Kitap Güncelleme Tarihi: 8 May 2017 23:08

Modern sanatı nasıl kolay anlaşılır?

Bir sürü akım, sanatçı, eser var. Akılda tutması zor, görünce anlaması daha da zor. Modern sanat böyle bir şey işte. Modern sanat bolca terim, akım ve sanatçı içeren bir derya. Bu kadar bilgi kafa karıştırıyor. Pekiyi modern sanatı nasıl kolay anlaşılır?

Modern sanatı nasıl kolay anlaşılır?

Modern sanat bolca terim, akım ve sanatçı içeren bir derya. Bu kadar bilgi kafa karıştırıyor haliyle. ‘...izmler, Modern Sanatı Anlamak’, bu karışıklığı bitirecek nitelikte bir rehber kitap.

(Burak Kuru-Radikal) Bazı konular çok karışık ve o konu ilgi alanınıza girdiği anda çok fazla detayla karşılaşıyorsunuz. Detayların çokluğu, aslında o konuyu hiç bilmiyormuşsunuz hissine kapılmanıza neden olabiliyor. Böyle durumlarda hevesimiz varsa öğrenmeye çabalıyor, yoksa konudan uzaklaşıyoruz. Ve tabii her şeyin başı internet; sürekli karşımıza yeni bir şeyler çıkardıkça biz de her gün bir şeyler öğrendikçe sarmal tekrarlanıyor. Öğrendiğimizi kategorize etmekte zorlanıyoruz. Hap bilgilere ihtiyaç duyabiliyoruz.

Modern sanat böyle bir şey işte. Bir sürü akım, sanatçı, eser var. Akılda tutması zor, görünce anlaması daha da zor. Sam Phillips’in ‘...izmler, Modern Sanatı Anlamak’ kitabı bu amaçla yazılmış. 1874 yılının nisan ayında eleştirmen Louis Leroy’un dile getirdiği ‘İzlenimcilik’ kelimesinin nitelediği akımla başlayan modern sanatı anlatan kitap, 2000’de ortaya çıkan Enternasyonalizm akımına kadar, kabul görmüş tüm akımları özetliyor.

Andy Warhol’un, “Herkes bir gün on  beş dakikalığına meşhur olacak” sözünü duymayan yoktur ama ABD’li sanatçının dâhil olduğu Pop Art akımını anlatmayı herkes hemen beceremeyebilir. Kitap aklınıza gelmeyen ya da daha önce duymadığınız böylesi bilgilerle dolu işte. Kitaptaki Pop Art tanımı: “1950’lerden itibaren İngiltere’de, 1960’larda Amerika’da genç sanatçılar popüler kültürden esinlenen yapıtlar üretti. Pop Art adını alan bu yeni güzel sanatlar formu, kitle iletişim araçlarında bulunan tüketici reklamları ve bant karikatürlerinden dergi fotoğraflarına ve filmlerine kadar ‘düşük sanat’ imgelerini alıp kullandı.” Gayet açıklayıcı.

‘Bulaşık Teknesi Gerçekçiliği’ mesela! Çoğu kişi duymamış olabilir. Şöyle anlatılıyor: “Kasıtlı olarak kasvetli betimlenmiş yapıtlarında bulaşık tekneleri ve mutfak masalarından tuvaletler ve arka bahçelere kadar, günlük hayattan görüntülerin yer aldığı, 1950’lerde faal bir grup  İngiliz gerçekçi sanatçıya verilen isim. Yapıtları İkinci Dünya Savaşı’nın ardından ülkede hüküm süren ekonomik sıkıntıyı ve kaygıyı yansıtır.”

‘...izmler, Modern Sanatı Anlamak’, sevdiğiniz akım, eser ya da sanatçıyla ilgili size öneride bulunan bir çalışma. Kitaptan bir izlek: Pablo Picasso’yu seven birisi olarak, onun etki ettiği ya da öncüsü olduğu Modernizm, Primitivizm, Kübizm ve Paris Okulu akımlarından hoşlanmanız muhtemel. Ama Modernizm tutkunu olarak Pop Art, Postmodernizm, Neo-Pop, Sansasyonalizm ve Sokak Sanatı’ndan uzak durmalısınız, çünkü size göre değil! Peki bayıldığınız Modernizm’in eserleri nerede? Kitabın bize sunduğu rotanın başlangıcı Paris’teki Centre Pompidou. Çünkü akımın önemli isimleri Vassili Kandinski, Kazimir Maleviç, Henri Matisse, Lazslo Moholy Nagy ve Pablo Picasso’nun eserlerinin bir kısmı burada.

Yani bu kitap akımları anlatırken o akımın doğuşunu, önde gelen sanatçılarını ve akımın neyi amaçladığını aktarmakla kalmıyor, başlıca eserlerinin nerelerde olduğunu da söylüyor.

Kısacası bu bilgilerle aşina olduğunuz eserler dâhil, yeni gördüğünüz şeylere de farklı gözle bakabilirsiniz. Bir eseri neden beğendiğiniz, neden beğenmediğiniz hakkında daha somut bir fikriniz oluşabilir. Bu da modern sanata güzel hisler besleyen kişileri daha fazla heveslendirecektir şüphesiz.

Oturduğunuz yerde sanat gezisi fırsatı ‘ayağınıza geldi’ işte!

...İZMLER Modern Sanatı Anlamak
Sam Phillips
Çeviren: Derya Nüket Özer
YEM Yayınları
2016, 160 sayfa, 40 TL.

Ekleme Tarihi: 8 May 2017 23:08