Kitap Güncelleme Tarihi: 19 Oca 2018 00:06

Yapı Kredi Yayınları 5000. kitabını bir etkinlikle kutladı

Sadece 2017 yılında 5 milyona yakın kitap basan Yapı Kredi Yayınları, bugün başlık sayısında 5000. kitabını yayımlayarak yine bir rekora imza attı.

Yapı Kredi Yayınları 5000. kitabını bir etkinlikle kutladı

5000. kitap olarak büyük şair Nâzım Hikmet’in  “Nâzım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları(1937 – 1942)”nı seçen yayınevi, bunu 17 Ocak Çarşamba günü, Yapı Kredi Kültür Sanat’ta düzenlediği bir etkinlikle kutladı. 

Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı ve Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Yönetim Kurulu Başkanı Ömer M. Koç’un evsahipliğiyle gerçekleştirilen gecede yayınevinin yazarları, çevirmenleri, çizerleri, çalışanları, iş ortakları ve yayıncılar bir araya geldi.

Yaklaşık 300 davetlinin katıldığı etkinlikte bir konuşma yapan

Yapı Kredi Yayınları’nın 5000. kitabı olan “Nazım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları”nın bir grup araştırmacının ve editör olarak Yücel Demirel’in Memet Fuat Arşivi Piraye Koleksiyonu üzerinde birkaç yıllık çalışmasının sonucu oluşturulduğunu belirten Yapı Kredi Kültür Sanat Yayıncılık Genel Müdürü Tülay Güngen ise şu değerlendirmede bulundu: “Bunun gibi ülkemizin kültür âlemine, sanat dünyasına, düşünce hayatına sunacağımız daha pek çok kitap var hayalimizde. Çünkü biliyoruz ki her kitap bir hayaldir ve bir yayınevi de hayal kurduğu ve bu hayaller için çalıştığı sürece yaşar.”

Edebiyat, şiir, felsefe, sanat, tarih, şehir monografileri ve çocuk edebiyatı gibi alanlarda yoğunlaşan yayın etkinliğiyle Yapı Kredi Yayınları; Sanat Dünyamız, Cogito ve Kitap-lık dergileriyle de sanat, felsefe, edebiyat ve çizgi roman alanlarında önemli bir boşluğu dolduruyor. 1000. kitabı “Aloşnâme”, 2000. kitabı “İbn Battûta Seyahatnâmesi,” 3000. kitabı “Kazım Karabekir’in Günlükleri”, 4000. kitabı Ara Güler'in fotoğrafları ve Turhan Selçuk'un çizimleriyle 1978’de Allahın Askerleri adıyla kitaplaşan röportaj dizisi Yaşar Kemal’in “Çocuklar İnsandır” olan Yapı Kredi Yayınları, 5000. kitap olarak büyük şair Nâzım Hikmet’in  “Nâzım’ın Cep Defterlerinde Kavga, Aşk ve Şiir Notları(1937 – 1942)” nı seçti. 
 

bir grup araştırmacının Memet Fuat Arşivi Piraye Koleksiyonu üzerine çalışması sonucu ve Yücel Demirel’in editörlüğüyle oluşturuldu.  Kitap, Nâzım Hikmet'in 1937-1942 yılları arasında İstanbul, Ankara, Çankırı ve Bursa hapishanelerinde tuttuğu 6 cep defterinden yola çıkarak hazırlandı. Farklı boyutlardaki 6 defter, tıpkıbasımların yanı sıra şairin notlarında yer alan bazen bir tek kelimenin, yarım kalmış bir cümlenin, bir mısranın, adresin ya da rakamların çağrıştırdıkları döneme ait açıklama metinleri de eklenerek 6 kitap haline getirildi. Nâzım Hikmet'in şairliğini, âşık ve mahkûm hallerini gösteren 6 cep defterine ek olarak belge ve fotoğraflar da 7. kitap "Zeyl"de toplandı. Erden Akbulut, Yeşim Bilge, Handan Durgut, Mehmet Ulusel'den oluşan Piraye Koleksiyonu Çalışma Grubu tarafından hazırlanan kitap, şairin 116. doğum yılında okurlarıyla buluştu.

Etkinlikte ayrıca müzisyen Ferhat Livaneli bir dinleti sundu. Sanatçının gitarıyla seslendirdiği eserler arasında Nâzım Hikmet, Sabahattin Ali ve Orhan Veli’nin şiirlerinden Zülfü Livaneli tarafından bestelenmiş olan parçalar yer aldı.

Ekleme Tarihi: 19 Oca 2018 00:06