Alarm Haritası”nda, Türkiye’nin 21 göstergenin 10’unda “alarm” vererek, diğer ülkelerden ayrıştığını söyledi.

Erdoğdu, Uluslararası Finans Enstitüsü’nün, yükselen piyasa ekonomiler i için kırılganlık göstergelerinden oluşan “Alarm Haritası” açıkladığını bildirerek, kırılganlıkların üç boyutu olduğunu, bunların birincisinin “dış finansmana bağımlılık”, ikincisinin “yurt içi reel sektör ve finans sektörünün kırılganlıkları” ve üçüncüsünün ise “makroekonomik uyumun kapsamını etkileyebilecek siyasi inandırıcılık ve istikrar” olduğunu kaydetti.

“MAKYAJ ARTIK TUTMUYOR”

Erdoğdu açıklamasına şöyle devam etti:

“Son açıklanan ekonomik veriler ve yaşanmakta olan eğilimler ile bunlara katkı yapan gelişmeler, ekonomiyi kırılganlaştırmaya devam ediyor. Türk Lirası’nın değer kaybında yeni rekorlara koşması, enflasyon ve dış ticaret verilerinin kırmızı alarm vermeyi sürdürmesi, bu sonuçta etkili oluyor. Asgari ücretle çalışan işçinin, emeklinin, borç batağındaki çiftçinin ve esnafın durumundaki olumsuzlukları kalıcı önlemlerle gidermek yerine onları suiistimal ederek günübirlik çözümlerle ekonominin üzerine çekilmeye çalışan makyaj artık tutmuyor gerçekler uluslararası ekonomik kuruluşlarca ortaya çıkarılıyor.”

DIŞ FİNANSMANA BAĞIMLILIK ALARM NOKTASINDA

Tablonun “dış finansmana bağımlılık” kategorisinde Türkiye’nin ciddi şekilde diğer ülkelerden “kırmızı alarm”la ayrıştığının ortaya çıktığını ifade eden Erdoğdu, “Türkiye’nin uzun süredir devam eden en can alıcı risk noktası; GSYH’nın yüzde 25’ine denk gelen dış finansman ihtiyacı. Ekonomiyi yeniden ihracat yönelimli hale getirmeye yardımcı olacak ve verimliliği zaman içinde artıracak yapısal reformlar ile iç tasarrufların teşvik edilmesine yardım edecek önlemler alınması gerekli. Ancak hükümetin bu konuda elle tutulur bir önlemi olmadığı gibi o yönde bir çabası da yok” diye konuştu.

“KIRMIZI ALARM VERİYOR”

Dış Finansman Kırılganlık Endeksi’nde, “rezerv yeterlilik oranı” ile “reel efektif döviz kuru sapması”nda Türkiye’nin alarm verdiğine dikkat çeken Erdoğdu,“döviz rezervinin kısa vadeli yükümlülükleri karşılama oranı”nında kırmızı alarm verdiğine işaret etti. Erdoğdu şu görüşleri dile getirdi:

“Bu durum, yönetimdeki keyfilik ile demokrasi ve hukuk açığının, dış politikada gerilimin, herkesle kavga etmenin doğal sonucu. Ekonomide kötüye gidişin hızlandığı 2017’de sadece döviz kuru hedefi değil, tüm makroekonomik hedefler saptı. Bu yıl dış kaynak girişleri azalacağı gibi, dövizde yükselişin sürmesi nedeniyle dış borç çevirmede maliyetler artacak. Net döviz pozisyon açığı 212 milyar dolara ulaşan reel sektör firmalarının zorda kalmaları,iflasları tetikleyebilir.”

10 GÖSTERGENİN 8’İNDE BİRİNCİ SIRADA

“Alarm Haritası”nda Türkiye’nin yanında Arjantin’in de oldukça kırılgan olduğunun görüldüğüne işaret eden Erdoğdu, “Türkiye 21 göstergenin 10’unda alarm vererek diğer ülkelerden ayrışıyor. Türkiye’ye en yakın durumda olan ülkeler ise Arjantin ve Ukrayna. Dış finansmanın kırılganlığı, cari açığın milli gelire oranı, rezerv yeterlilik oranı, reel efektif döviz kurundaki oynaklık, yurt içi finansal kırılganlık, finans dışı şirketlerin yükümlülüklerinin milli gelire oranı, özel sektörün kredi genişlemesi ve nominal yurt içi fiyatların değişimi kategorilerinde Türkiye 10 göstergenin 8’inde birinci sırada yer alıyor.” dedi

Erdoğdu, büyümeyi tetikleyen tüm teşviklerin 2017 yılında tüketildiğini ifade ederek, faiz, enflasyon ve işsizliğin hızla büyüyeceği, ekonomide yavaşlamanın istatistiklere yansıyacağı 2018 yılında,daha düşük büyüme ve daha fazla kategoride alarm durumunun Türkiye’yi beklediğini sözlerine ekledi. 

Ekleme Tarihi: 11 Oca 2018 13:06