Güncel Güncelleme Tarihi: 24 Eyl 2018 12:16

Turgut Özal'ın çalışma arkadaşı Kaya Toperi vefat etti

Eski Cumhurbaşkanı merhum Turgut Özal'ın yakın çalışma arkadaşlarından, Emekli Büyükelçi Kaya Toperi hayatını kaybetti. Toperi yaşamına birçok başarı sığdırmış başarılı bir devlet adamıydı.

Turgut Özal'ın çalışma arkadaşı Kaya Toperi vefat etti

Kaya Toperi'nin hayatını kaybettiğini, Anavatan Partisi'nin önemli isimlerinden Halil Şıvgın'ın kızı Lale Şıvgın Dündar duyurdu. 

Dündar twitter hesabından yaptığı paylaşımda "Turgut Özal’ın en yakın çalışma arkadaşlarından emekli büyükelçi Kaya Toperi’yi kaybettik. Allah rahmet eylesin, mekanı cennet olsun. Hep nezaketi ve güler yüzü ile hatırlayacağım" ifadelerini kullandı. Özal'ın çalışma arkadaşlarından Kaya Toperi 1993 yılında Bern Büyükelçiliği önünde PKK sempatizanlarının gerçekleştirdiği gösteri esnasında büyükelçilik binasından ateş ederek bir kişiyi öldürmüş sonrasında ise İsviçre hükümeti tarafından "persona non grata" ilan edilmişti. 

Kaya Toperi Kimdir?

1950 yılında Ankara Koleji'ni ve 1955'te Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi'ni bitirmiştir. 1983-1986 yılları arasında Kuveyt, 1986-1989 yıllarında Ottawa büyükelçiliklerinde bulunmuş, 1989-1992 yılları arasında Başbakanlık Basın Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü görevini ifa etmiş, 1990-1993 yılları arasında Cumhurbaşkanlığı Sözcülüğü yapmıştır. 1993 yılında Bern, 1994-1996 yıllarında da Seul büyükelçisi olmuştur. 1996 yılında emekli olduktan sonra çeşitli şirketlerde yöneticilik görevlerinde bulunmuştur. Öngün Toperi ile evlidir.

1993 yılında Bern Büyükelçiliği önünde PKK sempatizanlarının gerçekleştirdiği gösteri esnasında büyükelçilik binasından ateş ederek bir kişiyi öldüren; nihai olarak İsviçre hükümeti tarafından "persona non grata" ilan edilen eski diplomat.

17 Nisan 1993 tarihinde Eski Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın vefatında hayatının belki de en zor gününü yaşamış diplomat. Merhum Cumhurbaşkanı hastaneye getirildiğinde çoktan hayatını kaybetmiş olmasına rağmen, uzun süre sanki hala hayattaymış ve kurtarılmaya çalışıyormuş şeklinde yansıtılmasına karar verilmiştir, saat başı basın açıklaması yapma görevi ise Kaya Toperi tarafından üstlenilmişti. 

Ekleme Tarihi: 24 Eyl 2018 12:16