Güncel Güncelleme Tarihi: 8 Kas 2017 18:29

Ağır Ceza Hakimleri Bölge Adliye Mahkemelerini HSYK’ya şikayet etti

İstanbul'da görevli 27 ağır ceza mahkemesi başkanının bir araya gelerek Bölge Adliye Mahekemeleri'ni HSK'ya şikayet ettiği ortaya çıktı.

Ağır Ceza Hakimleri Bölge Adliye Mahkemelerini HSYK’ya şikayet etti

İstinaf mahkemelerinin bozma kararlarının yasa ve anayasaya aykırı olduğunu iddia eden hakimler, HSK'dan bu tür kararların engellenmesini istedi.

 İstanbul Adalet Sarayı’nda ağır ceza mahkemesi başkanı 27 hakim, aldıkları kararların Bölge Adliye Mahkemeleri’nce (İstinaf Ceza Daireleri) usul ve yasaya aykırı biçimde bozularak geri döndüğünü iddia ederek Hakimler Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette bulunduğu ortaya çıktı.

Çağlayan’daki İstanbul Adalet Sarayı’nda aralarında ‘terör ve örgütlü suçlar’ davalarına bakan hakimlerin de bulunduğu 27 ağır ceza mahkemesi başkanının 14 Aralık 2016 tarihinde bir araya gelerek, müşterek tutanak tuttuğu belirtildi. Hakimlerin “İstanbul Ağır Ceza Mahkemeleri Başkanlarının yapmış bulunduğu toplantı sonucunda oluşan düşüncelere ilişkin tutanak” başlıklı 6 sayfalık tutanakta, istinaf mahkemelerinin 20 Temmuz 2016’da faaliyete geçtiği hatırlatıldı.

YETKİYİ KÖTÜYE KULLANMA SUÇU SINIRINA GİRİYOR’

Tutanakta, şu ifadelere yer verildi: “Yerel mahkemelerin verdikleri kararların birçoğu istinafça bozularak gönderilmektedir. Bu bozma kararlarının azımsanmayacak bir bölümü usul ve yasaya aykırıdır. Hatta bazı bozma kararları görevi de yetkiyi de kötüye kullanma suçu sınırlarına girecek biçimdedir. Bu sebeple İstanbul ağır ceza mahkemesi başkanlarının aralarında toplanarak çözüm farklı seçeneklerinın bulunması amacıyla ilgili birimlere durumun bildirilmesi yönünde karar alınmıştır.”

KARARLARIN ENGELLENMESİ İSTENDİ

Tutanakta, yerel mahkemelerce verilen ve istinaf ceza dairelerince bozulan bazı kararlar örnek gösterilerek, şöyle denildi: “Değerlendirmeler doğrultusunda, açıklanan sebeplerin bölge adliye mahkemelerinin kuruluş yasasına, yasanın çıkarılış amacına, CMK’nin (Ceza Muhakemesi Kanunu) lafzına ve ruhuna aykırı bulunduğu, bu durumun bir an önce giderilmesi gerektiği, giderilmemesi durumunda hukuk güvenliğini tehdit eder mahiyette bulunduğu değerlendirildiğinden bu aksaklıkların giderilmesi, böyle kararların verilmesinin engellenmesi, çözüm farklı seçeneklerinın bulunması için durumun Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu’na, Adalet Bakanlığı’na, İstinaf Bölge Mahkemesi Başkanlığı’na bildirilmesine, bu biçimde verilen kararların ilgili ceza dairlerine iadesi karar verilmesi yönünde düşünce birliğine varılarak, bu tutanak imza altına alınmıştır.”

Tutanakta, bir’den 25’e kadar olan ağır ceza mahkemesi ile 1. ve 2. çocuk ağır ceza mahkemesi başkanlarının imzası bulunuyor. (İSTANBUL/DHA)

Ekleme Tarihi: 8 Kas 2017 18:29