Güncel Güncelleme Tarihi: 21 Oca 2018 11:18

'Türkiye ve Rusya 'Afrin-İdlip pazarlığı yapıyor'

Rusya'nın önde gelen Ortadoğu uzmanlarından Anton Madrasov, Türkiye'nin Afrin operasyonunu değerlendirirken, şu iddiada bulundu: "Yaşanan gelişmeler Moskova ile Ankara arasında çok büyük ve sıkı bir pazarlığın yapıldığına işaret ediyor. Bu pazarlık odağında da Afrin ile İdlib var."

'Türkiye ve Rusya 'Afrin-İdlip pazarlığı yapıyor'

Rus Ortadoğu uzmanı uzmanı Anton Madrasov, Ankara ile Moskova arasında Ankara ile Moskova arasında Halep’in düşmesinden buyana en büyük pazarlığının yapıldığı öne sürüldü.
Hürriyet’ten Nerdun Hacıoğlu’nun aktardığına göre Madrasov, Rusya’daki ‘Vzglad’ gazetesinde yayınlanan makalesinde şunları kaydetti:

“Yaşanan gelişmeler Moskova ile Ankara arasında çok büyük ve sıkı bir pazarlığın yapıldığına işaret ediyor. Bu pazarlık odağında da Afrin ile İdlib var. Bilindiği üzere Esad ordusu bir aydan beri İdlib bölgesi güneyindeki Ebu Zuhur askeri havalimanını Rusya ve İran’ın yardımıyla ele geçirmek istiyor. Türkiye’ye bağlı gerillalar ilk başta bu saldırıya karşı koydu ve stratejik üssün Şam tarafından ele geçirilmesi durduruldu. Hemen ardından Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD’nin (Kürt ordusu) çıkışını gerekçe göstererek Afrin üzerine yürüyeceklerini açıkladı.”

‘İLGİNÇ GELİŞMELER YAŞANMAYA BAŞLANDI’

“Erdoğan, ABD’nin kontrolü altındaki Cezire veya Kobani yerine Rusya’nın kontrolündeki Afrin’i işaret etti” ifadesini kullanan Madrasov, devamında şunları söyledi: “Sonra daha ilginç gelişmeler yaşanmaya başlandı. Türkiye, İdlib güneyindeki ÖSO unsurlarını Afrin istikametine kaydırmaya başladı. Tıpkı zamanında Halep’ten yandaşlarını çekerek Rusya’nın şehri ele almasına izin verdiği gibi. Dolayısıyla İdlib’e karşın Afrin pazarlığı yapıldığı aşikar.”

‘FIRAT KALKANI OPERASYONU GİBİ SARPA SARABİLİR’

Madrasov, Rusya’nın harekat öncesi bölgeden askerlerini kaydırdığını hatırlattıktan sonra şunları söyled: “Sırf karadan Afrin harekâtı Fırat Kalkanı operasyonu gibi sarpa sarabilir ve Türk ordusu büyük can kaybı verebilir. Ankara ayrıca Moskova’ya tüm kantonu işgal etmeyeceği sözü de vermiş gibi duruyor. Sadece YPG’nin Türkiye’nin başını ağrıtan kilit noktaları kontrol altına almak istiyor. Bu operasyonu 15 bin silahlı YPG militanı karşısında en az kan dökülerek nasıl yapacağı ise Rusya’nın sesiz tavrına bağlı.”

Ekleme Tarihi: 21 Oca 2018 11:18