Güncel Güncelleme Tarihi: 9 May 2017 10:39

Bu güller solmuyor

Hollanda’da şoklanma işleminden geçen güller, gerekli tedbirler alındıktan sonra yaklaşık olarak 2-3 sene boyunca tazeliğini koruyor.

Bu güller solmuyor

Hollanda’da şoklanma işleminden geçen güller, gerekli tedbirler alındıktan sonra yaklaşık olarak 2-3 sene boyunca tazeliğini koruyor.

Gelişen teknolojiyle birlikte güller şoklanma işleminden geçiriliyor. Şoklanma işleminin ardından gerekli tedbirler alındığı takdirde yaklaşık olarak 2-3 yıl boyunca solmayabiliyor. Eskişehir’de bulunan Şair Fuzuli Caddesi üzerinde çiçek satışı yapan işletmeci Levent İmrak, şu anda en revaçta olan çiçeklerin başında solmayan güller geldiğini söyledi. Bu güllerin şoklanmış olmasından dolayı sudan, nemden ve direkt güneş ışığından uzak tutulması gerektiğini anlatan İmrak, "Bu koşulları sağladıktan, gerekli tedbirleri aldıktan sonra yaklaşık olarak 2-3 seneye kadar tazeliğini koruyabilmektedir. Yeni bir çeşit olduğu için oldukça yoğun bir talep var. Normal güllere nazaran fiyatları daha yüksek. Yaklaşık olarak adet fiyatı 80 ile 140 Türk Lirası (TL) arasında değişim gösterebiliyor. Fiyatının yüksek olmasının nedenleri arasında ithal ürün olması da yer alıyor. Bu güller Hollanda’da şoklanıyor. Genellikle orta ve üst gelir seviyesindeki insanlar tercih ediyor. En çok gençler ilgi ve alaka gösteriyor. Daha çok hediyelik için, aksesuar olarak kullanmak için alınıyor. Her gül şoklanamıyor. Bunun için belli bir kalite standardına sahip bir gülün olması gerekiyor. Yerli güllerin kafalarının boyları yaklaşık olarak 2-3 santim iken, bu şoklanmış güllerin kafa ebatları, çapları yaklaşık olarak 5-6 santim bir iriliğe sahip. Bu yüzden de göz dolduruyor. Türkiye’de şu anda şoklama işlemi yapılmamaktadır. Yoğun bir talep olduğu için bu işlemin ülkemizde de yapılmasını da temenni ediyorum. O zaman fiyatlar biraz düşecektir. Yaklaşık olarak 10 farklı çeşit bir renk seçeneği var. Taraftar renkleri de var ve b unlar yoğun ilgi görüyor. Şoklanmış gül ayrı bir reyonda satışa sunuluyor. Su içerisinde değildir. Diğer güller içerisinde su bulunan vazo içerisinde muhafaza ediliyor. Bu şekilde şoklanmış gül, normal gülden bir nebze olsun ayırt edilebilmektedir. Kokusu ve rengiyle ayırt etmek pek mümkün değil. Çünkü birebir aynı özelliklere sahiptir. Fanus içerisinde, pleksi özel kutular gibi tasarımlar yaparak ürünümüzü müşterilerimize sunuyoruz” ifadelerini kullandı.

(Muhammed Emin Beytul /İHA)

Ekleme Tarihi: 9 May 2017 10:39