Güncel Güncelleme Tarihi: 16 May 2017 21:03

Erdoğan ile Trump arasında neler konuşuldu?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD lideri Donald Trump arasındaki kritik görüşme gerçekleşti. Trump ve Erdoğan ortak basın açıklaması düzenledi. Toplantıda "Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir" dedi.

Erdoğan ile Trump arasında neler konuşuldu?

Trump, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Beyaz Saray'ın kapısında karşıladı, görüşme öncesi "Uzun ve zorlu görüşmemiz olacak. Türkiye ile başarılı ve güçlü ilişkilerimiz var" dedi. Kritik görüşme 20.07'de sona erdi. Trump ve Erdoğan ortak basın açıklaması düzenledi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur. Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde verilen mutabakata kesinlikle uygun değildir" dedi, FETÖ konusuna değindi. Heyetler öğle yemeğinde bir araya gelecek.

Hürriyet Washington Temsilcisi Cansu Çamlıbel Beyaz Saray'dan dakika dakika bildiriyor:

Erdoğan ve Trump'ın Beyaz Saray Oval Ofis'te yaptıkları görüşme 20 dakika sürdü. İkili görüşmenin ardından Erdoğan ve Trump ortak açıklama yaptı.  İki liderin sözleri şöyle:

ABD BAŞKANI TRUMP'IN AÇIKLAMALARI

ABD Başkanı Donald Trump, "Türk halkı son yıllarda ve dönemde korkunç terör saldırılarına maruz kaldı. Biz bu saldırıların mağdurlarına taziyelerimizi ve Türk milletine desteklerimizi sunuyoruz. Türkiye'ye PKK, DEAŞ gibi terör gruplarıyla mücadelede destek veriyor ve terör gruplarına güvenli alan bırakmama konusunda güvence veriyoruz." dedi.

Trump, "Türkiye ile ekonomik ve ticari bağlarımızı güçlendirmek istiyoruz. Bunlar ilişkilerimizi iki ülkenin çıkarına olacak şekilde yeniden inşa edebileceğimiz alanlar." ifadelerini kullandı.

"BİRLİKTE ÇALIŞMAYA SABIRSIZLANIYORUM"

Trump, "Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Ortadoğu'da barışı ve güvenliği sağlamak, paylaştığımız tehlikelerle mücadele etmek ve tüm insanlarımız için haysiyetli bir gelecek yaratmak için birlikte çalışmaya sabırsızlanıyorum." şeklinde konuştu.

"TÜRKİYE'NİN SURİYE'DE KANI DURDURMA ÇABALARINI TAKDİR EDİYORUZ"

Suriye'de devam eden iç savaş hakkında konuşan Trump sözlerini şöyle sürdürdü:


"Türkiye'nin Suriye'deki dehşet verici katliamların durdurulması için verilen çabalara liderlik etmesini takdir ediyoruz. Suriye iç savaşı tüm dünyayı şoke ediyor. Bunu görmek için yapmanız gereken tek şey bugünkü gazetelerin ilk sayfalarına bakmak. Suriye'de şiddeti azaltabilecek ve barışçı çözüme imkan sağlayacak her türlü adımı destekliyoruz."

CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN'IN AÇIKLAMALARI

Cumhurbaşkanı Erdoğan, basın toplantısında yaptığı konuşmada, "DEAŞ başta olmak üzere bölgemizdeki tüm terör örgütlerine karşı müşterek bir dayanışma ortaya koymamız büyük önem ifade etmektedir. Ortak geleceğimizi tehdit eden terör örgütlerine karşı ayrım yapmadan mücadele etmekte kararlıyız." dedi.

YPG / PYD MESAJI: BÖLGEMİZİN GELECEĞİNDE TERÖR ÖRGÜTLERİNE YER YOKTUR

"Bölgemizin geleceğinde terör örgütlerine yer yoktur" diyen Erdoğan, "Özellikle YPG/PYD terör örgütünün hangi ülke tarafından olursa olsun muhatap olarak alınması bu konuda küresel düzeyde varılan mutabakata kesinlikle uygun değildir." ifadelerini kullandı.

"Bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere izin vermemeliyiz"
Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Terör örgütlerinin faaliyetlerini bahane ederek bölgenin inanç ve etnik yapısını değiştirmek isteyenlere de izin vermemeliyiz." şeklinde konuştu.

FETÖ MESAJI

Erdoğan, "Sayın Başkan'a 15 Temmuz darbe girişiminin faili FETO terör örgütü konusundaki beklentilerimizi de açıkça ifade edeceğim." dedi.

TRUMP: TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZİ KİMSE YENEMEYECEKTİR

ABD Başkanı Donald Trump soru cevap kısmında ise, "Türkiye ile ilişkilerimizi kimse yenemeyecektir" açıklamasında bulundu.

20.07 Kritik görüşme sona erdi.

19.42 ABD Başkanı Trump görüşme öncesinde yaptığı açıklamada " Sayın Erdoğan'ı ağırlamak büyük bir onur. Erdoğan ile uzun ve zorlu görüşmemiz olacak. Başarılı geçeceğini de biliyorum. Türkiye ile başarlı ve güçlü ilişkilerimiz var. Bundan sonraki süreçte de daha iyi bir seviyeye getireceğiz. Görüşmenin sonrasında da bir öğle yemeği yiyeceğiz." dedi.

19.40 Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Trump Beyaz Saray'da biraraya geldi.

Son dakika: Trumpla basın toplantısında Erdoğandan flaş YPG ve FETÖ mesajları

19.39 Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyaz Saray önüne geldi.

19:34 Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın biraz sonra Beyaz Saray'da olması bekleniyor.

Son dakika: Trumpla basın toplantısında Erdoğandan flaş YPG ve FETÖ mesajları

19:32: Beyaz Saray önünde hem Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sevgi gösterisinde bulunan Türkler hem de terör örgütü yandaşları toplandı. ABD polisi de Beyaz Saray önünde. 

19:18: Cumhurbaşkanı Erdoğan şu anda Beyaz Saray içindeki konukevi Blair House'da... Birazdan çıkıp sokağın karşısına geçecek ve Trump tarafından törenle karşılanacak.

Son dakika: Trumpla basın toplantısında Erdoğandan flaş YPG ve FETÖ mesajları

CUMHURBAŞKANI BLAIR HOUSE'DA KALDI

ABD’nin YPG'yi silahlandırması, Suriye, FETO lideri Fethullah Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesi gibi konuların ele alınacağı görüşme öncesi Cumhurbaşkanı Erdoğan Beyaz Saray’ın karşısındaki, yabancı devlet adamlarının ağırlandığı Blair House’da kaldı. Görüşmenin 20 dakika sürmesi öngörülüyordu. Kritik görüşmenin ardından iki lider Rooosevelt Salonu’nda ortak basın açıklaması yapacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, öğle yemeğine de Beyaz Saray’da Trump ile birlikte yiyecek. 

Son dakika: Trumpla basın toplantısında Erdoğandan flaş YPG ve FETÖ mesajları

Hürriyet Gazetesi Washington temsilcisi Cansu Çamlıbel ABD'den bildiriyor...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Beyaz Saray programının ardından, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği’ne geçecek ve burada ABD’li kanaat önderlerini kabul edecek. Daha sonra elçiliğin Balo Salonu’nda, ABD’nin önde gelen şirketlerinin CEO’larını ve fon yöneticilerini kabul edecek. İki günlük Washington programını Salı akşamı tamamlayacak olan Erdoğan’ın Türkiye saati ile 03:15’te, Washington Askeri Hava Üssü’nden, Türkiye’ye hareket etmesi öngörülüyor.

TÜRKİYE ABD İLE KÖPRÜLERİ ATAR MI? MURAT YETKİN YORUMLADI

ABD BASININDA DA GENİŞ YER BULDU

Merakla beklenen Erdoğan'ın Trump ile görüşmesi ABD basınında geniş yer buldu.Gazetelerde öne çıkan başlıklarda Trump'ın Suriye'de YPG'yi silahlandırma planına Ankara'nın tepkisi ve Türkiye'nin FETÖ lideri Gülen'in ABD'den sınır dışı edilmesi talebi yer alıyor. 

Washington Post gazetesi başyazısında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Washington'a 'kabul edilmesi zor bir talep listesiyle geldiğini' savundu. Haberde "Trump bu taleplere doğrudan hayır demeli, aynı zamanda Türk lideri rotasını değiştirmesi konusunda uyarmalı" dedi.

Foreign Policy dergisi de terör örgütü PKK'nın Suriye kolu YPG'nin silahlandırılması ve Fethullah Gülen'in sınır dışı edilmesi talebini irdelemiş. Derginin "YPG'yi silahlandırmak ABD-Türkiye ilişkilerinde tabuta son çiviyi çakar mı?" sorusuna şöyle yanıt vermiş: "Muhtemelen hayır (…) ABD yönetimi, Kürtleri silahlandırmaya durduk yerde karar vermedi. Askeri yetkililer, Rakka'nın geri alınmasının gerekli olduğunu uzun zamandır söylüyordu. Freedom House'dan Nate Schenkkan, Foreign Policy'ye bu adımın iki yıllık bir çalışma sonucu çıkmış olabileceğini söylüyor."

 "Türkiye, Kuzey Irak'ta PKK'nın kalelerinden Şengal'e saldırı düzenleme karşılığında Rakka'yı ABD ve Suriyeli Kürt müttefikleriyle takas edebilir" ifadelerini kullanan Foreign Policy, ABD'nin Fethullah Gülen'in ülkedeki ağına baskı uygulaması talebinin de 'takasın parçası olabileceğini' savunmuş.

CUMHURBAŞKANI DÜN AKŞAM GELDİ

 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, özel uçak "CAN" ile dün TSİ 23.50'de Amerika Birleşik Devletleri'nin başkenti Washington'a geldi. Erdoğan, Andrews Hava Üssü'ne gelişinde ABD Protokol Genel Müdür Vekili Rosemerie Pauli ile Türkiye'nin Washington Büyükelçisi Serdar Kılıç tarafından karşılandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile eşi Emine Erdoğan, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Milli Savunma Bakanı Fikri Işık da Washington'a geldi.

Ekleme Tarihi: 16 May 2017 21:03