Emlak Güncelleme Tarihi: 27 Nis 2017 10:20

Şehir merkezi ve çevresindeki çorak ve yeşil askeri araziler ne olacak?

15 Temmuz darbe girişimi sonrası şehir merkezlerindeki kışlaların şehir dışına taşınma kararı alınmıştı. Taşıma kararı sonrası "askeri arazilerin" ne olacağı tartışılıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki arazilerin akıbetine dair bilgi verdi.

Şehir merkezi ve çevresindeki çorak ve yeşil askeri araziler ne olacak?

Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, askeri arazilerin akıbetine ilişkin bilgi verdi. 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında şehir merkezlerinde bulunan kışlaların şehir dışına taşınması kararı alınmıştı. Açıklama sonrası kamuoyunda özellikle büyükşehirlerde yeşil alanların azalacağı, askeri arazilerin birer rant alanına dönüşeceği endişesi gündeme gelmişti

.Açıklamasında İstanbul'da depremde yıkılma riski ile karşı karşıya 7,5 milyon bina olduğunu ve bunların kentsel dönüşümü için 5 milyar dolarlık kaynak gerektiğini ifade eden Çevre ve Şehircilik Bakanı Özhaseki, kaynağın yurtdışındaki yatırım bankalarından temin edilecek krediyle sağlanacağıı belediyelere faizsiz olarak dağıtmayı planladıklarını ifade etti.

Habertürk'ten Deniz Çiçek'in sorularını yanıtlayan Bakan Özhaseki, şehirlerin çeperlerinde kalan topçu birlikleri gibi ağaçsız arazileri de yapacakları planlama ile kıymetli hale getireceklerini aktardı Özhaseki bu arazileri kentsel dönüşümün finansmanında da kullanabileceklerini söyledi.

‘TOP SESLERİNE TAHAMMÜL KALMADI’

Bakan Özhaseki, “Şehir merkezinde kalan askeri alanlar biraz tartışmalı bir konu ama şehrin merkezinde ve yeşil alan ise yüzde yüz kamuya açık park olacak. Şehirlerin etrafında topçu birlikleri de var. Askeri eğitimler esnasında top, tüfek vb atış seslerine insanların tahammülleri kalmadı. Arazilerinde iki tane ağaç da yok. O nedenle bu askeri arazileri kentsel dönüşümde kullanmamız daha doğru” dedi.

HAZİNE ARAZİLERİ REZERV ALAN OLABİLİR

Bakan Özhaseki deprem kuşağındaki Türkiye'de başlatılan kentsel dönüşüm hamlesi için gerekli rezerv alan sorunu Hazine arazilerini kullanarak çözmek istediklerini belirtti. Özhaseki “Hazineye ait şehir içlerinde ve çeperlerinde çeşitli boş araziler var. İstanbul'da her ne kadar yokmuş gibi algılansa da 10 kilometre uzağında mutlaka bir hazine arazisi bulunur. Diğer tarafından Hazine tarafından kamunun hizmetine tahsis edilmiş ancak henüz kullanılmayan boş araziler var. Eğer bu arazilerde tahsis amacına uygun hareket edilmiyorsa bunun anlamı elimizde bayağı  boş alan var demektir.” diyerek sözlerini tamamladı

Ekleme Tarihi: 27 Nis 2017 10:20