Güncel Güncelleme Tarihi: 11 May 2017 02:59

Erdoğan: "Ortadoğu’da Türkiye’siz bir karar düşünülümez"

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Kuveyt'e günübirlik yaptığı ziyaretin dönüşünde uçakta soruları yanıtladı. Suriye'de bir Kürt devleti hazırlığında olan ülkeler için konuşan Erdoğan “Ortadoğu’da Türkiye’siz bir karar verilmesi düşünülemez. Geçmişte ağır bedeller ödediler” dedi.

Erdoğan:

Erdoğan, Türkiye’nin fikrine müracaat etmeden karar alanların ağır bedeller ödediklerini söyledi, “Türkiye ile ne yapabiliriz diye düşünmeleri gerekir” diye konuştu. ABD Başkanı Trump ile yapacağı görüşme için ‘Peşrev gibi görüyorum’ diyen Cumhurbaşkanı’nın verdiği mesajlar özetle şöyle:

YPG/PYD'NİN TÜRKİYE ZARAR VERMESİNİ İSTEMEYİZ DİYORLAR  LAFLA OLMUYOR Kİ
Fransa’da Macron’un Cumhurbaşkanı seçilmesinin Avrupa Birliği’ne etkilerine değinen Erdoğan "Türkiye, üzerinde oyunların oynandığı bir ülkedir. Bizim her şeyden önce kendi göbeğimizi kendimiz kesebilmemiz lazım. Gerektiğinde önleyici tedbirleri kendimiz alacağız. Kendimiz alamazsak bunlar bizim için her an sıkıntıdır. PYD- YPG’yi düşünün, bir bakıyorsunuz NATO’da beraber olduğumuz ülkeler bunlarla işbirliği yapıyor. Bu kabul edilebilir bir şey değil. NATO’da sizinle beraber olan biziz, terör örgütü değil. ‘Ama YPG-PYD’nin Türkiye’ye zarar vermesini istemeyiz’ diyorlar. Lafla olmuyor ki!" dedi.   

HUZURU YOK EDİYORLAR, TRUMP GÖRÜŞMESİ PEŞREV 

Ortadoğu’da Türkiyesiz bir karar verilmesi düşünülemez diyen Erdoğan "Eğer Türkiye’nin fikrine müracaat etmeden birileri karar alıyorsa bunun bedelini aslında ağır ödüyorlar. Hem ekonomik hem de insan kaybı olarak ödüyorlar. Bir de huzuru yok ediyorlar. Şu anda bölgede huzur var mı? Yok. O anlayışla olmaz. Bu nedenle süratle bunu halletmemiz gerekir. Suriye sınırımız 911 km, Irak sınırımız 350 km. Öyleyse ‘Türkiye ile ne yapabiliriz’ diye düşünmeleri gerekir.  ABD ziyaretiniz öncesi bir ön heyet görüşmeler yaptı. ABD konusunda beklentileriniz nedir? Nihai görüşme benim yapacağım görüşmelerdir. Sayın Başkan ile yapılacak görüşmeyi neticelere göre, adeta ben peşrev gibi görüyorum." dedi.

CHP’NİN DEDİKLERİ KÜLLİYEN YALAN

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun “Saray, CHP’nin içini karıştırıyor” sözlerini değerlendiren Erdoğan "Orasının adı saray değil, Külliye. Dedikleri, külliyen yalan. Bizim kendi işimiz gücümüz var. O işlerle ne yapacağız. Maalesef adresi yanlış göstermiş." dedi. 

AK Parti’nin 21 Mayıs’taki kongresi sonrası sürecin nasıl işleyeceği sorusuna  “Doğmamış çocuğa don biçilmez” demiştim." diyen Erdoğan "İnşallah önce doğum gerçekleşsin. 21’inden sonra her şeyi duyacaksınız. Başbakan olduğumda 100 günlük bir proje açıklamıştım. Kongrenin ardından da tabii ki bir yol haritası açıklarız." dedi.

LİTERATÜRE 'MERKEZ'İ BİZ GETİRDİK

Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un “Merkezi temsil ediyorum” mesajı'nı değerlendiren Erdoğan "Bana göre, AK Parti Türkiye’de ilk defa merkez siyasetle çıkmış bir partidir. Biz ‘merkez siyaset’ dediğimiz zaman bazı köşe yazarları bizimle dalga geçti. Jean Jacques Rousseau’dan bu yana Montesquieu’den bu yana böyle bir siyaset olmadı muhafazakâr demokraside, nereden çıkardınız bunu’ diyenler vardı. Biz de siyaset literatürüne böyle bir kavramı getirdik." dedi. 

(Macron’la ilgili izlenimleri) Telefon konuşmamız olumlu geçti. Brüksel’deki NATO zirvesi var. NATO’da bir araya gelmeyi kendisi teklif etti, “Brüksel’de başa baş görüşürsek memnun olurum” dedi. 
(Hürriyet- Vahap Munyar)

Ekleme Tarihi: 11 May 2017 02:59