Kulis Güncelleme Tarihi: 4 Eki 2017 02:32

Balıkesir Belediye Başkanı: İstifa etmiyorum istiyorsanız siz görevden alın

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifası istenen 5 belediye başkanından biri olduğu iddiaları başkentte bomba etkisi yarattı. İstifası istendiği iddia edilen Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur'un "“İstifa etmiyorum, istiyorsanız siz görevden alın” dediği iddia edildi.

Balıkesir Belediye Başkanı: İstifa etmiyorum istiyorsanız siz görevden alın

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek’in istifası istenen 5 belediye başkanından biri olduğu iddiaları başkentte bomba etkisi yarattı. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, iddialarla ilgili “Şu anda böyle bir şey önümüzde yok. Ama bundan sonra olmayacağı anlamına kesinlikle gelmez” dedi. İstifası istenen başkanlar listesinde adı olduğu öne sürülen Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş önceki gün istifa ederken, Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur’la ilgili sıkıntı yaşandığı bildirildi. Uğur’un, “İstifa etmiyorum, istiyorsanız siz görevden alın” mesajı gönderdiği öne sürülüyor.

AK Parti Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) toplantısından bu yana geçen 5 gün içerisinde, istifası istenen belediye başkanlarıyla ilgili Ankara’da müthiş bir görüşme ve telefon trafiği yaşanıyor. Adının listede olup olmadığını öğrenmeye çalışan belediye başkanlarının gece yarılarına kadar parti yöneticisi aradığı öğrenildi. En büyük tartışma ise İstanbul’dan sonra Ankara için yaşandı. Listedeki 5 isimden birinin Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek olduğu iddiaları üzerine hareketli saatler yaşandı.

LİSTEDEN ÇIKARILDI İDDİASI

AK Parti kulislerinde Ankara’nın da listede olduğu iddiaları üzerine, Cumhurbaşkanlığı ve genel merkez yönetimiyle yapılan görüşmelerden sonra, “Yeniden aday olmayacağını açıklaması, siyasi tartışmalardan uzak durması ve belediye yönetimine ilişkin uyarıları dikkate alması” durumunda, istifa talebinin askıya alındığı ileri sürüldü. Belediye kanadı ise Ankara’nın listeye hiç girmediğini, buna ilişkin açıklamayı da Parti Sözcüsü Mahir Ünal’ın yapacağı bilgisini paylaştı. Dün partinin grup toplantısının bitiminden hemen sonra Ünal, “Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı sayın Melih Gökçek’e dönük, şu ana kadar istifasının istendiğine dair haberlerin hiçbirisi gerçeği yansıtmamaktadır” dedi.

‘SÜREÇ İÇERİSİNDE OLUR’

Bu açıklamadan bir dakika sonra da Cumhurbaşkanı Erdoğan, belediye başkanlarının istifasının istendiği iddialarına şu yanıtı verdi: “Şu anda böyle bir şey önümüzde yok. Ama bundan sonra olmayacağı anlamına kesinlikle gelmez. Partimizin bütün kurumlarıyla birlikte, belediye başkanları olur, il başkanları olur... Süreç içerisinde bu tür gelişmeler olur. Çünkü bir değişim ve dönüşümü seçime kadar yaşayacağız."

BALIKESİR KRİZİ

İSTİFASI istenen başkanlar listesinde adı olduğu öne sürülen Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş önceki gün istifa ederken, Balıkesir Belediye Başkanı Edip Uğur’la ilgili sıkıntı yaşandığı bildirildi. Uğur’un, “İstifa etmiyorum, istiyorsanız siz görevden alın” mesajı gönderdiği öne sürülüyor.

AK Parti’de genel başkan yardımcılığı da yapan Uğur’un, ‘partiden istifa edip bağımsız olarak belediye başkanlığına devam etme’ kararı aldığı iddia edildi.

İL BAŞKANLARI İSTİFA ETTİRİLDİ

Bu arada kongre sürecinde göreve devam etmeyecek bazı il başkanlarının da istifalarının alınmasına devam ediliyor. Önceki gün Giresun, Niğde, Nevşehir ve Kırıkkale il başkanları istifa ettirildi.

BAŞKAN NASIL GÖREVDEN ALINIYOR?

Belediye başkanlarının hangi durumlarda görevden alınacağı 13 Temmuz 2005 tarihli 5393 sayılı Belediye Kanunu’nda belirlenen esaslara göre yapılıyor. 
Kanunun 44. maddesinde belediye başkanı,

Mazeretsiz ve kesintisiz olarak yirmi günden fazla görevini terk etmesi ve bu durumun mahallin mülkî idare amiri tarafından belirlenmesi,

Seçilme yeterliğini kaybetmesi (1 yıl ve üzeri hapis cezası alması),

Görevini sürdürmesine engel bir hastalık veya engellilik durumunun yetkili sağlık kuruluşu raporuyla belgelenmesi,

Meclisin feshine neden olan eylem ve işlemlere katılması hâllerinden birinin meydana gelmesi durumlarında İçişleri Bakanlığı’nın başvurusu üzerine Danıştay kararıyla görevden alınıyor.

(Hürriyet-Nuray Babacan)

Ekleme Tarihi: 4 Eki 2017 02:32