Güncel Güncelleme Tarihi: 18 Ağu 2017 11:17

Türkiye'nin AİHM'e gönderdiği aday hakimlerinin tümü reddedildi

AK Partililer tarafından yaptığı konuşmalar ayakta alkışlanan Prof. Dr. Sami Selçuk, Milliyet gazetesine yazdığı yazıda, Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM)’e gönderdiği aday hakimlerin hepsinin reddedilmesini işledi.

Türkiye'nin  AİHM'e gönderdiği aday hakimlerinin tümü reddedildi

Bir dönem kendisi de AİHM üyesi olan Selçuk yazısında şu ifadeleri kullandı:

“Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesine (AİHM) iki kez gösterdiği altı adayın hepsi, uzun adıyla ‘AİHM Yargıçlarının Seçilecek Adaylar Konusunda Uzmanlar Danışma Kurulu’nca kısa adıyla 'Danışma Kurul'unca (Panel consultatif) reddedilmiştir. 

İlk kez 2009 yılının sonlarında hukuki olarak gündeme gelen ve oluşturulan söz konusu Danışma Kuruluna dönemin Sayın Başbakanınca aday gösterilmiş ve Avrupa KonseyiParlamenter Meclisince seçilmiştim. Ocak 2010 yılında Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığına seçilen şimdiki Dışişleri Bakanı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu’ndan başarı dileklerini içeren ve beni yüreklendiren bir kutlama yazısı da almıştım. Sayın Bakan bununla da yetinmemiş, ayrıca telefonla da başarı dileklerini iletmişti.

Danışma Kurulu yedi kişiden oluşuyordu. Benimle birlikte seçilenler arasında AİHM Eski Başkanı Wildhaber, İrlanda Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Murray, Rusya Anayasa Mahkemesi Başkanı Zorkin, Polonya Yüksek Mahkemesi yargıçlarından Bayan Gonera, AİHM eski yargıçlarından Finli Pellonpaa İle Alman hukukçu Jaeger de bulunuyordu. Şubat 2011 yılında yapılan ilk toplantıda değerli hukukçu Wildhaber’i başkan, İrlanda Yüksek Mahkemesi Başyargıcı Murray’ı başkan yardımcısı seçtik ve göreve başladık.”

Ekleme Tarihi: 18 Ağu 2017 11:17