Kulis Güncelleme Tarihi: 8 Haz 2017 05:50

"Ahmet Davutoğlu ve bazı AK Partililere FETÖ operasyonu yapılacak"

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınmasının üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Davutoğlu bugüne kadar sessizliğini korumuştu. Fakat birkaç gün önce Konya'da bir yerel televizyona, Pelikan Dosyası isimli adresi hedef alan açıklamalar yaptı. Pekiyi Ahmet Davutoğlu neden böyle bir çıkış yaptı? İşte kulislerde konuşulanlar

DOSYAHABER.COM ÖZEL

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu memleketi Konya'da bir yerel televizyona yaptığı açıklamada kendisi hakkında Pelikan Dosyası isimli adresten paylaşım yapan ve kamuoyunda Pelikancılar olarak bilinen kişilerin Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez'in peşinde olduğunu söyledi. Ahmet Davutoğlu'nun sözleri büyük yankı buldu. 

Ahmet Davutoğlu kendisinin Başbakanlık koltuğundan inişini hızlandıran Pelikancılar hakkında ilk kez bu kadar açık ve net konuştu. Ahmet Davutoğlu, Ak Parti'nin kendi değerlerini hızla zayıflattığını, partinin içine itibar suikasti virüsünün bulaştırıldığını öne sürdü. 

PELİKAN BİLDİRİSİ NEYDİ?

Eski Başbakan Ahmet  Davutoğlu'nun Başbakanlık koltuğuna veda etmesini hızlandıran süreci başlatan olay "Pelikan Bildirisi" olarak kabul ediliyor. Pelikan Dosyası adı verilen sitenin İstanbul Boğazı'nda tutulan bir yalıdan atıldığı iddia edilmişti. Bildiride Cemil Barlas, Fuat Uğur, Haşmet Babaoğlu, Hilal Kaplan, eşi Süheyb Öğüt'ün dahil olduğu pek çok ismin ortak çalışması olduğu öne sürüldü. Pelikan Bildirisi olarak başlatılan operasyonda eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı güçsüzleştirmeye çalıştığı iddia edilmişti. 

DAVUTOĞLU NEDEN BÖYLE BİR ÇIKIŞ YAPTI?

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun 1 yıl sonra hiç beklenmedik bir anda yerel bir televizyona açıklama yapması kulisleri hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alınan Ahmet Davutoğlu o dönemde sadece  “Bunu hak etmedim” demekle yetinmişti. Ahmet Davutoğlu'na yapılan operasyonun Kulliye'ye yakın bir ekip tarafından kullanıldığı ve operasyon sonrası bu hesabın kaybolduğu gözlemlendi. Pelikan Bildisi (Pelikan Dosyası) Ortadoğu için Stratejik Derinlik kitabında öngörülen dış politika anlayışının çöktüğünü iddia etmişti. Suriye'deki başarısızlık Davutoğlu'na fatura edilmiş, Davutoğlu'nun kendi medyasını kurduğu ve  Cumhurbaşkanı Erdoğan ile bir iktidar yarışına girdiği bu nedenle yönetimde bir çift başlılık olduğu iddia edilmişti. İddiaların ardından Ahmet Davutoğlu Başbakanlık ve AK Parti Genel Başkanlığı görevini bıraktı ve uzun süren bir sessizliğe gömüldü. Ahmet Davutoğlu 15 Temmuz'da darbe karşıtı açıklaması ile gündeme gelmişti.  

KULİSLERDE KONUŞULAN İKİ İHTİMAL

Eski Başbakan Ahmet Davutoğlu Konya'da yerel bir televizyonda Pelikancıların iddiaları ile ilgili ilk kez çok net açıklamalar yaptı. Davutoğlu'nun zamanlaması AK Parti çevrelerince garip bulunan çıkışı Ankara Kulisleri'ni hareketlendirdi. Gazeteci Can Ataklı Ankara kulisleri Korkusuz'daki köşesinde yazdı. Davutoğlu'nun 1 yıl sonra gelen çıkışını manidar olarak değerlendiren Ataklı, Davutoğlu'nun konuşmaya karar vermesiyle ilgili kulislerde iki söylentinin dolaştığını yazdı.  Kulislerde birinci söylenti olarak, Beştepe'nin FETÖ operasyonları ile ilgili “Çemberi daraltın” talimatı verdiği ve Ahmet Davutoğlu başta olmak üzere bazı önemli AK Partili isimlere FETÖ operasyonun yapılacağı konuşuluyor. Ahmet Davutoğlu'nun yerel televizyon kanalında Pelikancıları hedef alan sözlerinin ise bir türk savunma ya da operasyon öncesi "ön alma" olduğu iddia ediliyor. 

Kulislerdeki ikinci söylenti ise daha çarpıcı,  AK Parti'de Erdoğan'ın giderek yalnızlaştığı, Katar krizinin Erdoğan'a uzanacağı ve son kongrede Erdoğan'ın istemediği isimlerin partiyi ele geçirdiği öne sürülüyor. Diğer taraftan Ahmet Davutoğlu ve ekibinin yeni durumdan yararlanmak istedikleri iddia ediliyor. 

Gerek iç politikada gerekse dış politikada Türkiye'yi sıcak günler bekliyor. 

Ekleme Tarihi: 8 Haz 2017 05:50