Emlak Güncelleme Tarihi: 22 Oca 2018 13:50

Konut satışlarında Güngör Uras ve Alaattin Aktaş farklı tablo görüyor

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras ve Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşelerinde, konut satışlarına değinirken, iki farklı tablonun ortaya çıkması dikkat çekti.

Konut satışlarında Güngör Uras ve  Alaattin Aktaş farklı tablo görüyor

Milliyet gazetesi yazarı Güngör Uras ve Dünya gazetesi yazarı Alaattin Aktaş bugünkü köşelerinde, konut satışlarına değinirken, iki farklı tablonun ortaya çıkması dikkat çekti. Uras'ın "iyimser"tablosuna karşın, Aktaş, "Umutlu olmak pek kolay değil" dedi.

Güngör Uras, konut artış oranlarıyla ilgili olarak, "Merkez Bankası yeni konut fiyatlarındaki artışları izliyor. Merkez Bankası’nın açıklamalarına göre, 2017 yılında yeni konut satış fiyatlarındaki 12 aylık artış, Ekim ayı itibariyle yüzde 11.68 oranında" derken, Aktaş, "Ekim, Kasım ve Aralık aylarındaki konut satışı, 2016’nın aynı aylarının altında kaldı" diye ifade etti. Aktaş, "Konut satışı geçen yıl 2016’ya göre Ekim'de yüzde 5.7, Kasım'da yüzde 7.5, Aralık'ta ise yüzde 6.8 geriledi. Normalde konut satışının en canlı olduğu, artışın zirve yaptığı dönem son çeyrek, özellikle de Aralık ayı. Geçen yıl Aralık'ta, son dört yılın en düşük Aralık gerçekleşmesinin yaşandığını göz ardı etmeyelim" diye belirtti.

Aktaş'ın paylaştığı veriler

"İLK SATIŞLARIN" ÖNEMİ

Uras, konut satışlarındaki ilk el piyasasında geçen yıla oranla ufak bir artış olduğuna değinirken, "2017’de 1 milyon 409 bin toplam satışın 659 bini yeni konut - ilk el satışı. Yeni konut satışında bir yıl önceye göre 28 bin artış var. Bir yılda 749 bin eski konut da el değiştirdi. İkinci el konut satışları yeni konut satışlarından fazla" diye belirtti. Aktaş ise, "İlk satış"ın önemine değinerek, "İlk satış artmalı ki arz karşılanıyor olsun. Yoksa mevcut konutlar üçer, beşer yıllık dönemlerde el değiştirse bunun ülke ekonomisine nasıl bir katkısı olabilir ki... İlk satışlar aralıkta yüzde 7.1 gerilemiş, yılın tümündeki artış ise yüzde 4.4 düzeyinde kalmış. Hem ay, hem yıl bazında ikinci el satışlara göre daha kötü bir performans söz konusu" diye belirtti.

Uras, "Ekonomideki değişimlere, faiz oranlarının yükselmesine, bankaların konut kredisi vermeyi yavaşlatmalarına rağmen, ilk el - yeni konut satışları artıyor. Yeni konut talebi canlı olduğu için, talep artışı devam ettiği için, yeni konut yapımı devam ediyor" diye belirtirken, Aktaş, "Yeni konutların fiyatı çok yüksek. Bırakınız öyle peşinatsız ve beş yıl, on yıl vade yapmayı, bu fiyatla yirmi yıl da vade yapsanız orta gelirli vatandaşın bu yeni konutlardan alması neredeyse olanaksız. Dolayısıyla konut sektörü açısından umutlu olmak pek kolay değil" dedi.

Uras, satılan toplam konutların yaklaşık üçte birinin ipotekli (kredili olarak) satıldığını ifade ederken, Aktaş, ipotekli satışların 2016 yılına göre yüzde 30.7 gerilediğini belirtti.

Uras, "Evde tam yol ileri" başlığını kullanırken, Aktaş, ise "2017’deki 1.4 milyonluk satış yanıltmasın, konutta sıkıntı büyük" başlığını kullandı.

Ekleme Tarihi: 22 Oca 2018 13:50