Kulis Güncelleme Tarihi: 26 Nis 2017 23:29

Ankara Kabinede revizyonu konuşuyor! İşte gidecek ve kalacak bakanlar

16 Nisan Referandumu sonrası gündeme gelen AK Parti Olağanüstü Kongresi kulisleri daha fazla hareketlendirdi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın AK Parti'nin başına geçmesinin yanı sıra Kabinede de revizyon öngörülüyor. İşte kulislerde konuşulan gidecek bakanlar.

Ankara Kabinede revizyonu konuşuyor! İşte gidecek ve kalacak bakanlar

Referandum sonrası Türkiye'nin güdemi durulmuyor. 16 Nisan'da gerçekleşen halk oylaması sonrasında Ankara kulisleri daha da hareketlenmeye başladı. Cumhurbaşkanlığı Sistemi için getirilen Anayasa  değişikliğinde "Partili Cumhurbaşkanı"na izin veriliyor olması AK Parti'de yeni kulisleri gündeme getirdi. AK Parti bugünlerde Olağanüstü Kongreyi konuşuyor. Başbakan Binali Yıldırım daha önce olağanüstü kongre olmayacağını ifade etse de Ankara kulislerinde referandum sonrası siyasi nezaket gereği AK Parti Genel Başkanlığından istifasını Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teklif ettiği iddia ediliyor.

Sonrasında Binali Yıldırım'ın verdiği röportajda "Ben Olağanüstü Kongre olmayacak demedim" ifadesini kullanması kongre için işaret fişeği olarak algılandı. Meclis muhabirlerinden Hürriyet'in Parlamento Büro Şefi Nuray Babacan Külliye ile AK Parti Genel Merkezi arasında uyuşmazlık olduğunu iddia ediyor. 

Ankara kulislerinde Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde bulunan Erdoğan'ın kurmaylarının, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın AK Parti'nin başına geçmesi yolunda hızlı hareket ettiği konuşulurken AK Parti Genel Merkezi'nin bu konuda daha yavaş ve soğuk kanlı davrandığı öne sürülüyor. Söz konusu uyuşmazlığın ise "Saray"ın kararı doğrultusunda çıkması bekleniyor.

Değişimin sadece parti genel merkeziyle sınırlı kalmayacağı ve Kabine büyük bir değişikliğe gidileceğini de tahmin ediliyor. Yine Ankara kulislerinden aktarılan bilgiye göre Cumhurbaşkanı Erdoğan görevdeki Kabineden menun değil ve durumdan mutsuz. Kabinede yapılacak yeni revizyonda Başbakan Binali Yıldırım’ın "Başbakan" olarak görevine devam edeceği ama diğer bakanlıklarda köklü bir değişim olması bekleniyor. 

AK Parti tarafından yeni Kabine kurulurken 16 Nisan Referandumu'nda AK Parti'ye destek veren MHP lideri Devlet Bahçeli'nin görüşlerinin alınacağı iddia ediliyor

İddiaya göre Külliyenin “En rahatsız olduğu Bakan" sorusu da yanıt buldu.

Son dönemde özellikle Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci’nin, Olağanüstü Hal (OHAL) ’in uzaması ve ekonomide yanlışlar yapıldığı açıklamaları, Cumhurbaşkanının ekibi tarafından hoş karşılanmadı. Kabineden ekonomiden sorumlu bakanlar arasında da ciddi bir çatışmanın ve çekişmenin olduğu dilden dile dolaşıyor.

KİMLER GİDECEK, KİMLER KALACAK

Kabinede özellikle Nurettin Canikli ile Mehmet Şimşek'in neredeyse hiç konuşmadıkları ifade ediliyor. Kulislerdeki son duyumlara göre en önemli değişiklik ekonomi bakanlıklarında olacak. Hatta “Mehmet Şimşek'in kabinede kalmasına sürpriz gözüyle bakılıyor. 

Kabinede değişmeyecek bakan isimleri olarak Başbakan Yardımcısı Nurettin Canikli, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, Aile Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Sağlık Bakanı Recep Akdağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci geçiyor. Bakanlar Kurulunda yer alan diğer isimlerin ise değişeceği öne sürülüyor.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın'ın Kabinede yer alacağı iddia edilmişti, Kabinede yer alması muhtemel diğer isimlerin ise Mustafa Yeneroğlu, Ahmet Aydın, Abdulhamit Gül, Fatih Şahin, Bülent Turan, Kasım Gülpınar, Cevdet Yılmaz ve Emin Önen’in olabileceği öne sürülüyor.

Ekleme Tarihi: 26 Nis 2017 23:29