Güncel Güncelleme Tarihi: 17 May 2017 15:49

Sabancı suikasti davasında İsmail Akkol hakkında 21 yıl sonra karar çıktı

İstanbul Levent'teki Sabancı Center'ın 25. Katında 9 Ocak 1996'da Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe terör örgütü DHKP-C üyeleri İsmail Akkol, Fehriye Erdal ve Mustafa Duyar tarafından öldürülmüştü. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi 21 yıl sonra dava ile ilgili kararını verdi.

Sabancı suikasti davasında İsmail Akkol  hakkında 21 yıl sonra karar çıktı

SUİKAST SONRASI KAÇTILAR 

9 Ocak 1996'da DHKP-C üyesi İsmail Akkol, Fehriye Erdal ve Mustafa Duyar Sabancı Holding'in yönetim merkezi Sabancı Center'da Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe'ye suikast düzenlemişlerdi. Sabancı'nın failleri uzun süre yakalanamadığı için mahkeme sonuçlandırılamamıştı. DHKP-C üyesi İsmail Akkol Yunanistan'a, Fehriye Erdal Belçika'ya ve Mustafa Duyar da Suriye'ye kaçmıştı. Sabancı suikastinin üzerindeki sır perdesi yıllarca aralanamadı.  

Belçika'da yakalanan ve mahkemeye çıkarılan Fehriye Erdal, Türkiye'nin tüm çabalarına rağmen yakalanamamıştı. Fehriye Erdal, Belçika mahkemesi tarafından tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldıktan sonra kayıplara karıştı. Erdal hakkında öldüğü haberleri çıksa da hala akıbeti bilinmiyor.

Suriye'ye kaçan Mustafa Duyar Sabancı Suikasti'nden 3 yıl sonra Türk konsolosluğuna gelerek teslim olmuştu.  Türkiye'ye getirilen Mustafa Duyar, tutuklanarak Afyon E Tipi Cezaevi'ne kondu. Mustafa Duyar ismi 2008 yılında yeniden gündeme geldi. 2000 yılının Ekim ayında çekilen ve Ergenekon soruşturması sırasında ortaya çıkan videoda, Karagümrük Çetesi adındaki mafya grubunun lideri Nuri Ergin, cezaevinde çıkardığı isyan sırasında "Bu devlet bana Mustafa Duyar'ı öldürttü. Veli Abi'ye (Küçük) sorun" demişti. Mustafa Duyar Afyon Cezaevindeki isyanda öldü. 

Suikastin ardından İsmail Akkol ise Yunanistan'a kaçmıştı Atina'da Yunan polisinin 2014 yılında DHKP-C'ye ait bir hücre evine düzenlediği baskında yakalanarak cezaevinde konmuş 2015 yılının Temmuz ayında Yunan mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı. Serbest bırakılmasının ardından MİT Akkol'un Türkiye'ye giriş yaptığını İstanbul ya da Ankara'da siyasi liderlere suikast eylemi hazırlığında olduğunu emniyet birimlerine bildirmişti. İsmail Akkol 2016 yılının Şubat ayında Aydın'da otobüs termanalinde, İzmir'e gitmek üzereyken yanındaki Fadik Adıyaman ile canlı bomba düzeneği ve uzun namlulu silahlar ile yakalandı.   

21 YIL SONRA MAHKEME KARAR VERDİ

17 Mayıs 2017'de mahkeme Sabancı suikastı faili DHKP-C terör örgütü üyesi İsmail Akkol hakkında 21 yıl sonra karar verdi. İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi İsmail Akkol'un ağırlaştırılmış müebbet hapse mahkum edilmesine hükmetti. .

İstanbul Levent'deki Sabancı Holding'in idare merkezi Sabacı Center'ın 25. Katında Sabancı Holding Yönetim Kurulu üyesi Özdemir Sabancı, ToyotaSA Genel Müdürü Haluk Görgün ve sekreter Nilgün Hasefe' nin 9 Ocak 1996'da öldürülmesine ilişkin davada İsmail Akkol “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapsi istemiyle yargılanıyordu.  Mahkeme DHKP-C terör örgütü üyesi İsmail Akkol hakkındaki kararını açıkladı. Dava duruşmasında tutuklu sanık İsmail Akkol ve avukatları hazır bulunurken Sabancı ailesini avukatları temsil etti.

İSMAİL AKKOL'UN SON SÖZÜ: BERAAT VERSENİZ AÇIĞA ALIRLAR

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından son sözü sorulan DHKP-C üyesi İsmail Akkol, “Sabancı bu toprakların ne ilk öleni oldu, nede son öleni olacak. Ben sizden beraatimi talep ediyorum diyemem. Beraatimi talep ediyorum desem, önünüzdeki delillere bakıp beraatin mümkün olduğunu söyleseniz de vermeyeceksiniz. Çünkü öyle karar verirseniz açığa alacaklar sizi. Tahliye edenleri görevden alıyorlar. Delil durumuna bakarsanız beraat kararı verilmesi gerektiğini göreceksiniz. Beraatimi istiyorum” dedi.

AĞIRLAŞTIRILMIŞ MÜEBBET CEZASI

İstanbul 18. Ağır Ceza Mahkemesi son sözü sorulan sanık İsmail Akkol’u “Anayasal düzeni silah zoruyla değiştirmeye teşebbüs etmek” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verdi.

Ekleme Tarihi: 17 May 2017 15:49