Güncel Güncelleme Tarihi: 6 Ara 2017 22:00

İbrahim Kalın: ABD'nin sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD'yi, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıması nedeniyle kınadıklarını söyledi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ise "ABD'nin sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz" dedi.

undefined

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıması kararına Türkiye’den kınama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Trump’ın açıklamasını “sorumsuzca” olarak değerlendirdi.Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın ve Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik de karara tepki gösterdi.

ABD Başkanı Donald Trump’ın, Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıklarını açıkladı. Trump’ın açıklamasının ardından Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Twitter hesabından mesaj yayınladı.

Çavuşoğlu, mesajında “ABD Yönetimi’nin Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıdığı ve İsrail’deki Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıyacağı yönünde yaptığı sorumsuzca açıklamayı büyük endişeyle karşılıyor ve kınıyoruz. Bu karar uluslararası hukukun ve ilgili BM Kararlarının açık bir ihlalidir” ifadelerine yer verdi.

Twitter hesabından açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da, ABD’nin kararını eleştirdi. Kalın, “ABD Yönetimi’nin Kudüs’le ilgili sorumsuz ve hukuksuz açıklamasını reddediyoruz ve kınıyoruz. Bütün dünya, uluslararası hukuk ve BM Kararlarını ihlal eden bu kararı reddetmeli ve Filistin halkının yanında yer almalıdır” şeklinde açıklama yaptı.

ÖMER ÇELİK: KUDÜS VE FİLİSTİN HALKI YALNIZ BIRAKILMAYACAKTIR

Avrupa Birliği Bakanı Ömer Çelik de karar tepki gösterdi. ABD’nin utanç duyulması gereken bir karar verdiğini belirten Çelik, kararın yok hükmünde olacağını ifade etti. Çelik’in, Twitter hesabından yaptığı açıklamalar şöyle:

Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımasını ve İsrail’deki ABD Büyükelçiliğini Kudüs’e taşıma kararını tüm dünya kınamalıdır. Bu karar, siyasi ve ahlaki olarak utanç duyulması gereken bir karardır. Bu kararla beraber Trump, Ortadoğu’daki tüm barış çabalarına karşı ağır bir saldırıda bulunmuştur. Uluslararası hukuku tanımadığını da açıkça ilan etmiştir. Trump ve Netenyahu’nun kendi siyasi zorluklarını aşmak için dünyayı yepyeni çatışmalarla karşı karşıya bırakacak bu kararı almaları barış umutlarına karşı tam provakasyondur. Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanımak, tarih ve hukuk önünde asla meşru kabul edilmeyecek bir işe imza atmak demektir. Dünyanın her yerinden ve her dinden vicdan ve akıl sahibi insanlar bu kararı meşru bulmayacaktır. Bu gayrı meşru karar Kudüs’ün gerçek statüsü karşısında her zaman yok hükmünde olacaktır. Kudüs ve Filistin halkı asla yalnız bırakılmayacaktır. Kudüs ve Filistin halkı asla yalnız bırakılmayacaktır. Trump’ın bu kararı, hakkaniyet ve hukuk adına, herkes tarafından mahkum edilecektir.

Ekleme Tarihi: 6 Ara 2017 22:00